0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: česká klasika v původním znění

Na víkend: česká klasika v původním znění
sdílet:

Vaří se u nás jakoby odedávna, ale ve skutečnosti k nám tahle oblíbená ,česká‘ jídla doputovala odjinud. Pustili jsme se za nimi do jejich domoviny a přinášíme vám je v původním znění.

U nás mu říkáme guláš, v Maďarsku perkelt. Perkelt má málo šťávy přirozeně zahoustlé dušením; oproti tomu pravý maďarský guláš je mnohem řidší, připomíná spíš polévku a zásadně se nezahušťuje.

Milánskou kotletu, předchůdce našeho řízku, ochutnal maršál Radecký při svém italském tažení. Recept přivezl na císařský dvůr do Vídně, odkud se rozšířil po celé monarchii.

Předchůdcem našich topinek jsou ty italské. Bruschette se opékají na pánvi nebo v toustovači a crostini zase potřené olejem v rozpálené troubě.

Čevapčiči jsme mívali ve školní jídelně, tohle je však docela jiná záležitost! Bosensko-chorvatskou specialitu vycházející z Turky dovezeného kebabu si prostě zamilujete.

V českých kuchyních se tomu říká srbské rizoto, není to špatné, ale skutečnému balkánskému džuveči se to opravdu nevyrovná!

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta opravdu podaří vytáhnout do tak obrovských rozměrů, jak předepisuje recept. Nebojte, podaří!

Turecká káva se tradičně vaří v džezvě, speciální konvičce. Dobře vede teplo a vypadá stylově. Můžete však použít i kastrůlek.

7x původní recept na českou klasiku:

Vyšlo v časopise Apetit.
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč