0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vypěstujte si bazalku

bazalka v květináči
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Do domácího pesta i k těstovinám - bazalka se doma vždy hodí.

Bazalka patří k nenáročným bylinkám. Pokud nemáte zahrádku, stačí jí slunný parapet nebo balkon a dostatečně prostorný květináč. Nejlépe se jí bude dařit v samozavlažovacím truhlíku, který jí zajistí dostatek vody i v horkých letních dnech. Bazalku musíte pravidelně zalévat a udržovat v teple. Nesnáší vítr a chlad.

Zelené sazeničky koupíte na trhu či v zahradnictví. Na bylinky ze supermarketu raději zapomeňte, kvůli slabému kořenovému balu nejsou pro pěstování vhodné. Bazalku si můžete vypěstovat také ze semínka, chce to ale trpělivost.

Pokud chcete, aby vám bazalka vydržela dlouho a měla krásné velké listy, průběžně ji zaštipujte. V opačném případě nechte květy dozrát v semínka, ze kterých si můžete bazalku vypěstovat další rok. Tato jednoletá bylinka vám totiž déle než do podzimu nevydrží.

Co s voňavými lístky? Posypte jimi špagety nebo s nimi odvážně ochuťte smetanový dezert.

Související články

Seznamte se s bazalkou
  • Tipy a triky

Seznamte se s bazalkou

Bazalku známe všichni. Italská kuchyně se bez ní neobejde. Víte ale kolik je různých druhů bazalky?    ...
Jak na to: domácí bazalkový olej
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí bazalkový olej

Zelené křehké lístky čerstvé bazalky propůjčí vašim kuchařským výtvorům eleganci, svěžest a krásnou vůni. Jsou základem tolik oblíbeného pesta a možná trochu překvapivě zazáří i při přípravě letních dezertů jako je jahodový cheesecake nebo...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit