U většiny z nás stojí na nejnižší poličce ve spíži sbírka zavařenin, kterou jsme nashromáždili při návštěvách příbuzných a na jejíž víčka ve sledu měsíců akorát usedá prach. Vykliďte tedy špajzku a zužitkujte kompoty a marmelády do lahodných pokrmů.
Záleží jen na vaší fantazii, jaké zavařeniny do následujících dobrot použijete, jenom se snažte nahrazovat je v chuťové harmonii. Sladké (například jahodové) obměňujte jinými sladkými a kyselejší (například z černého rybízu) zase těmi kyselejšími.
Kompoty
Na tento čokoládovo-višňový pohár zužitkujete nejenom kompotované višně, ale i ztvrdlé muffiny, které se nestihly za jeden den sníst. Nic nesmí přijít nazmar. Vzdáváte se na zimu zmrzliny? My rozhodně ne, a proto si i v chladnějších dnech dopřáváme tuto mraženou lahodu s kompotovanou rebarborou.
Naprosto úchvatný a neobyčejný je makový koláč s meruňkovým džemem i kompotem. V kombinaci s marcipánem a mandlemi budete nuceni ho neustále opakovat. Jestliže máte kompot z černého rybízu už doma uskladněný, při přípravě limetkového krému vám to dost usnadní práci. Vyzkoušejte tuto dvoubarevnou parádu. Náplň v šátečcích z listového těsta můžete dle libosti také obměňovat, my použili kompotované švestky a šátečky jsme pojídali ještě teplé.
Marmelády
Bábovka má své výrazné uplatnění snad v každé české domácnosti a také ji každá maminka peče jinak, ale zkuste bábovku s jahodovou marmeládou. Nevyžaduje žádný zvláštní postup, pouze nalijete do formy půlku bábovkového těsta, ‚potřete‘ marmeládou, dolijete zbytkem těsta a upečete. Je krásně vláčná. Muffiny jsou vděčným moučníkem v milionech variací. Vyzkoušejte tyhle marmeládové, višně jsou součástí těsta a používají se i na ozdobu.
Borůvky jsou samozřejmě nejlepší v sezoně, ale pokud jste vlastníkem zavařeniny borůvkové, nebojte se ji použít do dortu se zakysanou smetanou. Jsme přesvědčeni, že vás jistě ohromí i rybízová marmeláda ve smetanovém zákusku s drobenkou. Nazývá se skládaný dort.