Marinování svědčí nejen masu na gril. Před grilováním marinádu nechte okapat a odolejte pokušení použít ji k potírání.
BAZALKA + CHILLI
65 ml bílého vína, 1 rozpůlenou a očištěnou dlouhou červenou chilli papričku, 1 vrchovatou lžíci nasekané bazalky, 40 ml olivového oleje a 2 lžičky hrubozrnné hořčice smíchejte v misce. Úžasná marináda na krevety a mořské plody – třeba chobotničky.
CITRON + OREGANO
V nekovové nádobě promíchejte 85 ml olivového oleje, mořskou sůl, drcený černý pepř, 2 pokrájené stroužky česneku, 125 ml citronové šťávy, 2 vrchovaté lžíce lístků oregana a 2 kousky citronové kůry (ideální je bio nebo jiná, chemicky neošetřená). Ideální partner pro kuřecí nebo jehněčí maso.
ČERVENÉ VÍNO
Smíchejte 250 ml červeného vína, 125 ml olivového oleje, 1 lžičku černého pepře, 1 bobkový list, 3 snítky tymiánu a 1 lžičku přírodního cukru ve skleněné či porcelánové misce. Výborně se hodí na steaky ze svíčkové a z roštěnce.
LIMETA A SEZAM
Prošlehejte 65 ml limetové šťávy, 40 ml slunečnicového oleje, 1 lžičku wasabi a 1/4 lžičky sezamového oleje v nekovové nádobě. Skvělá ke kuřeti.
BALZAMIKOVÁ
Smíchejte 65 ml olivového oleje, 65 ml balzamikového octa, 2 snítky rozmarýnu, 1 lžíci přírodního cukru a 4 oloupané a rozpůlené stroužky česneku v nekovové nádobě. Báječná k vepřovému.