Otázka & odpověď: nákup chřestu

chřest ve váze
ZDROJ: Kranich17/Pixabay
sdílet:
Jak vybrat ty nejlepší výhonky?

Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Jedná se o výhonky jedné odrůdy, které se liší způsobem pěstování. Bílý chřest je bledý, protože před sklizní nepřijde do styku se slunečními paprsky. Zato zelený chřest si slunce užije dosytosti. Výhonky díky tomu vytvářejí zelené rostlinné barvivo chlorofyl.

Při nákupu si pohlídejte kvalitu chřestu. Nesmí na sobě mít stopy plísně, hniloby ani být zavadlý. Zkontrolujte také, zda nejsou zdužnatělé výhonky (pazochy) měkké. Hlavičky chřestu by měly být hezky sevřené a pevné. Pootevřené značí opožděnou sklizeň. Čerstvý chřest mírně sladce voní, řezné plochy působí svěže a šťavnatě.

Až nakoupíte, pusťte se do jednoduché úpravy chřestu s máslem a olivovým olejem. Náš recept je skvělý pro ty, kterým se nechce dělat s holandskou omáčkou, ale obyčejné přelití výhonků máslem už je omrzelo.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit