0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oprašte zavařeniny!

džem
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

U většiny z nás stojí na nejnižší poličce ve spíži sbírka zavařenin, kterou jsme nashromáždili při návštěvách příbuzných a na jejíž víčka ve sledu měsíců akorát usedá prach. Vykliďte tedy špajzku a zužitkujte kompoty a marmelády do lahodných pokrmů.

 

Záleží jen na vaší fantazii, jaké zavařeniny do následujících dobrot použijete, jenom se snažte nahrazovat je v chuťové harmonii. Sladké (například jahodové) obměňujte jinými sladkými a kyselejší (například z černého rybízu) zase těmi kyselejšími.

Kompoty

Na tento čokoládovo-višňový pohár zužitkujete nejenom kompotované višně, ale i ztvrdlé muffiny, které se nestihly za jeden den sníst. Nic nesmí přijít nazmar. Vzdáváte se na zimu zmrzliny? My rozhodně ne, a proto si i v chladnějších dnech dopřáváme tuto mraženou lahodu s kompotovanou rebarborou.

Naprosto úchvatný a neobyčejný je makový koláč s meruňkovým džemem i kompotem. V kombinaci s marcipánem a mandlemi budete nuceni ho neustále opakovat. Jestliže máte kompot z černého rybízu už doma uskladněný, při přípravě limetkového krému vám to dost usnadní práci. Vyzkoušejte tuto dvoubarevnou parádu. Náplň v šátečcích z listového těsta můžete dle libosti také obměňovat, my použili kompotované švestky a šátečky jsme pojídali ještě teplé.

Marmelády

Bábovka má své výrazné uplatnění snad v každé české domácnosti a také ji každá maminka peče jinak, ale zkuste bábovku s jahodovou marmeládou. Nevyžaduje žádný zvláštní postup, pouze nalijete do formy půlku bábovkového těsta, ‚potřete‘ marmeládou, dolijete zbytkem těsta a upečete. Je krásně vláčná. Muffiny jsou vděčným moučníkem v milionech variací. Vyzkoušejte tyhle marmeládové, višně jsou součástí těsta a používají se i na ozdobu.

Borůvky jsou samozřejmě nejlepší v sezoně, ale pokud jste vlastníkem zavařeniny borůvkové, nebojte se ji použít do dortu se zakysanou smetanou. Jsme přesvědčeni, že vás jistě ohromí i rybízová marmeláda ve smetanovém zákusku s drobenkou. Nazývá se skládaný dort.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč