Bylinkové pesto, kořeněná marináda či zálivka na salát – hmoždíř v létě nedáme z ruky. Jak vybrat toho nejlepšího pomocníka?
Následující rady vám pomohou rozhodnout se pro hmoždíř, který vám dlouho vydrží a práce vám s ním půjde od ruky.
MATERIÁL
Obecně platí, čím tvrdší, tím lepší. Bytelný kámen proto jasně vítězí před keramikou i nerezem. Vnitřek hmoždíře by měl být přirozeně hrubý. Více o materiálech, ze kterých může být hmoždíř vyrobený, najdete v článku tady.
TLOUK
Dřevěný je příjemný do ruky, nasává ale pachy. Nehrozí však u něj, že vám nechtěně spadne na zem a rozbije se. Paličku si pořádně osahejte, musí vám padnout do dlaně. Pozor, aby nebyla příliš krátká – při tření pesta nebo marinády byste si máčeli ruce v obsahu.
VELIKOST
Hmoždíř nekupujte zbytečně velký, pokud si pesto obvykle připravujete jen pro sebe. Malý hmoždíř zase není vhodný pro ty, kteří vaří ve velkém. Ideální průměr je okolo 17 cm. Hmoždíř by neměl být příliš mělký, aby se do něj vše vešlo a přísady nevyskakovaly ven. Pozor na hmoždíře s úzkou základnou – nádoba by nebyla stabilní a mohla by se převrhnout.