0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

OTÁZKA & ODPOVĚĎ: čerstvost vajec v obchodech

OTÁZKA & ODPOVĚĎ: čerstvost vajec v obchodech
sdílet:

Je pravda, že se v obchodech se prodávají vejce stará i tři týdny?

 

Ano, je. Podle legislativy mohou být vejce prodána spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snůšce, přičemž doba minimální trvanlivosti je 28 dnů od data snůšky. Vejci se dá ale různými způsoby prodlužovat životnost. V potravinářském průmyslu se tak kompenzují sezonní výkyvy v produkci.

Nejčastěji se vejce jednoduše chladí (nazývají se pak chladírenská) – nízké teploty totiž brzdí proces stárnutí a brání rozvoji mikroorganismů. Vejce určená k chladírenskému skladování musejí být čerstvá (nejdéle do dvou dnů po snůšce), čistá, s nepoškozenou skořápkou a nemytá. Teploty v chladírnách se pohybují od –0,5 °C do –1,5 °C a nesmějí kolísat. Takto uložená vejce lze skladovat až devět měsíců.



Dalším možným způsobem prodloužení životnosti vajec je olejování. Principem je zakrytí pórů olejovým filmem, čímž se zabrání vypařování vody a úniku CO2. Vejce si tak dlouho uchová znaky čerstvosti.

Při skladování vajec v domácích podmínkách nikdy vejce neomývejte. Pokud byste na mytí znečištěných vajec trvali, tak je ale omyjte opravdu až těsně před rozklepnutím; předem neumývejte ani špinavá vejce od babičky či farmáře. Na povrchu skořápky se totiž nachází tenká průhledná blána – kutikula –, která pokrývá celý povrch skořápky včetně pórů, částečně brání vypařování vody z vejce a chrání jej před průnikem mikro organismů a nečistot. Pokud byste vajíčko umyli, póry by se otevřely a vajíčko by se zkazilo.

Související články

Jak se značí vejce?
  • Nakupujeme

Jak se značí vejce?

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chovají nosnice, jejichž vejce můžeme zakoupit s rlzným číselným označením? Podívejte se na náš přehled, kde se potřebné informace o chovu nosnic, výsledná...
Proč kupovat bio vejce a vejce z volného výběhu?
  • Tipy a triky

Proč kupovat bio vejce a vejce z volného výběhu?

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. Proč jsou tedy bio vejce stále populárnější? Čím se od těch klasických liší? ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit