Jsou skvělé na palačinky, na toasty i do jogurtu, ale výborné jsou i jen tak na lžičku. Řeč je o sladkých pomazánkách typu „nutella“, které sice nepatří mezi ty nejzdravější, ale jsou tak hříšně dobré, že na to občas rádi zapomeneme. Co kdybychom si je ale vyrobili doma, v lehce zdravější verzi, na míru našim chuťovým pohárkům, v levnější a zcela jistě ekologičtější variantě?
Kdo z nás si neprošel „románkem“, skoro až milostným, s čokoládovou pomazánkou? U někoho šlo o krátkou letní lásku, u jiného o vztah, o kterém sice víte, že nemá budoucnost, ale nemůžete si pomoct. Ale pak se jednoho dne pořádně podíváte na etiketu, a je po zamilovanosti. Běžné lískooříškové pomazánky s kakaem totiž obsahují především cukr a palmový olej. A jak se ukazuje v posledních letech, pokud jde o zdraví, s obojím by se mělo zacházet opatrně.
Výroba domácích sladkých pomazánek z poctivých surovin je přitom hravě jednoduchá. Pokud by vás trápila trvanlivost, máme vyzkoušené, že je to obava ryze teoretická – sníte je nejspíš mnohem rychleji, než se stihnou pokazit. A co je další plus: hodí se jako jedlé dárky, které zvládnete i na poslední chvíli. Za pár týdnů je tu Valentýn a láska prochází žaludkem...
Aby byl výsledek dokonalý
-
Kvalitní a výkonný mixér ovlivní jemnost pomazánky. Čím déle budete mixovat, tím lépe. Ořechy musí pustit olej, což vyžaduje čas.
-
Vylaďte si chuť na míru a nebojte se experimentovat s ingrediencemi, přidejte skořici, vanilku, pomerančovou kůru nebo mátový extrakt.
-
Skladování: Domácí pomazánky neobsahují konzervanty, proto je uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1–2 týdnů.
-
Inspirace na servírování: Na teplém toastu s plátky banánů, jako topping na dezerty nebo palačinky či lívance, do smoothie bowl, do krémových dezertů, koláčů nebo cookies.
Čokoládová pomazánka s pomerančem
Ingredience (na cca 650 g): 360 g tmavé čokolády (40 % kakaové hmoty), 250 ml mléka, kůra z 1 bio pomeranče, 60 ml čerstvé pomerančové šťávy, bílý chléb nebo brioška k podávání
Postup:
- Tmavou čokoládu nasekejte nadrobno a dejte ji do ohnivzdorné misky.
- V rendlíku zahřejte mléko a nastrouhanou pomerančovou kůru těsně pod bod varu.
- Přeceďte na čokoládu a rozmíchejte.
- Vmíchejte pomerančovou šťávu a vlijte do sterilizovaných sklenic.
- Uchovávejte v chladničce a mažte na bílé pečivo nebo jezte jen tak samotnou.
Další recepty na báječné sladké pomazánky
- Klasická lískooříšková pomazánka s kakaem: Najemno rozmixujte 200 g loupaných opražených lískových oříšků. Přidejte 50 g tmavé čokolády (70 % kakaové hmoty) rozpuštěné a trochu zchladlé, 2 lžíce kakaa holandského typu a 2 lžíce moučkového cukru. Rozmixujte dohladka. V uzavřených skleničkách vydrží v chladničce alespoň měsíc.
- Pekanové ořechy & javorový sirup: Na plech rozprostřete 2 hrnky pekanových ořechů a v troubě při 180 °C pražte 5–10 minut. Až zchladnou, rozmixujte najemno, přidejte 2 lžíce javorového sirupu a 1–2 lžíce jemného rostlinného oleje a mixujte 5–10 minut na homogenní pastu. V uzavřených skleničkách vydrží týden při pokojové teplotě, v chladu měsíc.
- Mandle & banány: Do kuchyňského robotu dejte 250 g mletých mandlí, 3 lžíce kakaa holandského typu, půl lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce medu, 1 zralý banán, 1,5 lžíce vody, 1,5 lžíce slunečnicového oleje, 60 ml sójového mléka. Mixujte 5 minut dohladka, seškrabujte nerozmělněné kousky ze stěn nádoby. V uzavřených skleničkách vydrží v chladničce týden.
- Arašídy & čokoláda: Najemno rozmixujte 1 hrnek nesolených loupaných arašídů. Přidejte 1 lžíci jemného rostlinného oleje, promixujte. Přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a 60 g třtinového cukru, promixujte. Rozehřejte 1/2 hrnku nahrubo nasekané čokolády na vaření a přimíchejte ji do směsi. Vydrží týden při pokojové teplotě, v chladničce měsíc.
Zdroj: Apetit