0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oblíbené polevy a jak na ně: citrónová, čokoládová, rumová, karamelová i kávová

Oblíbené polevy a jak na ně: citrónová, čokoládová, rumová, karamelová i kávová
sdílet:

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém úplně nezáleží, opak je pravdou. Poleva dělá vzhled moučníku a co si budeme povídat, jíme nejprve očima. Díky polevě získá moučník také další chuťový rozměr chuti a není suchý. Proto si na její přípravě dejte záležte a vyberte si pro svůj dezert tu správnou, která ho skvěle doplní. Které polevy jsou nejoblíbenější, k jakým dezertům se která nejvíce hodí a jak složitá je jejich příprava?

Citronová

Citronová poleva je známá lesklá bílá klasika, která dezert osvěží a dá mu elegantní vzhled.

  • Na přípravu budete potřebovat pouze dvě suroviny: citronovou šťávu a moučkový cukr, které společně utřete do hladké polevy a moučník jí přelejete.
  • Citrónová poleva jde nejlépe dohromady s kakaovými nebo makovými moučníky.
  • Potřebujete upéct něco rychlého a neodolatelného? Inspirujte se receptem na bleskové kakaové řezy s citrónovou polevou. A pro sváteční příležitosti upečte citrónový koláč s mákem.  

Rumová

Máte rádi citronovou polevu, ale už jste se jí trochu přejedli a hledáte nějakou obměnu? Pak vyzkoušejte polevu rumovou! Příprava je velmi podobná.

  • Moučkový cukr stačí smíchat s horkou vodou, po kapkách přidávat rum a třít, dokud poleva není hustá, lesklá a jemná.
  • Rumovou polevu využijete na celou řadu řezů, dortů i cukroví.
  • My jsme ji vyzkoušeli na stříkané koblihy zvané šprickrápny a výsledek byl senzační!
  • Chcete mít o víkendu veselo? Upečte pořádně opilý čokoládový dort se švestkami.

Čokoládová

Další klasika, kterou už jste určitě někdy připravovali, je čokoládová poleva nebo ganache.

  • Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa a smetana.
  • Nejlépe uděláte, pokud čokoládu pomalu rozpustíte ve vodní lázni za postupného přilévání smetany.
  • Někdo přidává do polevy také máslo. Dobrá čokoládová poleva je ozdobou každého dortu, hodí se ale i na spoustu různých moučníků, na biskupský chlebíček, cukroví i domácí sušenky.

Karamelová

Mezi trochu složitější polevy pak patří karamelová. Budete potřebovat krystalový cukr a smetanu nebo vodu. Pro krémovější konzistenci se do ní přidává horká smetana.

  • Cukr je třeba nejprve nechat za stálého míchání v kastrůlku zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Na tento proces nechvátejte, buďte trpěliví. Pokud cukr připálíte, nebude výsledek dobrý.
  • Poté karamelu pomalu přilévejte horkou smetanu a míchejte, dokud se smetana a karamel nespojí v hladký krém.
  • Takto připravený karamel můžete použít jako polevu na bábovku, lívance nebo jako náplň do cukroví.

Kávová

A nakonec máme pro milovníky kávy polevu kávovou, kterou můžete opět využít na různé druhy moučníků i cukroví.

  • Budete potřebovat pár lžic silné překapávané kávy, rostlinný olej a moučkový cukr. Nejprve smíchejte cukr se lžičkou oleje a postupně přidávejte vychlazenou kávu. Třete, dokud nevznikne hladká lesklá poleva, která rychle tuhne, takže ji co nejdříve zužitkujte.
  • Využít ji můžete třeba na naše muffiny plné kávové chuti.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč