0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak naložit s řapíkatým celerem

Řapíkatý celer
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Bulvový celer v českých kuchyních zdomácněl a společně s mrkví a petrželí nesmí chybět v žádném poctivém vývaru. Ale co jeho jasně zelený sourozenec řapíkatý celer? Důvody, proč byste se do něj měli s chutí zakousnout, najdete právě v tomto článku.

Řapíkatý celer, stejně jako jeho bulvový příbuzný a dále třeba kopr, fenykl, kerblík, mrkev nebo petržel patří do čeledi miříkovitých.

  • Jeho typické kořeněné aroma způsobuje přítomnost éterických olejů.
  • Řapíkatý celer se sklízí na konci srpna a na začátku září, ale na pultech obchodů ho najdete prakticky po celý rok.

Nákup řapíkatého celeru

Při výběru hledejte pevné listové růžice se žebrovanými řapíky. Doma celer uchovávejte v lednici, kde vám vydrží pár dní. 

  • Pokud začne mírně osychat, vložte ho do ledové vody, čímž obnovíte jeho křehkost.

Jak řapíkatý celer připravit k dalšímu zpracování?

Nejprve odkrojte spodní část a jednotlivé řapíky důkladně omyjte ve studené vodě.

  • Vnější řapíky jsou nejvláknitější, nezapomeňte je tedy pořádně oloupat. Nejlépe to jde příčnou škrabkou s výkyvným ostřím.
  • I listy řapíků mají v kuchyni své využití. Ty tmavší použijte k ochucení vývaru, světlejší a křehké vnitřní lístky se srdíčkem se hodí do salátu a na posypání jídla podobně jako petrželka.

Výborný do studené i teplé kuchyně

Řapíkatý celer se dá konzumovat syrový i tepelně upravený. Nesmí chybět ani u přípravy pravé boloňské omáčky. Jaké jsou možnosti jeho využití?

Syrový do džusů a smoothies 

Pokud máte odšťavňovač, není nic jednoduššího, než si vyrobit blahodárnou celerovou šťávu. Můžete se rozhodnout pro zcela čistou formu s výraznou chutí. Ta ale ne všem zachutná, proto společně s 8 řapíky odšťavněte i polovinu zeleného jablka a dochuťte lžící citronové šťávy.

  • Jestli odšťavňovač nevlastníte, přidejte řapíky do oblíbeného smoothie. Kombinace záleží na vaší chuti, ale ve spojení s kiwi, banánem a limetkovou šťávou chutná tahle zelenina výborně.

Namočte ho do dipu nebo omáčky

Nakrájejte řapíkatý celer na stejnoměrné hranolky. Pokud nejste zastánci syrového stavu, můžete je krátce podusit na pařáku. Pak už jen stačí zvolit dip či omáčku, na kterou máte chuť.

Tip: Tradičně se syrový řapíkatý celer podává k smaženým kuřecím křídlům nebo ke koktejlu Bloody Mary.

Obohaťte s ním salát

Ať už připravujete jakýkoliv salát, řapíkatý celer vám dobře poslouží. Nejlépe si však rozumí s čočkou, drůbeží, hruškami, jablky, chilli papričkami, vlašskými ořechy a sýry s modrou plísní.

  • Spojení řapíkatého celeru s „vlašáky“ a jablkem vynikne v dokonalém salátu Waldorf.
  • Zkuste osvěžit tradiční bramborový salát přidáním nadrobno nakrájených řapíků celeru.
  • I notoricky známý Coleslaw získá díky celeru příjemnou křupavost.
  • Řapíky, ale i lístky zpracujete ve vynikajícím asijském salátu s brambory a spoustou aromatického koření.

Tepelně upravený jako příloha k masu

Skvělá jednoduchá úprava řapíkatého celeru, která se hodí k masu, je glazování. Získáte tak dokonale ochucenou a tak akorát měkkou šťavnatou zeleninu. Inspirujte se naším receptem na glazovanou mrkev, kterou tentokrát nahraďte řapíkatým celerem.

  • Dále můžete celer vařit v páře nebo ve vodě, ale také dusit. Výborně chutná i zapečený pod vrstvou sýra.

Šup s ním do polévky

Nejen bulva se hodí do polévky, listy i řapíky celeru pokrm krásně ovoní a obohatí o spoustu vitamínů a minerálů.

Co řapíkatý celer obsahuje?

Řapíkatý celer je přímo nabitý blahodárnými živinami. Je bohatý na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamín A, C, kyselinu pantothenovou, biotin a další vitamíny skupiny B. Z minerálů v něm najdete především draslík, hořčík a vápník. Jeho pravidelná konzumace může mít spoustu benefitů.

  • protizánětlivé účinky na kardiovaskulární systém a klouby.
  • Podporuje dobré trávení.
  • Díky obsahu vitamínu C zlepšuje obranyschopnost imunitního systému.
  • Jedná se o perfektní potravinu při hubnutí.
  • Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu.
  • Dokonce může údajně zmírnit migrénu.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit