Pavlova: nebesky nadýchaná, slavnostní a přesto snadná

Pavlova s malinami
ZDROJ: Artur Rutkowski/Unsplash
sdílet:

Poměr náročnosti přípravy, výsledného vzhledu a chuti tohoto dezertu vás rozhodně chytne za srdce. Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc zaručeně najdete ve své spíži. 

Základem dortu Pavlova jsou bílkové sněhové korpusy. Jejich povrch je křehce křupavý, vnitřek naopak vláčný. Inspiraci hledejte v baletu, symbolika je vidět pouhým okem. Dort tvoří několik pater nadýchaného sněhového korpusu doplněným o výrazné ovoce jako jsou jahody, kiwi, maliny nebo borůvky, který na pohled může připomíná hedvábný šat primabalerín.

“Pusinkovou” konzistenci zajistí dlouhý pobyt v troubě při nižší teplotě, kdy se těsto pomalu suší a vytváří dokonalou kombinaci neodolatelné křupavosti na povrchu a šťavnaté vláčnosti uvnitř.

  • Tradiční pavlova se připravuje z bílků, které před přípravou necháme zahřát na pokojovou teplotu, cukru a špetky soli. Dokonalý tvar dortu můžeme podpořit přidáním tužidel, která bílky stabilizují. K tomu nejlépe poslouží trocha vinného octa a kukuřičného škrobu.
  • Bílky pro sněhový korpus šlehejte v čisté odmaštěné nádobě, po chvilce přidejte špetku soli a na závěr postupně zašlehávejte cukr. Na předem připravený pečící papír následně opatrně přeneste vyšlehaný sníh. S tím, jak jej správně vytvarovat, vám pomůže postup v odkazu níže.

Mnoho tváří Pavlovy

  • Dort Pavlova lze doplnit téměř jakýmkoliv ovocem. Zatímco v létě skvěle zužitkujete jahody, a lesní ovoce, jindy můžete použít třeba sladké fíky nebo kyselejší kiwi.
  • Oku i chuti lahodící je též ovocný rozvar, kterým můžeme Pavlovu efektně přelít a vytvořit tak kulinářské mistrovské dílo, které v jednom soustu nabízí sladké sněhové pusinky s ovocem a ovocným přelivem.  
  • Do základu můžete přidat pár lžic holandského kakaa a vytvořit tak mramorovanou nebo čokoládovou Pavlovu. K té nejvíce ladí kombinace s hruškami, které můžete v průběhu pečení korpusu povařit v javorovém sirupu se zázvorem.

Letní pavlova s limetovou šlehačkou

Více

Spor u protinožců

Skutečnost je taková, že o původ Pavlovy se spolu přou Nový Zéland a Austrálie. Obě země poctila ve dvacátých letech minulého století svou návštěvou světoznámá balerína Anna Pavlovová (Pavlova), po které dezert nese své jméno. Obě země dodnes považují Pavlovu za svůj národní poklad. 

Přes svůj původ na opačné polokouli se nadýchaný dort tvořený z velkých pusinkových korpusů těší oblibě po celém světě a ani u nás tomu není jinak.

 

Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit