
Výběr toho správného sýra je alfou i omegou každého zapékaného pokrmu. Chcete něco, co se krásně roztaví, zvýrazní chuť a dodá každému soustu dokonalou krémovou texturu. Které sýry jsou ty nejvhodnější na to, aby proměnily vaše recepty v gurmánské zážitky?
Sýry určené k zapékání mají jedno společné: vyšší obsah tuku a vlhkosti, což je základ pro správné tavení. Sýry s dobou zrání do dvou měsíců jsou ideální, protože jejich textura zůstává při tepelné úpravě jemná a pružná. Naopak tvrdší a vyzrálé sýry s nižším obsahem vody, jako je například parmezán, nejsou k zapékání příliš vhodné – při vysokých teplotách se nerozpustí tak, jak bychom si přáli, navíc se tepelnou úpravou degraduje jejich chuť.
Tajemství zapékaných lahůdek: Které sýry se roztaví do dokonalosti?
Nejlepší na zapékání jsou polotvrdé sýry s obsahem tuku kolem 45 %. Snadno se rozpustí a na pokrmu vytvářejí lahodnou krustu. Výhodou těchto sýrů je i to, že jsou poměrně měkké a snadno je nastrouháte.
-
Mozzarella: Královna pizzy a neodmyslitelná součást italských receptů. Je jemná, pružná a skvěle se rozpouští. Nejenže dodá jídlu krásný tažný efekt, ale její lehká, jemně smetanová chuť krásně doplní rajčatové omáčky, těstoviny i zeleninové zapékané pokrmy. Mozzarellu si můžete vyrobit i doma, případně si připravit těstoviny zapečené s mozzarellou.
-
Brie a Camembert: Měkké francouzské sýry s krémovým středem jsou dokonalé pro pečení v celku nebo jako náplň do sendvičů. Když je necháte zapéct, získají krásnou zlatavou kůrku a tekutý vnitřek, který se bude doslova rozplývat na jazyku. Vyzkoušejte například zapečený camembert s banketkami.
-
Gruyère: Švýcarský poklad, který se díky svému intenzivnímu ořechovému aroma a skvělé tavitelnosti často používá do fondue. Pokud plánujete připravovat gratinované pokrmy, případně ho přidat na cibulovou polévku, Gruyère zaručí skvělý chuťový zážite. Výborně chutná třeba quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère.
-
Čedar: Mladý čedar má jemně pikantní chuť, která se hodí do mac and cheese, ale také na hamburgery nebo gratinovaná jídla. Jeho schopnost krásně se rozpustit a vytvořit krémovou konzistenci z něj dělá favorita zapékání. Zkuste zapéct tousty s čedarem a jablky.
-
Ementál: Tento švýcarský sýr s typickými oky je klasikou nejen ve švýcarském fondue, ale i při zapékání pokrmů. Ementál má jemnou oříškovou chuť, která se hodí k mnoha druhům masa a zeleniny. Máte rádi žemlovku? Zkuste si připravit slanou verzi s ementálem.
-
Gouda: Holandská klasika v mladší variantě je ideální volbou pro lasagne, gratinované brambory nebo tousty. Její máslová a jemně sladká chuť se po zapékání rozvine do krémového zážitku, který obohatí jakýkoli pokrm. Delikátním pokrmem s goudou jsou jistě gratinované cappelletti.
Tipy a triky: Jak na zapékání se sýry
-
Víc tuku = lepší tavení: Sýry s vyšším obsahem tuku, jako jsou gouda nebo mozzarella, se taví lépe než sýry nízkotučné.
-
Sýr přidávejte ve správný čas: Aby se sýr opravdu dobře roztavil a vytvořil krémovou texturu, je důležité nechat ho zapékat či gratinovat dostatečně dlouho při správné teplotě.
-
Zkuste kombinaci sýrů: Část polotvrdého sýra můžete nahradit nivou, která se také rozpouští, navíc dodá pokrmu další chuťovou vrstvu.
Zdroje informací: časopis Apetit, vupp, kucharkaprodceru