0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oprašte zavařeniny!

džem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

U většiny z nás stojí na nejnižší poličce ve spíži sbírka zavařenin, kterou jsme nashromáždili při návštěvách příbuzných a na jejíž víčka ve sledu měsíců akorát usedá prach. Vykliďte tedy špajzku a zužitkujte kompoty a marmelády do lahodných pokrmů.

 

Záleží jen na vaší fantazii, jaké zavařeniny do následujících dobrot použijete, jenom se snažte nahrazovat je v chuťové harmonii. Sladké (například jahodové) obměňujte jinými sladkými a kyselejší (například z černého rybízu) zase těmi kyselejšími.

Kompoty

Na tento čokoládovo-višňový pohár zužitkujete nejenom kompotované višně, ale i ztvrdlé muffiny, které se nestihly za jeden den sníst. Nic nesmí přijít nazmar. Vzdáváte se na zimu zmrzliny? My rozhodně ne, a proto si i v chladnějších dnech dopřáváme tuto mraženou lahodu s kompotovanou rebarborou.

Naprosto úchvatný a neobyčejný je makový koláč s meruňkovým džemem i kompotem. V kombinaci s marcipánem a mandlemi budete nuceni ho neustále opakovat. Jestliže máte kompot z černého rybízu už doma uskladněný, při přípravě limetkového krému vám to dost usnadní práci. Vyzkoušejte tuto dvoubarevnou parádu. Náplň v šátečcích z listového těsta můžete dle libosti také obměňovat, my použili kompotované švestky a šátečky jsme pojídali ještě teplé.

Marmelády

Bábovka má své výrazné uplatnění snad v každé české domácnosti a také ji každá maminka peče jinak, ale zkuste bábovku s jahodovou marmeládou. Nevyžaduje žádný zvláštní postup, pouze nalijete do formy půlku bábovkového těsta, ‚potřete‘ marmeládou, dolijete zbytkem těsta a upečete. Je krásně vláčná. Muffiny jsou vděčným moučníkem v milionech variací. Vyzkoušejte tyhle marmeládové, višně jsou součástí těsta a používají se i na ozdobu.

Borůvky jsou samozřejmě nejlepší v sezoně, ale pokud jste vlastníkem zavařeniny borůvkové, nebojte se ji použít do dortu se zakysanou smetanou. Jsme přesvědčeni, že vás jistě ohromí i rybízová marmeláda ve smetanovém zákusku s drobenkou. Nazývá se skládaný dort.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit