Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nudle s rýží? Ale ano! Libanonská rýže skvěle doprovodí i české omáčky

Libanonská rýže
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kombinace rýže a těstovin je pro nás sice trochu neobvyklá, ale jakmile tuto přílohu ochutnáte, ihned si vás získá. Navíc její příprava je hračka – stačí vám tenké vlasové nudle, běžná basmati rýže a pár minut času. Věřte, nebo ne, skvěle se hodí i k českým omáčkám.

Rádi byste začátkem roku vyzkoušeli něco nového? Začněte třeba s touto libanonskou rýží. Známá je také jako rýže s vlasovými nudlemi a patří mezi typické přílohy v kuchyni Blízkého východu. Jednoduché spojení dlouhozrnné rýže a vlasových nudlí, opražených do zlatova, vytváří pokrm s jemnou oříškovou chutí a atraktivní texturou. Přidáte-li do hotové rýže ještě opražené pinie nebo kousky mandlí, dostanete naprosto fantastickou přílohu, které hrdě doplní nejrůznější hlavní chody.

Co na libanonskou rýži budete potřebovat?

  • Rýže: zvolte jakoukoliv střednězrnnou nebo dlouhozrnnou rýži, ideálně basmati.

  • Nudle: nejlépe fungují klasické polévkové vlasové nudle, ale lze použít i tenké capellini, které si dle potřeby nalámejte přibližně na 2–3 cm krátké kousky.

  • Tuk: použijte máslo, olivový olej nebo směs obou. Výraznější chuť surovinám dodá přepuštěné máslo (ghí).

  • Oříšky: ty dodají rýži další chuťový prvek a křupavou texturu. Ideální jsou opražená piniová semínka nebo nasekané mandle.

Jak připravit libanonskou rýži

Ingredience: 4 lžíce oleje, 2 hrsti vlasových nudlí, 1 hrnek dlouhozrnné rýže (např. Basmati), 12 lžičky soli, 2 hrnky studené vody

Na dokončení: 1 hrst mandlí, 1 hrst piniových semínek, 1 lžíce hladkolisté petrželky

  • Rýži několikrát dobře propláchněte a nechte na sítku okapat.

  • V hrnci rozehřejte na střední teplotu tuk. Vsypejte vlasové nudle a zlehka, ale stále míchejte, aby se nudle opekly do světle hnědé barvy, potrvá to 1–2 minuty.

  • Jakmile budou nudle opečené, přidejte do kastrolu okapanou rýži a také ji krátce v horkém tuku opečte, stačí jen chvilku.

  • Až budou všechna zrnka rýže obalená tukem, vlijte do hrnce vodu, osolte a přiveďte k varu.

  • Následně stáhněte plamen na velmi mírný a pod pod pokličkou bez míchání vařte 12–15 minut, až se všechna voda vstřebá a rýže bude měkká.

  • Stáhněte z plotny a nechte přikryté dojít ještě asi 15 minut.

  • Mezitím opečte na suché pánvi do křupava oříšky a hotové přendejte na talířek.

  • Odpočinutou rýži načechrejte vidličkou, posypejte oříšky a nasekanou čerstvou petrželkou a ihned podávejte.

S čím libanonskou rýži servírovat

Libanonská rýže je univerzální příloha, která díky své jemné chuti s oříškovým nádechem skvěle doplňuje různé pokrmy. Zde je několik tipů, s čím ji servírovat:

  1. Grilované maso a špízy
    Skvěle se hodí k jehněčím nebo kuřecím špízům, například ke klasickému libanonskému shish tawook nebo kořeněnému kebabu.

  2. Dušené pokrmy
    Podávejte ji jako přílohu k pomalu dušeným jídlům, jako je jehněčí ragú, jehněčí s vůní orientu, libanonská musaka nebo různé druhy tažínu.

  3. Vegetariánská jídla
    Vynikající volba ke zeleninovým směsím, například dušenému lilku, cuketě nebo grilované zelenině.

  4. Tradiční omáčky
    Rýže doplní jídla s rajčatovou, jogurtovou nebo tahini omáčkou, které jsou typické pro blízkovýchodní kuchyni. Perfektní je s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami,

Libanonskou rýži můžete použít také jako základ jednoduchých hlavních jídel – vyměňte vlasové nudle za vařenou čočku, směs okořeňte, přidejte osmaženou cibulku a rázem máte syté hlavní jídlo zvané mejadra, které ocení také vegetariáni.

Zdroje: Apetit, themediterraneandish.com, @letscookolet, feelgoodfoodie.net

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín