Zbylé svačiny nemusí končit v koši! I pomačkané banány, zvadlá jablka, oschlý sýr nebo zapomenutý jogurt můžete snadno proměnit v chutné pokrmy. Stačí jim dát druhou šanci a zapojit trochu kreativity – uvidíte, jak snadno využijete i to, co byste jinak vyhodili. Inspirujte se několika jednoduchými tipy, jak z nich připravit něco nového a ještě lepšího.
Místo plýtvání můžete díky pár jednoduchým trikům přeměnit zdánlivě ztracené kousky ovoce, zeleniny či mléčných výrobků na chutné pokrmy. Ušetříte peníze, přírodu i svůj čas strávený v kuchyni. Vychutnejte si banánový chlebíček, křupavou omeletu či sladké muffiny nebo lahodná smoothies. Recepty na záchranu jsou jednoduché.
Pomačkané banány: Nenápadný poklad plný chuti
Banány, které už ztratily svůj dokonalý vzhled, nemají možná nejlepší texturu, ale jejich chuť je stále skvělá – ba dokonce lepší.
-
Pomačkané banány můžete jednoduše rozmixovat do banánového smoothie. Díky své přirozené sladkosti mu dodají skvělou chuť, aniž byste museli přidávat cukr.
-
Můžete je také použít na banánový chlebíček či banánový perník – oba připravíte rychle. Krásně voní a jsou ideální ke kávě či čaji.
-
Pokud máte chuť na něco osvěžujícího, stačí rozmixovat banán s cukrem, smetanou ke šlehání a mlékem – a máte základ pro lahodnou domácí banánovou zmrzlinu.
-
Skvělá je banánová bábovka s karamelovou polevou – můžete ji servírovat i návštěvám.
-
Nejen děti si zamilují banánové muffiny, sušenky s banány a tmavou čokoládou či karamelové palačinky s banány.
Otlučená jablka si zaslouží druhou šanci
Jablka, která už nejsou tak čerstvá a křupavá, rozhodně nemusíte vyhazovat. Opečte je na másle dozlatova, krásně zkaramelizují a vytvoří jemnou texturu, která se perfektně hodí do ovesné kaše nebo do domácí přesnídávky. Vařená jablka skvěle poslouží jako základ pro dětskou výživu či jako přísada do různých dezertů.
-
Pokud máte chuť na něco svěžejšího, nastrouhejte je do mrkvovo-jablečného salátu. Je jednoduchý, ale plný vitamínů a jeho sladko-kyselá chuť vám připomene dětství.
-
Zapomenutá jablka můžete přidat do jemného koláče s jablky, jogurtového koláče s jablky a drobenkou, křehkého koláče s jablky a vanilkovým krémem či křupavého ovesného koláče s jablky.
-
Zkuste také karamelová jablka, trhanec s jablky, tažený štrúdl s jablky, nebo připravte jablečné pyré, které se hodí do mnoha sladkých i slaných receptů.
Oschlý sýr do koše nepatří: Připravte si křupavou dobrotu
I když oschlý sýr vypadá nevábně, ve skutečnosti může být skvělý do mnoha jídel (zkontrolujte, zda na něm nejsou známky plísně). Nastrouhejte ho a použijte na zapékání – ať už do sendvičů, na omelety z trouby nebo těstoviny. Jeho chuť se krásně rozvine a vytvoří chutnou křupavou krustu.
-
Oschlý sýr je také ideální přísadou do zeleninových placiček. Ochutnejte například květákové placičky se sýrem.
-
Švýcarská kuchyně už dlouho využívá kombinace různých sýrů a právě oschlé zbytky mohou být skvělým doplňkem pro přípravu domácího fondue, které nejen skvěle chutná, ale také efektivně využijete zbytky, které by jinak přišly nazmar.
-
Delikátně chutná sýrová omáčka. Zbytky sýra se ale hodí i pro přípravu francouzských brambor se sýrem, těstovin zapečených se směsí sýrů či francouzského toustu se sýrem a šunkou.
Zapomenuté jogurty: Skvělá ingredience pro pečení
Jogurty, které strávily den v aktovce nebo byly zapomenuty v lednici, už nejsou ideální k přímé konzumaci. To ale neznamená, že se nedají využít jinak. Jogurty jsou skvělou ingrediencí pro sladké pečení. Můžete je přidat například do muffinů, bábovek nebo jogurtových koláčů. Díky jogurtu budou vaše dezerty vláčné a nadýchané.
-
Pokud jsou jogurty slazené, jednoduše snižte množství cukru v receptu. Vyzkoušejte jogurtovou buchtu či jogurtovou bábovku.
-
Máte-li jogurt, který už začal mírně kysnout, je to ideální příležitost, jak ho použít do kynutého těsta. Kyselost totiž pomůže aktivovat droždí a vytvoří těsto s krásnou strukturou. Příjemnou svěží chuť má jogurtové těsto, které si výborně rozumí s jablky – upečte si jablkový závin z jogurtového těsta.
-
Jogurty jsou také skvělé do marinád na maso, přirozená kyselina totiž pomáhá maso zkřehčit a přidává jemnou chuť. Skvěle chutná kořeněné kuře v jogurtu.
Zdroj informací: časopis Apetit