Sladké pečivo z horké tukové lázně milují děti i dospělí. Jak na smažení, abyste získali opravdu nadýchanou lahůdku?
Jaký tuk je nejlepší na smažení koblih?
Nesolené sádlo, popřípadě sádlo ve směsi s olejem vhodným na smažení (včetně pro nás nezvyklého olivového či arašídového), nebo olej samotný. Tradiční možností je i přepuštěné máslo. Počítejte s tím, že půl litru oleje nebo rozpuštěného tuku je minimum, pravděpodobně ho budete potřebovat víc, i když budete smažit v rendlíku či v hlubší pánvi. Tuku by mělo být tolik, aby koblihy pohodlně plavaly. Koblihy lze smažit i ve fritéze.
Jak poznáte, že je tuk správně rozehřátý?
Pokud nemáte teploměr (správná teplota je zpravidla 170 či 180 °C) nebo fritézu, vhoďte do tuku drobek pečiva; pokud tuk začne kolem drobku pěnit, je už dost horký.
Jsou lepší koblihy kulaté, nebo plošší?
Pokud jde o smažení, výhodnější je plošší tvar. Pokud by vám vytvarované koblihy šly při kynutí moc nahoru, položte na utěrku, pod kterou leží, pečicí plech.