Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovesné vločky 5× jinak

ovesné vločky s ovocem
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Že jsou dobré jen na kaši? Klidně je přisypte i do polévky, koláčků, karbanátků nebo sušenek, a uvidíte, kolik podob má zdánlivě nenápadná surovina.

Když si v zimě dáte ovesné vločky, krásně vás prohřejí a na jazyku nechají mléčně-sladkou chuť. Oves pravděpodobně pochází z horských oblastí Číny a Mongolska. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před tažením do boje.

U nás sedláci dávali oves koním na svatého Štěpána, aby byli silní a bujní. Bez ovesných vloček se neobejdou ani Britové. Najdete je v téměř každé domácnosti. Miska porridge, hutné ovesné kaše, patří v ostrovní zemi k oblíbené snídani.

Oves obsahuje hodně fosforu, hořčíku, železa, zinku a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Díky ní dokáže předcházet zácpě a působí hojivě na sliznici žaludku a střev. Stabilizuje krevní cukr a pomáhá snižovat cholesterol. Údajně také posiluje nervovou soustavu. Nejjednodušší způsob, jak jíst pravidelně oves, jsou ovesné vločky. Vychutnejte si je v následujících receptech.

5× ovesné vločky:

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín