
Jestli něco umí doladit chuť svátečních pokrmů a umocnit vánoční atmosféru, je to dobré víno – ideálně správně spárované s jídlem. Jak na to o vánočních svátcích? S čím podávat smaženého kapra a jaké víno se nejlépe hodí k vánočnímu cukroví?
Jak povznést skvělé jídlo o level výš? Tak, že ho nakombinujete s vhodným vínem. Ačkoliv se párování vína s pokrmy může na první pohled zdát složité, není to žádná věda. Výběr správného vína je velmi subjektivní, a proto přední česká someliérka Klára Kollárová doporučuje přístup „škola hrou“. Stačí víno ochutnat, zapřemýšlet, a snadno odvodíte, co se k němu nejlépe hodí.
- Jedna z nejznámějších pouček radí bílé víno k bílému masu. Proč? „Máte-li lehké svěží jídlo a dáte si k němu těžké víno, pak těžká chuť vína přebije tu lehkost, což je nežádoucí a nevede to k harmonii,“ vysvětluje Klára Kollárová.
- Dalším vodítkem je hledat, co je v jídle dominantní. „Jednoduše řečeno, není kuře jako kuře, vždy záleží na úpravě. Proto nepárujeme nutně víno k surovině, která je v pokrmu zastoupena nejvíce objemově, ale vždy k dominantní chuti,“ dává další tip someliérka. Vnímejte, co je v jídle nejvýraznější. „Například máte-li bílé maso, které výrazně opepříte, pak už hledáte víno, které se hodí k pepři. U kuřete na paprice je to zase paprika,“ radí Kollárová.
- U smažených pokrmů je to těžší, ale rozhodně ne neřešitelné: „Olej do značné míry potlačuje chuť vína. Tady víno většinou působí jako určitý kontrapunkt, proto se ke smaženým pokrmům pije spíše svěžejší víno, třeba i s vyšší kyselinou, která ten tuk ‚prořízne‘. Tím spláchne onu smaženou chuť a zanechá na patře svěží pocit, podobně jako kombinace smaženého jídla s citronem,“ doporučuje Klára Kollárová.
Vánoční párování jídla s vínem
Slavnostní přípitek
Čím si na Vánoce přiťuknout? „Na přípitek doporučuji sekt kvašený v lahvi, ideálně v suché variantě brut nebo extra brut. Bublinky podtrhnou slavnostní náladu a skvěle nastartují chuťové pohárky,“ říká Kollárová.
Víno ke smaženému kaprovi
S jakým vínem vytvoříte tu nejlepší kombinaci? „Ke smaženému kaprovi doporučuji bílé víno s výraznější kyselinou, která odlehčí smaženou chuť. Skvěle fungují Ryzlink rýnský nebo vlašský, případně Rulandské bílé ze Slovácka nebo z Čech,“ radí Klára Kollárová. Správně zvolené víno navíc umí podtrhnout strukturu ryby a zanechá v ústech příjemný svěží dojem.

Vegetariánská varianta
S jakými víny to sluší lehčím vegetariánským pokrmům? „K jemnějším vegetariánským jídlům doporučuji Sylvánské zelené nebo suchý Veltlín VOC Znojmo. Pokud oceníte slavnostnější nádech, výbornou volbou je i kvalitní český sekt vyráběný tradiční metodou,“ doporučuje someliérka. Šumivé víno se hodí nejen jako přípitek, ale i jako doprovod k lehkým předkrmům či salátům.
Víno k cukroví
Podle Kláry Kollárové se této kombinace rozhodně nemusíte bát. „Zážitkem, který si často u jídla nedopřáváme, je přírodně sladké víno jako ledové či slámové nebo výběry z cibéb, které se tradičně podávalo při hodování na závěr. A kdy jindy si je užít než ve svátečním čase, kdy se tolik nehlídáme. Může to být víno z aromatické Pálavy nebo Ryzlink rýnský i vlašský,“ dává someliérka tip a říká, že vhodně vybrané víno dokáže zvýraznit chuť cukroví a dodat mu nový chuťový rozměr.
Zdroje: Apetit, Vinarskecentrum.cz, Vinazmoravyvinazcech.cz