0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Otázka & odpověď: jak číst etikety

supermarket
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Musí být vždy na obalu potravin uvedeno složení? Jednoduchá odpověď zní ano, ale pojďme se na tuto problematiku podívat trochu blíž.

Složení musí být uvedeno na všech potravinách s výjimkou jednosložkových, jako je například mléko nebo některé sýry. Nenechte se však zmást například kusem uzeného masa ve vakuu. Ačkoli to tak nevypadá, zřejmě nepůjde o jednosložkovou potravinu. Takový kus masa může obsahovat přídatné látky, které zajistí jeho trvanlivost, správnou barevnost, případně vážou vodu. Ze 100 % takového kousku uzeniny proto může maso tvořit jen 70% podíl.

Pořadí podle hmotnosti

Pořadí použitých surovin ve složení jde sestupně podle toho, jaký hmotnostní podíl ve výrobku tvoří. Pokud potravina zmiňuje v názvu přítomnost nějaké specifické složky (například s ořechy, s hovězím masem, malinová apod.), musíme se dočíst, jaký podíl této suroviny se v ní nachází. Potvrzuje to i Michaela Mezerová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Pokud je v samotném názvu výrobku zdůrazněna surovina, například nápoj s ,jahodovou‘ šťávou nebo koláč s ,meruňkami‘, musí být navíc uvedený jejich procentní podíl.“  

Tajemství průmyslové výroby

Přídatné látky neboli éčka se mohou uvádět buď celými názvy, nebo označená E-kódy. Musí se u nich také uvádět, k jakému účelu je výrobce použil, proto se před ně píše, že jde například o barvivo, konzervant, stabilizátor, protispékavou látku či zahušťovadlo. Čím víc přídatných látek potravina potřebuje a obsahuje, tím víc je průmyslově zpracovaná a vzdálená od původní suroviny a receptury. Přídatné látky mají schopnost nahrazovat přirozené potraviny a zastupovat jejich přirozené funkce, využívají se proto, že jejich použití je levnější. Pokud se ve složení uvádí aroma, pak vězte, že jde o syntetické aroma, v opačném případě výrobci uvádějí "přírodní aroma".

buráky

Výčet alergenů je další povinnou součástí potravinového obalu. Platná legislativa rozlišuje 14 hlavních alergenů, které je třeba při uvádění na etiketě zvýraznit - buď tučným písmem, velkými písmeny nebo podtržením. Často se můžeme setkat s větou, "Může obsahovat stopy arašídů...". Jde o pojistku pro výrobce, že varoval spotřebitele před potenciálním rizikem, že v potravině narazíme na neurčité množství alergenní látky, která oficiálně není součástí receptury. Je to jednodušší cesta, než se zabývat důkladným čištěním výrobních linek, na kterých se zpracovávají i alergenní suroviny.

Alergeny, o kterých se musíme vždy dočíst:

  • obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sójové boby
  • mléko
  • skořápkové plody: mandle, ořechy - para, vlašské, lískové, pekanové, kešu, pistácie, makadamové
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semena
  • oxid siřičitý
  • vlčí bob
  • měkkýši

Foto v textu: Nicole Köhler z Pixabay 

Související články

Petr Hanzel: Nakupování bez obalu je hudbou budoucnosti
  • Veggie

Petr Hanzel: Nakupování bez obalu je hudbou budoucnosti

Petr Hanzel je spoluzakladatel neziskové organizace Bezobalu. „Jsme lidé, kteří chtějí šířit myšlenku, jak předcházet vzniku odpadu, jak jej minimalizovat.“ Ta se věnuje se osvětovým akcím, školení a zároveň otevřela dva obchody, kde si...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit