Nová registrace Zapomenuté heslo

Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou

15. 11. 2020
Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou

Znáte chutnější způsob uchování zeleniny, než je právě nakládání? Naložením a následnou sterilizací zachováte v zelenině vitaminy i minerály, chuť posunete o další level a pochutnáte si na letní zelenině klidně v lednu. Poradíme vám, do čeho si zeleninu naložit, a navíc přiložíme ty nejlepší recepty.

Na kvalitě oleje rozhodně nešetřete

Během nakládání olej funguje jako přirozený konzervant. Zamezí přístupu vzduchu a vody k mikroorganismům, jenž se nacházejí na povrchu zeleniny. Nemohou se dále množit, ale olej je neusmrtí. Krátkým povařením jednotlivých druhů zeleniny všechny nežádoucí mikroorganismy spolehlivě zahubíme. Nicméně konzervace v oleji je krátkodobější, trvanlivost se pohybuje v rozmezí 3 až 6 měsíců. Dále je třeba sklenice skladovat v chladničce. Zelenina, houby, bylinky i sýry jsou pro tento druh úpravy jako stvořené.

Jaký olej tedy vybrat? Na kvalitě nešetřete a sáhněte po vysoce kvalitním za studena lisovaném olivovém či slunečnicovém oleji. Náklady na konzervaci sice trochu navýšíte, olej však pojme v tucích rozpustné vitaminy i aromatické látky, a výslednou chuť zeleniny o to více prohloubí. Po konzumaci veškeré zeleniny olej rozhodně nevylévejte, je obohacen o zmíněné látky, uděláte tedy nejlépe, pokud jej dál zpracujete, nejlépe jako zálivku do salátů, k pečivu či na výrobu pomazánek.

Domácí nakládaná rajčata

Je téměř neuvěřitelné, jak se zdánlivě obyčejná chuť rajčat při sušení a následném naložení do oleje promění v naprostou delikatesu. Ať už si je rádi přidáte k těstovinám, ochutíte jimi domácí chléb, salát, hovězí maso, nebo si je vychutnáte samotné, domácí příprava není nic složitého. Pokud se nechceme vydat cestou složitou, ale nejspíš nejchutnější, a to sušení na slunci, které trvá kolem čtyř dní, bude nám stačit trouba či sušička.

Sušit se mohou všechny druhy rajčat, nejlépe se však hodí masitá rajčata s pevnou slupkou a menším obsahem šťávy. Vodnatost ovlivňuje délku sušení. V domácí sušičce budete mít hotovo za 6-8 hodin, ideální teplota se pohybuje mezi kolem 75 °C. Důležité je, aby se rajčata vzájemně nepřekrývala, nedotýkala a byla nakrájena na pravidelné plátky. V troubě si rajčata počkají trochu déle.

Poslouží vám zapékací mísa či plech vyložený pečícím papírem, napůl překrojená rajčata vyskládaná řezem nahoru a dostatečně předehřátá trouba. Až v ní teplota dosáhne 220 °C, vložte do ní rajčata zakápnutá olejem, osolená a posypaná oreganem, a ihned troubu vypněte. Troubu neotvírejte a nechte rajčata sušit přes noc, ještě lépe však 24 hodin. Pak je stačí do připravených, omytých a vysušených sklenic skládat ve vrstvách spolu s pár kaparů, bazalky a plátky česneku. Až bude sklenice plná, zalijte ji kvalitním olivovým olejem, párkrát sklenicí uhoďte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili všech vzduchových bublin. V chladu lednice vám 14 dní vydrží i bez sterilizace.

Úroda ze zahrádky

Nakládaná rajčata

> 60 min
4.2(90x)
Přečíst recept

Nakládané papriky s vůní léta

Červené papriky opečte dočerna, nad grilem, plynovým hořákem nebo na roštu pod grilem v troubě. Po upečení je vložte do sáčku či přetáhněte folií, aby se zapařily během 20-40 minut. Až zchladnou, zbavování slupky, jadřince, semínek i stopek půjde velice snadno. Šťávu, která se vysrážela v pytlíku nevylívejte, poslouží jako skvělý základ pro nálev s trochou octa, soli a olivového oleje. Ze sklenic je třeba důkladně vyhnat vzduch, poté vydrží v chladničce i jeden rok díky kyselosti octa a použité soli.

Nakládané papriky

Nakládané papriky

< 45 min
4.5(35x)
Přečíst recept

Baklažán provoněný česnekem a rozmarýnem

Milovníci fialových lilků jistě ocení tento jednoduchý způsob přípravy. Díky kombinaci octa, oleje, česneku a voňavého rozmarýnu získají nezaměnitelnou chuť. Nezapomeňte je nejprve rozložit na utěrku a nasolené nechat vypotit 1 hodinu. Poté lilky blanšírujte ve 3 litrech vody a octa. Scezené a okapané v cedníku je poté vyložíme do pekáče, opepříme, posypeme bylinkami a zalijeme olivovým olejem.

Přidejte neoloupané, a rozmáčklé stroužky česneku a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 45 minut. Ve sklenicích s olejem vydrží v lednici dva týdny, sterilizací si jejich trvanlivost výrazně prodloužíte. Dejte si však pozor, jsou tak výborné, že většinou zmizí dříve, než byste řekli baklažán.

Nakládané lilky

Nakládané lilky

< 60 min
4.9(20x)
Přečíst recept

Do oleje můžete naložit téměř jakoukoliv zeleninu, přikládáme vám pod článek recepty na naložený chřest, šalotky nebo směs zeleniny po italsku.

Sdílet článek

    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články