Naměkko, na hniličku, natvrdo či do skla – jak nejlépe připravit oblíbená vejce?

joseph-gonzalez
ZDROJ: joseph-gonzalez
sdílet:
Někdo by řekl obyčejná a jiný zase nenahraditelná. Vajíčka jsou jednou ze základních surovin, kterou máme skoro vždy v lednici. Připravují se na takový počet způsobů, až je někdy těžké se v nich vyznat. I malá změna v postupu se projeví na výsledném vzhledu a chuti pokrmu. Přinášíme vám tipy, jak si doma připravit nostalgická vejce do skla nebo americká over easy.

1. Vařená naměkko, na hniličku, natvrdo

Vařená vejce jsou klasikou, která se snad nikdy nepřejí. Vychytat správné načasování je v tomto případě naprosto stěžejní, ale neměla by se podcenit ani příprava. Možná nevíte, že by se vejce měla vyndat z lednice o trochu dříve. Jen tak budou mít pokojovou teplotu, což má hned několik výhod – lépe se určuje doba varu a skořápky nepopraskají. 

Pokud si chcete pochutnat na vejci naměkko, vložte jej do vroucí vody a vařte podle velikosti přibližně 4–5 minut. Bílek bude tuhý a žloutek dosud tekutý připravený k namáčení opečeného toustu. Když je necháte ve vodě po dobu 7 minut, dostanete vejce na hniličku – tedy ani tekutý ani úplně tuhý žloutek. S těmi natvrdo můžete začít rovnou ve studené vodě, což eliminuje popraskání. Ve chvíli, kdy začne vřít voda, nastavte si časovač přibližně na 9 minut, ale nevařte je déle než 11 minut. 

Ať už jste si zvolili vejce naměkko, na hniličku nebo natvrdo, po vyndání z hrnce je vložte do ledové lázně. Zastaví se tím proces vaření a vy si je budete moct vychutnat v té nejlepší formě.

2. Do skla

Pro někoho je vejce do skla tradiční francouzskou snídaní a pro jiného prvorepublikovou pochoutkou i předkrmem. Využijete zde znalosti z klasického vaření vajec. V zásadě se jedná o vejce naměkko, kterému se odstraní špička a vyklopí se do hezkého skleněného poháru či skleničky. Vejce se dochutí solí s pepřem a ozdobí lžičkou másla a sekanou petrželkou. Tento elegantní pokrm můžete ozvláštnit sýrem feta, špenátem nebo sekanými sušenými rajčaty. 

3. Volské oko

Na mírně rozpálenou pánev lehce potřenou tukem rozklepněte vajíčko, tak aby se souměrně rozteklo. Nechte jej tam tak dlouho, aby byl bílek zcela kompaktní, ale ne opečený ani zlatavý. Žloutek se prohřeje a zůstane tekutý. Volské oko je chutné samo o sobě, můžeme jej však přidat i do oblíbenému sendviče Croque Madame nebo ke slané ovesné kaši

4. Ztracená

Co by byla brunchová klasika vejce Benedikt nebo poctivá kulajda bez této úpravy vajec? Pošírovaná či ztracená vejce se připravují povařením ve vodě bez skořápky 2–3 minuty, k dokonalému výsledku pomohou nejrůznější finty. Ve vroucí vodě vytvoříte vodní vír, do kterého se vejce vlije například z omáčníku nebo naběračky. Dalším pomocníkem je ocet, který je vlastně srážečem. Přidává se rovnou do vody nebo se vejce rozklepne nejdříve do skleničky s octem a pak vlévá do hrnce. Pošírování chce sice trochu cviku, ale výsledek stojí za to.

Zapečená ztracená vejce

Více

5. Smažená 

Od volského oka se liší tím, že se opravdu na pánvičce smaží v oleji. Získáme tím kýžené křupavé okraje. Některé kuchařky jej polévají olejem, aby se vajíčko rychleji zatáhlo i ze shora. Vyplatí se zaexperimentovat s výběrem oleje, právě ten ovlivní chuť výslednou chuť. Olivový olej je sázkou na jistotu, ale výborně poslouží i arašídový nebo neutrální slunečnicový. Křupavé vajíčko nejlépe chutná na bramborovém knedlíku se špenátem nebo v anglické snídani.  

6. Over easy, medium, hard 

Klasika amerických bister, která je velmi podobná volskému oku, ale propečenost žloutku se rozlišuje stejně jako u vařeného. Začátek je vždy stejný. Vajíčko se rozklepne na pánev a pomalu se zatahuje. Po přibližně 2-3 minutách se opatrně obrátí a podle libosti opéká kolem 15 sekund, 1 minutu nebo 2-3 minuty. Výborně se hodí k toustu s máslem a jsou základem pro sendvič se slaninou a sýrem. 

Obchod Apetit