Domácí jsou prostě nejlepší. Upečte si křupavé sušenky. Z jednoho receptu připravíte bezpočet variant. Záleží jen na vaší chuti a obsahu spižírny.
Domácí sušenky v pěti jednoduchých krocích
- Připravte si těsto podle základního receptu a přidejte příchuť, kterou máte nejraději. Oříšky, sušené ovoce, čokoládu, ovesné vločky, strouhaný kokos – je to jen na vás.
- Z těsta vyválejte váleček, zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu v mrazáku. Zchlazení je důležité, aby se vám těsto dobře krájelo a těžké přísady jako ořechy zůstaly nahoře a neposouvaly se dolů. Mrazák také zajistí, aby sušenky měly hezký tvar a nebyly příliš placaté.
- Vychlazené těsto nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozmístěte je na plech tak, aby mezi sebou měla dostatečné rozestupy. Během pečení se obvod sušenek zvětší. Pečte 20–25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Sušenky po upečení nechte chvíli chladnout na plechu, pak je opatrně přendejte na mřížku. Tím zastavíte proces pečení. Díky přístupu vzduch shora i zespodu také sušenky rychleji vychladnou.
- Zbylo vám těsto? Nakrájejte ho na plátky, rozložte je tác a nechte zmrznout. Teprve poté připravené sušenky sesypte do jednoho sáčku nebo krabičky. Před pečením je nerozmrazujte, jen k době pečení přidejte o 1–2 minuty navíc.