Agar či agar-agar je produkt z řas, díky němuž si mohou ,želatinové‘ dobroty užít i vegetariáni.
Agar se dá koupit zpravidla v prodejnách zdravé výživy, a to jako prášek či vločky. Agar je ,pevnější‘ než želatina a dobře tuhne i za pokojové teploty. Stejně jako želatina však agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve, proto je s nimi nepoužívejte. Tepelnou úpravou se tyto enzymy v ovoci ničí.
Jak na něj
Základní pravidlo: 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček = 1 lžička práškové želatiny = cca 1,5 g plátkové želatiny. Na pevné želé použijte 2 lžičky agarového prášku na 600 ml tekutiny (anebo podle návodu). Agar nechte přibližně 15 minut nasáknout tekutinu, pak směs jemně přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte, aby se rozpustil (5 minut prášek, až 15 minut vločky).