Opilé krémy, které si zamilujete

dhaya-eddine
ZDROJ: dhaya-eddine
sdílet:
Rádi byste si ke sladkému mlsání přidali stopičku něčeho ostřejšího? Jste na správné adrese, vybrali jsme pro vás několik lihovin, které se k přípravě dezertů náramně hodí. Řeč nebude o panáku tuzemáku do bábovky, máme pro vás tipy na sofistikované opilé krémy, které si zamilujete.

Whiskey

Destilát z obilovin zrající v dřevěných sudech se do dezertů skvěle hodí. Doporučujeme sáhnout po skotské whisky, která bývá dvakrát destilovaná a sušená kouřem z rašeliny nebo po irských značkách, které jsou destilované hned třikrát a tři roky zrají v dubových sudech. Jejich aroma je tedy mnohem barevnější než u amerických výrobců, kteří ji destilují z kukuřice. Název whiskey pochází z irské gaelštiny a označuje ji za vodu života. Irové věřili, že má destilát léčivé účinky. Ačkoli dnes víme, že alkohol není nikterak zdravý, přidáním do krému dodáte dezertu na nezaměnitelné chuti. Whiskey se hodí ke šlehačce, k vanilkovým omáčkám, do smetanových krémů či ke kakaovému korpusu. Kombinaci šlehačky, ovoce a whisky dovedli k dokonalosti Skoti ve svém oblíbeném dezertu.

Brandy

Destilát z vína mívá obsah alkoholu mezi 35 až 60 %, jedná se tedy o vinnou pálenku nebo chcete-li, vínovici. Název tato rubínová lihovina přejala z nizozemského označení páleného vína. Kvalitními a vyhlášenými výrobci jsou palírny na jihozápadu Francie, ale vyrábí se také ve vinařských oblastech Itálie, Španělska či Gruzie. Mezi nejznámější značky řadíme francouzské Hennessy či Napoléon, z řeckých vinic všichni jistě známe Metaxu a z daleké Arménie se k nám dováží nezaměnitelný Ararat.

Brandy si se smetanovými krémy velice rozumí, dále povznese chuť ořechů, kandovaného ovoce i sladkých pomerančů.

Pomerančový brandy krém

Více

Amaretto

Italský ovocný likér sladké, a zároveň hořké chuti mandlí, rozvoní těsto i smetanový krém. Vyrábí se z mandlí, jader meruněk, směsi koření i bylin a také vanilky. Historie tohoto digestivu sahá až k roku 1525. Tiramisu si bez jeho vůně nedovedeme představit, lze jej však přidat i do dalších smetanových krémů, do vláčného těsta nebo jej servírovat k odpolední kávě.

Pohár se smetanou, amaretti a ostružinami

Více

Limoncello

V Itálii ještě chvíli setrváme a představíme vám ovocný likér ze slunné Kampánie. Limoncello má nezaměnitelnou chuť citrusů a zářivě žlutou barvu. Vyrábí se pouze ze tří surovin: cukru, lihu a citronové kůry. Pokud jej chcete ochutnat co nejdříve, můžete si limoncello vyrobit doma, příprava zabere 30 minut, pár dní mu však dopřejte na uležení. Citronová chuť sluší krémům na dortech i koláčích, především těm se sušenkovým základem či křehkým těstem. Přidat jej však můžete i přímo do těsta buchet, sladkých chlebíčků či piškotů. My jsme s ním vylepšili italské cannoli, které jsme naplnili vyšlehaným mascarpone s tímto osvěžujícím citrusovým likérem.

Cannoli s limoncellem

Více

Baileys

Irský krémový likér je vynikající sám o sobě. Vyrábí se smícháním smetany, irské whiskey a kakaa. Jeho chuť vychází také z poctivé práce farmářů, kteří pečují o krávy dodávající smetanu, ale také tvrdé dřiny destilerií, kteři přimíchají pravou irskou whiskey. Recept na krémový likér chutnající zejména ženám vznikl v 70. letech minulého století. Baileys vytváří dokonalou kombinaci ve smetanových krémech s kávou či lískovými oříšky. Máme-li vybrat jediný recept s tímto sladkým likérem, doporučíme vám anglický trifle, který jsme ochutili kávou, čokoládou a právě Baileys.

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Více

Sherry

Sherry má velice blízko k vínu, chutí bychom jej mohli přirovnat k portskému, avšak způsobem přípravy se liší. Vyrábí se ve Španělsku, a to konkrétně kolem města Jerez de la Frontera v Andalusii, jedině z této oblasti může lahev sladkého moku nést označení sherry. Jedná se o fortifikované víno, které se nechává prokvasit a poté se přidává vinný destilát, do portského vína se destilát přidává již v průběhu kvašení a tím ve víně zůstává více cukru.  

Sherry si velice oblíbili Angličané, k dostání je hned několik druhů lišící se barvou, suchostí/sladkostí i vůní. Toto dezertní víno rozehraje chuťovou symfonii s krémem z kvalitní čokolády, ale také vanilkovým pudinkem či v krému s praženými ořechy.

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Více

Koňak

Nejznámější druh brandy je jisto jistě francouzský koňak (cognac). Opět jeho základ tvoří hrozny vinné révy, pro výrobu koňaku je však potřeba zachovat řadu pravidel. Hrozny musí pocházet z oblasti kolem města Cognac v západní Francii, dále musí být z bílých odrůd a zrají v dubových sudech nejméně 2 roky.

V českém prostředí možná více využíváme vaječný koňak, který dává chuť oblíbeným špičkám, ale hodí se také do krému z vanilkového pudinku či do báboviček s tekoucím středem. Ať už dezert ochutíte francouzským koňakem nebo vaječňákem, krém získá na hloubce, vůni i říznější chuti.

Pohár koňaková špička

Více

Pro další nápady, jak do moučníku přidat něco ostřejšího, sjeďte k receptům pod článkem.

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit