Na švestkách pětkrát jinak

Na švestkách pětkrát jinak

Potěšte se švestkami! Budou-li v tekuté podobě, máte veselou náladu zaručenou. Našich pět vybraných receptů vás ale přivede ke stavu blaženosti jakbysmet!

Aromatické švestky jsou v koláčích naprosto nepřekonatelné, když je navíc zkombinujete s mákem nebo skořicí, budou na vás ostatní vzpomínat až do konce života.

Františkánský švestkový koláč

Více

Dokonalost pravých švestek spočívá v tom, že vystačí samy o sobě.

  1. Zabalíte je do kynutého těsta a získáte skvělou buchtu k snídani, svačině nebo večeři.  
  2. Česká i celá středoevropská kuchyně překypuje recepty na sladké buchty a koláče se švestkovými povidly. Historicky totiž byly švestky v našich končinách nejhojněji rozšířeným stromem až do poloviny minulého stroletí. 
  3. Povidla jsou jednoduchá na přípravu, bezúdržbová a univerzálně použitelná skoro do každého dezertu.
  4. Variabilitu švestek nejlépe prověřují omáčky, čatní (chutney) dipy, kečupy a "nutely". Ať už se rozhodnete pro sladkou či "slanou" variantu, švestky v  nich skvěle upotřebíte.
  5. Ze švestek připravíte také zmrzlinu či semifreddo s originální příchutí.

Švestky, slívy, blumy a špendlíky

Přestože je často hromadně nazýváme švestkami, pravou švestkou jsou jen některé. Patří sem také: 

  • slívy, blumy, ringle
  • špendlíky
  • mirabelky
  • renklódy
  • švestky (pravé švestky)
  • datlovky, oválné či kulovité švestky (pološvestky)

Všechny sice rostou na slivoních, z pohledu kulinářského jsou však mezi plody slivoní značné rozdíly. Velký vliv na jejich zpracování v kuchyni má:

  • skutečnost, zda je lze oddělit od pecky - oddělitelné se lépe zpracovávají
  • obsah vody - čím míň vody, tím líp
  • obsah cukru - čím sladší, tím lepší

Obchod Apetit