Nová registrace Zapomenuté heslo

Palubní gastronomie pod lupou: Co (ne)čekat od občerstvení v letadle a jaká svačina vám projde kontrolou?

Palubní menu má svá specifika
Shutterstock

Pokud nejste spontánní cestovatelé, kteří dovolenou plánují ze dne na den, pravděpodobně už máte o programu letních měsíců dost jasnou představu. A jestli se na dovolenou k moři či eurovíkend chystáte letecky, bude se vám hodit informace, jak je to s jídlem v letadle. Můžete si vzít doma usmažené řízky? Máte malé dítě a víte, že dostatek jídla ovlivní atmosféru během letu?

Plánujete dovolenou tak, aby vám v cílové destinaci chutnalo? Nejste sami. Pokud ale za sluncem a zážitky poletíte, mohlo by vás zajímat, jak je to s jídlem a občerstvením na palubě letadla. Létání rozhodně není jen zážitek z letu či případných turbulencí. Mnohé ve chvíli, kdy se zaklapnou dveře kabiny, přepadne hlad a otázka „Co bude k jídlu?“ je na stole – tedy na pultíku. 

Máte jídlo a pití v ceně letenky nebo si můžete vybrat z nabídky a dobroty si zakoupit? Můžete vzít dětem do letadla jejich oblíbené pochutiny v jakémkoli množství nebo i na ně se vztahují přísná pravidla? Zeptali jsme se Simony Fischerové, tiskové mluvčí cestovní kanceláře Blue Style.

Jaké jídlo a pití si můžete vzít do letadla?

Co si může cestující ke konzumaci přinést na palubu. A jak se to liší v případě, že mají malé děti?
Cestující si mohou na palubu přinést vlastní nealkoholické nápoje v množství odpovídajícím bezpečnostním pravidlům, tj. tekutiny do 100 ml v příručním zavazadle při odletu nebo zakoupené v duty-free zóně. Dále je možné vzít si vlastní svačinu, například sendvič, ovoce, sušenky apod.

V případě cestování s malými dětmi je povoleno mít s sebou dětskou výživu, kojeneckou vodu nebo mléko v množství přiměřeném délce letu. Tyto položky obvykle procházejí zvláštní bezpečnostní kontrolou, ale nepodléhají standardnímu limitu 100 ml na tekutiny.

Gastronomie v letadle

Jaké jídlo a pití se podává na palubě a liší se podle tříd? 
Na palubě našich nasmlouvaných dopravců je v ekonomické třídě k dispozici placené občerstvení z palubního menu. Cestující si mohou zakoupit teplé i studené nápoje, sendviče, snacky či sladké pečivo. Nabídka se může mírně lišit podle konkrétní trasy. V případě letů do Ománu, na Zanzibar, Kapverdy nebo SAE je nějaké občerstvení už v ceně letenky. Cestující také mají možnost koupit si nadstandardní balíček, v jehož ceně je i nadstandardní menu.

Preference cestujících

Liší se nějak preference u cestujících podle pohlaví, věku, délky letu, ročního období apod.?
Ano, určité rozdíly v preferencích lze vysledovat:

  • Např. rodiny s dětmi často preferují jednodušší, nenáročná jídla a ocení možnost výběru dětského menu. Zároveň vítají dostatek vody a ovocných šťáv.
  • Mladší cestující často volí lehčí snacky nebo trendy produkty jako je třeba hummus nebo vegetariánské wrapy.
  • Starší generace preferuje tradičnější jídla, která zasytí, a také častěji volí teplé nápoje.
  • Asi nepřekvapí, že v zimní sezóně je u cestujících vyšší zájem o teplé pokrmy a horké nápoje, zatímco v létě dominují studené snacky a osvěžující nápoje.
  • Na delších letech je poptávka po teplém jídle, více nápojích a také po sladkostech nebo kávě.
  • Muži častěji volí sytější jídla a alkoholické nápoje, ženy zase lehčí varianty nebo zdravější volby, ale tyto rozdíly nejsou výrazné.

Věděli jste, že...

  • Jídlo ve vzduchu chutná jinak než na pevnině: Kombinace nižší vlhkosti vzduchu a přetlakové kabiny vede k dehydrataci, což způsobuje, že jídla chutnají mdleji. Ovlivněno je zejména vnímání slanosti a sladkosti, což může vysvětlovat, proč společnosti připravující jídlo používají více koření než na zemi.
  • V letadle se jídlo podává víc než sto let. „Dnešní pasažéři si jen těžko dovedou představit, že by si oběd či večeři v letadle vychutnali na stolcích pokrytých ubrusy a s porcelánovým servisem i stříbrnými příbory. Právě tak to však vypadalo od chvíle, kdy 11. října 1919 cestující společnosti Handley Page Transport na trase mezi Londýnem a Paříží vůbec poprvé v historii dostali studený sendvič,“ dozvíte se na webu 100+1.
  • Ročně je servírováno přes půl miliardy pokrmů. Pokrmy se nepřipravují čerstvě na palubě, ale předem: „Pokrmy musí být připraveny ještě na zemi, v dostatečném předstihu. Horké pokrmy se připravují na velkých průmyslových pánvích, dekantují se do plastových nádob s fóliovými víčky a poté se 90 minut podchlazují na přibližně 5 °C. Takové je určeno k „okamžitému“ podávání,“ píše iDNES.
  • Počítá se každý gram, aerolinky dokonce mají tzv. rozpočtové minimum. Zhruba před 30 lety přišla společnost American Airlines na nápad, jak ušetřit náklady. Analýzou zjistili, že odstraněním jediné olivy ze salátu každého cestujícího ušetří 40 000 dolarů ročně, aniž by to mělo vliv na komfort cestujících. Po započtení inflace by to dnes znamenalo roční úsporu přibližně 100 000 dolarů. 

Zdroje: Nypost.com, Idnes.cz, Stoplusjednicka.cz, Brokerinsights.com

Sdílet článek

Cestování Na cestách Jídlo v letadle

Související články