0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ocet a cibule: 3 pochoutky na kyselo, které nikdy nezklamou

Ocet a cibule: 3 pochoutky na kyselo, které nikdy nezklamou
sdílet:

Setkání s přáteli mohou někdy dát pořádně zabrat. Pokud plánujete delší posezení, které si rádi zpříjemníte i troškou alkoholu, dřív nebo později vám přijde vhod nějaké to občerstvení. Hledáte tipy na domácí speciality, které dokáží zatočit s večerním hladem nebo ranní kocovinou? Čtěte dále. Tahle trojice kyselých dobrot vás nikdy nenechá na ocet. 

Kyselá inspirace: Recepty na lahůdky s octem a cibulí

Ocet a cibuli najdete v každé české domácnosti. Stačí nakouknout do spižírny nebo pootevřít úložné boxy se zeleninou… obě ingredience mají v našich kuchyních své nezastupitelné místo.

  • Podomácku připravovaným lahůdkám dodají správný říz a porci vitamínů k tomu. Které z nich určitě stojí za vyzkoušení?

1. Utopenci

Tradiční kyselá libůstka si vydobyla přední místo na stránkách hospodských jídelníčků. Její přípravu zvládnete hravě i v domácích podmínkách. Utopenci totiž nejsou nic jiného než špekáčky s cibulí naložené v kyselém nálevu.

  • Nedejte se ale odradit jednoduchým vzezřením: utopenci vás nasytí, aniž byste museli v hospodě utratit majlant, a výborně si poradí i s bolehlavem po náročném večírku. Jestliže na jejich výrobu použijete kvalitní suroviny, dodají navíc vašemu tělu i porci živin.

ZAJÍMAVOST: Ačkoli konzumaci utopenců máme často spojenou s bujarým nočním veselím, původ jejich názvu už možná tak radostný není. Podle jedné z pověstí je kdysi začal podávat hostům mlynář Šamánek z Berounska. Krátce poté, co se svými pokrmy proslavil po celém kraji, utonul při opravě mlýnského kola. Na jeho počest (nebo snad ze škodolibosti) začali lidé jeho specialitě přezdívat „utopenec“.

2. Zavináče

Další populární laskomina, která se podává k vychlazenému točenému. Pokud dáváte přednost spíše rybím specialitám, potom jsou zavináče skvělou volbou, jak zahnat hlad i v nočních hodinách. Podobně jako utopenci zklidní rozbouřené útroby po divokém flámu.

  • Pojídání zavináčů má v Evropě dlouhou tradici: zavináče pocházejí ze severní Evropy, odkud se v průběhu 19. století rozšířily do celého Německa. S rozvojem železnice a lodní dopravy se nakonec ryby ve velkém dostaly i do našich hostinců, kde se dodnes těší nemalé oblibě
  • Jejich přípravu zvládnete i svépomocí: bude vám k tomu stačit pár sleďů, cibule, trocha nakládaných okurek, koření a lák. Podívejte se na jednoduchý recept, jak si na výrobě zavináčů snadno a rychle pochutnat.

3. Tlačenka

Kousky masa naložené v rosolu se běžně podávají s cibulí, octem nebo pepřem. Tlačenka se vyrábí většinou z vepřového, proto v dřívějších dobách nesměla chybět na žádné zabíjačce. Dnes si ale můžete vychutnat i tlačenky z kachního nebo hovězího masa, výjimkou nejsou dokonce ani bezmasé varianty – třeba vaječná tlačenka se zeleninou.

  • Tlačenka získala svůj název teprve v minulém století. Původní pojmenování „presswurst" pochází opět ze sousedního Německa. V doslovném překladu znamená stlačený buřt. Z tohoto pojmenování vznikla později známá "tlačenka", která se balila do vepřových nebo skopových střívek. Dnes můžete u řezníka běžně narazit na plastové obaly.
  • Přestože si můžete tlačenku připravit z nejrůznějších surovin, gurmáni doporučují podávat s octem, cibulí a naředěným pepřem (v poměru 1:1 s vodou).
  • Na zakousnutí je nejlepší krajíc tmavého chleba.
  • Kdybyste se téhle nestárnoucí klasiky přeci jen přejedli, vyzkoušejte třeba tlačenkový salát.

Už víte, co nesmí při vaší další pivní sešlosti na stole chybět? Dáváte přednost utopencům, zavináčům nebo tlačence?

Související články

Jak se vyhnout kocovině
  • Tipy a triky

Jak se vyhnout kocovině

Máme pro vás 7 bodů, díky kterým se vám neblahé následky oslav nejen silvestrovských vyhnou. ...
Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou
  • Tipy a triky

Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou

Na kvalitě oleje rozhodně nešetřeteBěhem nakládání olej funguje jako přirozený konzervant. Zamezí přístupu vzduchu a vody k mikroorganismům, jenž se nacházejí na povrchu zeleniny. Nemohou se dále množit, ale olej je neusmrtí. Krátkým...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit