Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami
08.09.2024
Potěšte se švestkami! Budou-li v tekuté podobě, máte veselou náladu zaručenou. Našich pět vybraných receptů vás ale přivede ke stavu blaženosti jakbysmet!
Aromatické švestky jsou v koláčích naprosto nepřekonatelné, když je navíc zkombinujete s mákem nebo skořicí, budou na vás ostatní vzpomínat až do konce života.
Dokonalost pravých švestek spočívá v tom, že vystačí samy o sobě.
- Zabalíte je do kynutého těsta a získáte skvělou buchtu k snídani, svačině nebo večeři.
- Česká i celá středoevropská kuchyně překypuje recepty na sladké buchty a koláče se švestkovými povidly. Historicky totiž byly švestky v našich končinách nejhojněji rozšířeným stromem až do poloviny minulého stroletí.
- Povidla jsou jednoduchá na přípravu, bezúdržbová a univerzálně použitelná skoro do každého dezertu.
- Variabilitu švestek nejlépe prověřují omáčky, čatní (chutney) dipy, kečupy a "nutely". Ať už se rozhodnete pro sladkou či "slanou" variantu, švestky v nich skvěle upotřebíte.
- Ze švestek připravíte také zmrzlinu či semifreddo s originální příchutí.
Švestky, slívy, blumy a špendlíky
Přestože je často hromadně nazýváme švestkami, pravou švestkou jsou jen některé. Patří sem také:
- slívy, blumy, ringle
- špendlíky
- mirabelky
- renklódy
- švestky (pravé švestky)
- datlovky, oválné či kulovité švestky (pološvestky)
Všechny sice rostou na slivoních, z pohledu kulinářského jsou však mezi plody slivoní značné rozdíly. Velký vliv na jejich zpracování v kuchyni má:
- skutečnost, zda je lze oddělit od pecky - oddělitelné se lépe zpracovávají
- obsah vody - čím míň vody, tím líp
- obsah cukru - čím sladší, tím lepší