Kořenová zelenina, která spolu s mrkví, petrželí a cibulí vytvoří základ pro spoustu jídel české kuchyně.
Dobře nakupte
Až půjdete nakupovat celer, hledejte bulvy střední velikosti. Kvalitní mají na spodní části méně ,vousů‘ a nemají moc boulí a výrůstků. Velké bulvy s příliš členitým povrchem bývají duté, při potěžkání působí ,lehčeji‘.
Pečlivě skladujte
Stejně jako další kořenovou zeleninu skladujte celer v chladu a temnu, třeba ve spodní přihrádce chladničky.
Včas okyselte
Nekrájejte celer dopředu, protože by zhnědl, bílou barvu si ale uchová ve vodě okyselené octem nebo citronem.
Ovoňte vývar
Na celeru není užitečná jen bulva, ale také nať. Když ji vhodíte do vody spolu s masem, nádherně provoní vývar. Nať při cezení vývaru odstraňte. Můžete ji také přidat do polévky nakrájenou spolu s ostatní zeleninou. Pěkné jemné lístky můžete nasekané použít na ozdobu místo zelené petrželky.
Vařte
Pusťte se do celerového vaření. Uvařte krémovou celerovou polévku, k masu si dejte celerovou omáčku nebo si v pekáčku upečte zeleninový salát s celerem.