Žijeme v době, kdy se o všechno hezké a dobré rádi dělíme s celým světem a jídlo není výjimkou. Když se nám podaří uvařit chutný pokrm, neváháme a sáhneme po mobilním telefonu a fotoaparátu. Vyfotit jídlo tak, aby se líbilo na sociálních sítích, není úplně jednoduché. Zásadní je nejen pohrát si se servírováním, ale také se světlem, dekoracemi nebo úhlem. Jak na to? Zeptali jsme se profesionálního fotografa i úspěšné foodblogerky.
Jídlo bylo v minulosti oblíbeným objektem malířů a později se mu začali věnovat fotografové: profesionálové se zaměřují na fotky do časopisů a kuchařských knih, amatéři svými výtvory plní profily na sociálních sítích.
Abyste pořídili dobrou fotografii jídla nestačí jenom „zamířit a cvaknout“. Je třeba pohrát si se scénou a myslet na to, co je v popředí a co v pozadí, je nutné vychytat dobré světlo, zamyslet se nad kompozicí a dalšími aspekty.
Jak na fotku jídla, která zaujme a získá maximální počet lajků?
Foodblogerka Lucie Nováková miluje přirozenost
„Nejsem profesionální fotografka, je spousta věcí, které o svém foťáku nevím, ale miluji focení jídla. Tady je pár tipů i zásad, kterých se ve své tvorbě držím,“ říká na úvod Lucie Nováková, která tvoří oblíbený blog Buchta v troubě.
- Přirozenost: Lucie fotí jídlo v přirozeném prostředí na denním světle. „Ráda používám nádobí, které běžně používáme a fotím na stole, kde ho jíme. Nejsem fanoušek fotografických desek s různými motivy. Osobně mi přijdou takové fotky hodně stylizované.“ Pokud chce přidat dekorace, sáhne po surovinách, které se objevují v daném jídle. „Nechci hledat jídlo mezi různý utěrkami,“ směje se.
- Nedokonalost a kontrasty: Podle Lucie sluší jídlu malé nedokonalosti. „Příroda není symetrická, proto většinou nepracuji s kompozicí dvou nebo čtyř objektů na fotce. Mnohem lépe vypadá, když je na fotce jeden sólista a tři nebo pět dalších objektů. To, co vypadá dobře na stole, ale nemusí dobře vypadat na fotce. Často se mi stává, že ubírám předměty nebo měním kompozici, aby výsledná fotka vypadala dobře a nebyla přeplácaná,“ vysvětluje.
- Vhodný úhel: Lucie se při focení často řídí zlatým řezem a přemýšlí nad úhly, ze kterých chce jídlo zachytit. „Polévky, omáčky, kari či dhály vypadají dobře focené seshora, ale u burgerů, skleničkových dezertů a třeba dortů chci ukázat co nejvíc barev, vrstev a textur, takže je fotím z boku nebo zepředu.“
- Textury a kontrasty: S čím ráda Lucie pracuje, jsou kontrasty a dynamika. „Například hladký jednoduchý talíř na hrubém lněném ubrusu, přírodní materiály s texturou nebo talířky a mističky, které jsou každý trochu jiný," objasňuje a doporučuje používat spíše menší nádobí – jídlo na něm vypadá lépe.
- Ráda pracuje s čerstvými surovinami, které dodají fotce barvy a šťavnatost. „A opět se vracím k pravidlu nedokonalosti – na fotce vypadají skvěle třeba částečně vymačkané citrony, kus pečiva, který není pečlivě rozkrojený, ale roztržený, nakousnutý koláček, sem tam pohozený oříšek nebo zrovna omyté ovoce,“ vysvětluje a dodává, že ji baví pracovat i s květinami a bylinkami, které umí dodat fotografii barvy a hloubku.
- Pohyb: Luciin nejoblíbenější způsob, jak udělat fotku jídla zajímavější, je pohyb. Rozmazaná ruka, která krade cukroví z misky, sypající se cukr, okamžik zakápnutí salátu dresinkem. „A nesmím zapomenout na dětské ručičky mých dcer, které mi často dopřejí na focení dvě minuty, než mi všechno sní.“
- Touha ochutnat: „Fotka může být nedokonalá, důležité je, aby ve vás vyvolala touhu jídlo okamžitě sníst. Toho se snažím držet i v postprodukci, kdy fotky edituji,“ říká s tím, že si lehce hraje s expozicí a s kontrasty a doladí saturaci, ale obecně své fotky upravuje málo.
Fotograf Dušan Křístek doporučuje hru se světly
- Vytvořte atmosféru: „Pokud například fotíte vánoční cukroví, použijte světýlka, lesklé ozdoby nebo svíčky,“ říká fotograf Dušan Křístek. Pokud fotíte romantickou večeři, nebojte se do záběru zařadit lahev vína a dvě skleničky.
- Nebojte se míchání různých teplot světla: „Přirozené světlo od okna můžete doplnit světýlky žluté barvy, čímž vytvoříte teplou domácí atmosféru.“
- Mějte dostatek „hlavních hrdinů“: Pro samotnou konzumaci není dokonalý tvar koláčku zásadní, na fotce se ale každý nedostatek ukáže. „Mějte proto pro potřeby focení pár dokonale vytvarovaných kousků,“ doporučuje Dušan a dodává, že „hlavní hrdiny“ je fajn vizuálně oddělit například tím, že na ně zaostříte a pozadí za nimi bude rozostřené (pohrajte si při nastavení fotoaparátu s hloubkou ostrosti).
- Nejdůležitější rada na závěr: „Focení je hra se světlem, dekoracemi a fantazií, tak si to hlavně užijte. A pozor na ujídání, abyste si dobroty nesnědli dříve, než je vyfotíte.“
Zdroje: autorské rozhovory