Nová registrace Zapomenuté heslo

Nechte je uležet: 6 jídel, která druhý den chutnají ještě líp

24. 5. 2025
Dušený vepřový bůček s borlotti fazolemi
Immediate Media
Vaškův guláš z trouby Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Studený čočkový salát s kozím sýrem Další
3 fotky

Vývar, guláš, lasagne nebo segedín… To jsou pokrmy, které chutnají nejlépe až druhý den. A ne proto, že zbyla, ale protože zkrátka dozrají. Chutě se propojí, ustálí a zjemní. A právě proto je někdy lepší vařit s předstihem.

Ne všechna jídla chutnají nejlíp čerstvě odstavená z plotny. Některá si řeknou o noc v lednici, která jim doslova prospěje. Chutě se spojí, rozvoní a doladí. A to je důvod, proč se někdy vyplatí plánovat dopředu. Jakým jídlům prospěje odpočinek?

Vývar – silnější, když si odpočine

Poctivý vývar z kostí, kořenové zeleniny a bylinek je základ domácí kuchyně. Ale když ho necháte vychladnout a druhý den znovu pomalu ohřejete, jeho chuť zintenzivní. Nudle, játrové knedlíčky nebo rýže pak jen doplní to hlavní – silný základ.

  • Tip: Vývar uvařte rovnou do zásoby. Část zamrazte, část použijte na rizoto, omáčku nebo jako základ jiné polévky.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

> 60 min
3.6(25x)
Přečíst recept

 

Guláš – klasika, která potřebuje čas

Hovězí guláš je možná nejtypičtější zástupce jídel, která druhý den chutnají líp. Maso zkřehne, cibulový základ zhoustne, všechno se dokonale propojí. Kdo někdy jedl guláš ohřívaný druhý den, ví, že čerstvý je fajn – ale ten uleželý je jiná liga. Nechte ho pozvolna vychladnout a užijte si jeho chuť, až se odleží, nebudete litovat.

Vaškův guláš z trouby

Vaškův guláš z trouby

< 120 min
4.3(98x)
Přečíst recept

 

Segedín – kysané zelí si sedne

Segedínský guláš má podobnou výhodu jako klasický – jen s bonusem v podobě kysaného zelí, které potřebuje čas, aby se propojilo s masem a paprikou. První den je dobrý. Druhý den ještě lepší!

  • Tip: Při ohřívání přidejte trochu zakysané smetany (až na závěr) – už nevařte, jen promíchejte. Chuť se krásně zjemní.

Guláš Székely neboli segedínský guláš

Guláš Székely neboli segedínský guláš

> 60 min
5(7x)
Přečíst recept

 

Lasagne – vrstvy, které se spojí

U lasagní platí jednoduché pravidlo: čím víc času jim dáte, tím víc se vám odvděčí. Pokud si je připravíte už večer, necháte v lednici přes noc odležet a druhý den je teprve upečete, výsledek bude o poznání lepší. Vrstvy se spojí, chutě se rozvinou a celé jídlo získá hloubku, které byste při přípravě na poslední chvíli jen těžko docílili.

  • Tip: Propéct je pak stačí těsně před podáváním – a máte lasagne, které chutnají přesně tak, jak mají.

 

Luštěninová jídla – čočka, fazole, cizrna

Ať už je to čočka na kyselo, fazolová polévka, nebo cizrnové kari, luštěniny mají jedno společné – druhý den chutnají vždycky líp. Nasáknou chuť koření, zvláční a celé jídlo získá na chuti. Nebojte se je podávat druhý den i studené – některé luštěninové saláty nebo kari obstojí skvěle i bez ohřívání.

Studený čočkový salát s kozím sýrem

Studený čočkový salát s kozím sýrem

< 60 min
4.4(5x)
Přečíst recept

 

Plněné papriky i sekaná

Jídla, kde je mleté maso, rajčatový základ, šťáva a koření jsou druhý den lepší prakticky vždycky. Plněné papriky nasají chuť omáčky, sekaná zvláční a lépe se krájí. Tu si druhý den klidně dejte i studenou. Mezi dva krajíce chleba s hořčicí a kyselou okurkou je to dokonalá svačina, na kterou nedáme dopustit.

Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíkem

Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíkem

< 90 min
4.5(157x)
Přečíst recept

 

Proč jim prospívá odpočinek?

Jde o chemii i o čas. Chutě mají prostor se spojit, suroviny se rozleží, koření pronikne do masa, omáčky zhoustnou. Z teplého jídla se stane chuťově komplexní pokrm. Někdy dokonce lepší, než když byl čerstvě uvařený. Stačí jen vědět, která jídla „dozrávají“ – a dát jim prostor na odpočinek.

 

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Tradiční segedínský guláš

Sdílet článek

Tradiční jídla Luštěninová jídla Poctivý guláš

Související články