0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nevítaný hmyz v kuchyni aneb jak správně skladovat trvanlivé suroviny

Trvanlivé potraviny
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Je víkend a vy chcete upéct něco dobrého. Ze spíže vyndáte mouku a co čert nechtěl, z papírového pytlíku na vás vykukuje zákeřný hmyzí záškodník. Také už se vám to někdy stalo? V zásobách potravin se může objevit spousta nevítaných návštěvníků. Správné skladování potravin vám pomůže nepříjemnému překvapení předejít.

Hmyzí škůdci mají v oblibě v zásadě všechny suché potraviny jako jsou těstoviny, luštěniny, obiloviny, cereálie, mouka, cukr, sušené ovoce, ořechy, ale i koření. Doma je často ukládáme do spíže v jejich původních obalech - tedy v plastových nebo papírových pytlících. V případě, že je během krátké doby spotřebujete, je to v pořádku. Pokud ale potraviny ve spíži leží dlouhé měsíce, pak je potřeba jejich skladování lépe zabezpečit proti vlhku a škůdcům. 

2 pravidla, jak potraviny skladovat? 

  • Ihned po nákupu potraviny přesypte do skleněných či plastových uzavíratelných dóz. Víčka by měla dobře těsnit, vhodná jsou taková, která mají i gumovou vložku. Hmyzí škůdci se nedostanou dovnitř, ale ani ven (pokud jsou jejich larvy už součástí koupeného balení) a neproniknou tak do dalších potravin.
     
  • Dózy skladujte na suchém, tmavém místě se stabilní teplotou.

Jak skladovat mouku?

Blíže se podíváme na skladování mouky, která je ze všech suchých potravin nejchoulostivější. Mouku do zásoby nekupovat, protože může zatuchnout a změnit chuť, čímž samozřejmě ovlivní i chuť výsledku.

Správným skladováním můžete životnost mouky prodloužit:

  • Mouku skladujte na tmavém, vzdušném a suchém místě.
  • Mouku neskladujte u potravin s výrazným aroma, snadno přejímá pachy.
  • Po otevření mouku přesypte do skleněné či plastové dózy nebo plátěného sáčku.
  • Před každým použitím mouku prosejte. K čemu je prosévání mouky dobré?
  • Pokud chcete mít jistotu, že v koupené mouce nejsou žádní vetřelci, dejte mouku na pár hodin do mrazáku. Nízká teplota případné škůdce zlikviduje.
  • Chcete-li mouku uchovat delší dobu, skladujte ji v ledničce nebo mrazáku.

Jak se jich zbavit?

Ačkoli to zní neúprosně, žádného hmyzu nezbavíte jinak než tím, že se zbavíte všeho, co je napadené.

  • Najděte všechny potraviny, ve kterých se škůdce nachází, a bez milosti je vyhoďte
  • Stejně tak vyhoďte i všechny otevřené suroviny, jako jsou těstoviny či rýže. Mohou být kontaminované škůdci (a velmi pravděpodobně také jsou), jen to nemusíte postřehnout. 
  • Spíž důkladně vymyjte.
  • Na vnitřní stranu dvířek nebo na jiné vhodné místo umístěte pasti na moly, na které se nalepí. Běžně jsou k dostání v drogérii

S kým můžete mít tu čest?

Zavíječ moučný neboli potravinový mol je známý drobný motýlek, který v kuchyni dovede nadělat „paseku“ během pár hodin. Nejvíce napadá mouku, rýži a čokoládu.

  • Že máte ve spíži moly, poznáte podle drobných pavučinek, které kolem sebe vytvářejí housenky motýla.

Červotoč spížní nebo také chlebový je drobný rezavohnědý létavý brouk, který se živí škrobem. Nejčastěji ho tak najdete v těstovinách, obilovinách, cereáliích, rýži, sušenkách, dokonce i v krmivu pro zvířata.

Pilous černý je malý, nelétavý, hnědočerný brouk, který se jen tak nedá. Živí se moukou, luštěninami, rýží, těstovinami, ale nepohrdne ani kořením, cukrem nebo čajem. Zbavit se pilouse je složité a chce to trpělivost.

  • Pilous vydrží bez potravy ukrytý ve škvírách až tři měsíce, je odolný proti mrazu a ve vodě vydrží i 10 dní.

Lesák skladištní je malý, plochý brouk světle hnědé až tmavě hnědé barvy. V napadených potravinách se velmi rychle množí. Živí se obilovinami, moučnými výrobky, čokoládou, sušeným ovocem, ořechy, luštěninami nebo sušeným kořením.

Potemník moučný je malý, létavý, hnědočerný brouk, který je aktivní hlavně v noci. Larvám tohoto brouka se říká „mouční červi“. Potemníci se živí zejména moukou, otrubami a šrotem, ale najít je můžete také v rýži nebo psích granulích.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit