Ačkoli v české kuchyni není tolik rozšířený jako špenát, na zahrádkách i v bedýnkách trhovců si již vydobyl své místo. Ochutnejte mangold, podzimní zeleninu, kterou využijete všude tam, kde špenát.
Zdravé listí
Mangold je listová zelenina příbuzná řepě. Jeho listy jsou chuťově podobné právě lístkům mladé řepy. Jako každá zelenina i mangold obsahuje vitaminy a minerály prospěšné lidskému organismu. Najdete v něm například vitaminy A, B, C, draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Pokud ho pěstujete na své zahrádce, máte až do listopadu skvělou příležitost sklízet čerstvou listovou zeleninu.
K masu i do polévky
Řapík magoldu je velmi tuhý, lístky jsou však křehké podobně jako listy špenátu. Před úpravou řapík mangoldu vykrojte a krátce povařte. Lístky stačí jen spařit nebo nechat na teplé pánvi krátce zavadnout. Stejně jako špenátu mu sluší co nejkratší úprava.
Podávat ho můžete jako přílohu k masu a rybě (recept Apetitu). Nehodí se ke zvěřině, která je k němu příliš chuťově výrazná. Výborný je jako náplň do slaných koláčů a závinů. Uplatní se také v hustých sytivých polévkách (recept Apetitu).