Kadeřávek, oblíbená zelenina celebrit. Prozradíme vám, v čem spočívá jeho kouzlo

Kadeřávek
ZDROJ: Unsplash/Deborah Rainford
sdílet:

Po dlouhou dobu přehlížená zelenina, která se znovu dostává na naše talíře. Známé osobnosti si ‚kale‘ neboli kadeřávek dopřávají téměř každý den nejčastěji ve formě smoothie a nutriční specialisté si ho nemohou vynachválit. V čem spočívá jeho kouzlo a jak si ho vychutnat?

Kapusta kadeřavá je odrůda brukve zelné. Nejčastěji se přirovnává ke kapustě, oproti které má tužší kudrnaté listy, využití mají však velice podobné. Košťály kadeřávku dosahují až tří metrů, a proto se někdy používá dokonce i v dekorativním zahrádkářství.

Kale pro zdraví

Mnoho lidí zná kadeřávek pod jeho anglickým názvem ‚kale‘. Trend spočívající v zařazení kadeřávku do jídelníčku postupně dobývá celý svět a jeho blahodárné účinky jsou vidět hned na první pohled. Tato listová zelenina je výborná na pleť. Pravidelní strávníci si pochvalují jeho účinky na elasticitu, prozáření a vyčištění pokožky. 

  • Obecně spadá společně s kapustou nebo zelím do skupiny superpotravin, a to díky izothiokyanátům, kterou jsou důležité pro prevenci rakoviny.
  • Dusičnany a dusitany mají také dobré účinky na srdce. Jejich zařazení do jídelníčku je vhodné jako prevence infarktu, ale jsou vhodné i po jeho prodělání.
  • Kadeřávek podporuje trávicí systém, při jarní očistě je tedy velice nápomocný. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, C a provitamin A, minerální látky a je skvělým zdrojem kyseliny listové.

5 tipů na nejlepší kadeřávek

  1. Dopřejte mu masáž – Odpůrci kadeřávku mají nejčastěji problém se ztuhlostí listů. Někomu právě tato vlastnost kadeřávku naopak vyhovuje. Pokud patříte do skupiny odpůrců tuhých listů, tak je omyté a osušené promasírujte s olivovým olejem. Tvrdý střed začne pomalu měknout, jeho proměnu oceníte především při přípravě salátů.
     
  2. Salát pro nadšence – Když trochu povolí, naložit s ním můžeme jako s klasickým salátem. Oproti běžnému salátu má však jednu velkou výhodu. V kombinaci s dresinkem si stále drží svou svěžest i strukturu. Je tedy ideální volbou do krabičky, kterou si vezmete druhý den do práce nebo na vás počká na večeři ve špičkové formě.
     
  3. Zdravé chipsy pro každého – Listy kadeřávku stačí natrhat, v misce promíchat s trochou oleje a doplnit oblíbeným kořením (sůl, kajenský pepř, garam masala). Vše pak vyložte na plech s pečicím papírem a pečte dokřupava. Chipsy jsou velmi chutné a jejich mlsání nelze označit za prohřešek.
     
  4. Podusit či restovat – V běžném vaření se používá obdobně jako klasická kapusta. Jemným podušením ve vývaru do něj dostanete maximum chuti a krásně změkne. Dochutit jej můžete například česnekem a vytvoříte pokrm chutí podobný špenátu. Je vhodný i k rychlému restování, bude křupavý a dokonale doplní jakékoliv stir-fry.
     
  5. Každodenní smoothie – Kadeřávek je sice zdravý, ale struktura jeho listů není pro některé strávníky poživatelná. Ideální kamufláží je snídaňové smoothie. Dostatek ovoce a další zeleniny, oblíbené rostlinné mléko, trocha proteinu a důkladně rozmixovaný kadeřávek nikdo neodhalí.

Jak pěstovat kadeřávek

Velkou výhodou kadeřávku je snadné pěstování a časné sklízení v době, kdy další zelenina ještě čeká v sazeničkách na své umístění. Kadeřávek pravý se vysévá časně zjara, v létě se přesazuje na záhon. Sklízet jej můžete od léta až do zimy, sbírají se spodní listy a vršek neustále dorůstá. Někteří zahradníci však doporučují kadeřávek sklízet až po prvních mrazících, jeho chuť je prý ještě lepší.

Tato zdravá zelenina přežije vítr, déšť i mráz a během zimy doplní potřebné vitaminy. Pro nedočkavé je vhodný kadeřávek sibiřský, který se zasazuje přímo na záhon v druhé polovině léta. Ideálně zaplní místo po raných zeleninách jako je kedlubna, hrášek nebo česnek. Jeho sklizeň probíhá od poloviny zimy a má oproti klasickému kadeřávku ploché listy.

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit