Kombinace rýže a těstovin je pro nás sice trochu neobvyklá, ale jakmile tuto přílohu ochutnáte, ihned si vás získá. Navíc její příprava je hračka – stačí vám tenké vlasové nudle, běžná basmati rýže a pár minut času. Věřte, nebo ne, skvěle se hodí i k českým omáčkám.
Rádi byste začátkem roku vyzkoušeli něco nového? Začněte třeba s touto libanonskou rýží. Známá je také jako rýže s vlasovými nudlemi a patří mezi typické přílohy v kuchyni Blízkého východu. Jednoduché spojení dlouhozrnné rýže a vlasových nudlí, opražených do zlatova, vytváří pokrm s jemnou oříškovou chutí a atraktivní texturou. Přidáte-li do hotové rýže ještě opražené pinie nebo kousky mandlí, dostanete naprosto fantastickou přílohu, které hrdě doplní nejrůznější hlavní chody.
Co na libanonskou rýži budete potřebovat?
-
Rýže: zvolte jakoukoliv střednězrnnou nebo dlouhozrnnou rýži, ideálně basmati.
-
Nudle: nejlépe fungují klasické polévkové vlasové nudle, ale lze použít i tenké capellini, které si dle potřeby nalámejte přibližně na 2–3 cm krátké kousky.
-
Tuk: použijte máslo, olivový olej nebo směs obou. Výraznější chuť surovinám dodá přepuštěné máslo (ghí).
-
Oříšky: ty dodají rýži další chuťový prvek a křupavou texturu. Ideální jsou opražená piniová semínka nebo nasekané mandle.
Jak připravit libanonskou rýži
Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 hrsti vlasových nudlí, 1 hrnek dlouhozrnné rýže (např. Basmati), 1–2 lžičky soli, 2 hrnky studené vody
Na dokončení: 1 hrst mandlí, 1 hrst piniových semínek, 1 lžíce hladkolisté petrželky
-
Rýži několikrát dobře propláchněte a nechte na sítku okapat.
-
V hrnci rozehřejte na střední teplotu tuk. Vsypejte vlasové nudle a zlehka, ale stále míchejte, aby se nudle opekly do světle hnědé barvy, potrvá to 1–2 minuty.
-
Jakmile budou nudle opečené, přidejte do kastrolu okapanou rýži a také ji krátce v horkém tuku opečte, stačí jen chvilku.
-
Až budou všechna zrnka rýže obalená tukem, vlijte do hrnce vodu, osolte a přiveďte k varu.
-
Následně stáhněte plamen na velmi mírný a pod pod pokličkou bez míchání vařte 12–15 minut, až se všechna voda vstřebá a rýže bude měkká.
-
Stáhněte z plotny a nechte přikryté dojít ještě asi 15 minut.
-
Mezitím opečte na suché pánvi do křupava oříšky a hotové přendejte na talířek.
-
Odpočinutou rýži načechrejte vidličkou, posypejte oříšky a nasekanou čerstvou petrželkou a ihned podávejte.
S čím libanonskou rýži servírovat
Libanonská rýže je univerzální příloha, která díky své jemné chuti s oříškovým nádechem skvěle doplňuje různé pokrmy. Zde je několik tipů, s čím ji servírovat:
-
Grilované maso a špízy
Skvěle se hodí k jehněčím nebo kuřecím špízům, například ke klasickému libanonskému shish tawook nebo kořeněnému kebabu. -
Dušené pokrmy
Podávejte ji jako přílohu k pomalu dušeným jídlům, jako je jehněčí ragú, jehněčí s vůní orientu, libanonská musaka nebo různé druhy tažínu. -
Vegetariánská jídla
Vynikající volba ke zeleninovým směsím, například dušenému lilku, cuketě nebo grilované zelenině. -
Tradiční omáčky
Rýže doplní jídla s rajčatovou, jogurtovou nebo tahini omáčkou, které jsou typické pro blízkovýchodní kuchyni. Perfektní je s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami,
Libanonskou rýži můžete použít také jako základ jednoduchých hlavních jídel – vyměňte vlasové nudle za vařenou čočku, směs okořeňte, přidejte osmaženou cibulku a rázem máte syté hlavní jídlo zvané mejadra, které ocení také vegetariáni.
Zdroje: Apetit, themediterraneandish.com, @letscookolet, feelgoodfoodie.net