Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

sdílet:
Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat svatomartinská vína. Jaké odrůdy vín spadají pod označení svatomartinské, čím se vyznačují a proč se neotvírají dříve vám rádi prozradíme. Ve složitých otázkách nám pomohla šéfsommelierka Vinografu Klára Kollárová.

Tradice otevírání vín na svatého Martina

Lahve Svatomartinského vína se každý rok otevírají v 11 hodin a 11 minut 11. 11. Stará vinařská tradice praví, že mladým vínem si vinař může ve sklepě přiťuknout až na sv. Martina. Toto datum však není tak úplně náhodou. Pro lid zaměstnaný ve vinařství tento svátek znamenal den, kdy se hradil nájem, pracovní smlouvy pro sezónní dělníky a učně vypršely, vinaři se finančně srovnali se sběrači a také nabízeli plody ze své sklizně spolu s ochutnávkou mladého vína. Ta se nazývala martinská, a jejich lahvování zase martinování. Je doložené, že se svatomartinské víno popíjelo už za císaře Josefa II., tedy v polovině 18. století.

Jaké víno je svatomartinské?

„Svatomartinské“ jako značka kvality byla registrována v roce 1995 a od této doby se pod touto značkou prodává mladé víno především odrůdy Modrý Portugal. Od letošního roku je pro získání oprávnění používat tuto značku nutné splnit podmínky stanovené Vinařským fondem. Před uvedením na trh bude každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, pak bude vinař moci využívat společnou grafickou známku Svatomartinského. Pod touto značkou se budou prodávat vína bílá, růžová i červená. Bílé víno musí být suché, příjemné, vyrovnané, svěží a ovocité a může být vyrobeno z odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené ranné nebo jejich cuvée. Růžové víno a červené víno může být z odrůd Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké nebo jejich cuvée. Růžové musí být suché, příjemné, dobře pitelné a ovocité a červené zas hladké a sametové víno s odbouranou kyselinou, vyrobené případně karbonickou macerací. Svatomartinská vína jsou spíše suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, povolen je nepatrný obsah CO2. U bílých a růžových vín a klaretu je povolený obsah alkoholu stanoven na 12,5 % obj. U červených vín je to 13 % obj. Svatomartinské víno nabízí pestrou paletu barev, vůní a chutí.

Mladé víno: nižší cena a krátká životnost

Ochutnávání mladých vín je velice oblíbené především proto, že se všichni těší na první prognózy, jaký ten nový ročník bude. Je však nutné tyto vína brát s rezervou. Ochutnávání mladých vín je historicky spojeno s tradicí sezonních prací, kterou z hlediska marketingu skvěle uchopili ve francouzském regionu Beaujolais. Odrůda Gamay, kterou zde pěstují, je vhodná pro výrobu krátkou dobu školených vín i proto, že nemá příliš mnoho tříslovin a je hodně ovocná. Vinaři jsou tedy schopni za pouhé dva měsíce vytvořit víno, které je snadno pitelné a má slušnou kvalitu. S vínem, kterému se dostane delšího školení ve sklepě, se však nemůže srovnávat. U mladého vína je cena a tím i kvalita nižší než u vína, kterému se vinař věnuje celý další rok.

Mladé víno není vždy Svatomartinské

Tuto metodu využívají i někteří tuzemští vinaři v podobě tzv. Svatomartinských vín. Před lety zahájil Vinařský fond nemalé investice a prostředky na podporu této značky a produktu. Výsledkem jsou masivní každoroční kampaně na podporu mladých vín a logicky i jejich stoupající obliba. Stále však někteří vinaři svatomartinská vína nevyrábí, naopak si jsou vědomi hodnoty své práce i značky, a tak své víno nechávají dozrát. Nechtějí zkrátka svou kvalitní surovinu vyplýtvat na jednodušší a kvalitativně nepříliš hodnotný produkt, kterým mladé, nevyzrálé, a mnohdy urychlované, Svatomartinské je. Nicméně mnoho malých vinařů pro své klienty mladá vína přeci jen připravuje ve velmi omezeném množství. Taková vína pak nenajdete pod certifikovanou značkou Svatomartinské ale pod různými jinými označeními jako Mladé víno, Veselé víno, Víno Nouveau a bůhví co dál, fantazii se meze nekladou. Vína lahvují i nefiltrovaná a jen s malým obsahem síry. Mohou si to dovolit proto, že jejich klienti vědí, že životnost lahve je v horizontu měsíce.

Od jakého vinaře jste si oblíbili Svatomartinské víno vy? Letos zůstanou sklepy spíše zavřené, přesto si Svatomartinské víno můžete zakoupit přes výdejní okénko ve vinotéce či objednat přímo od vinařů, např. prostřednictvím jejich e-shopu. Přejeme vám příjemné a veselé svatomartinské hody.

Související články

  • Tipy a triky

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Nalijme si čistého (svatomartinského) vína. Legendu o sv. Martinovi zná málokdo, zato všichni víme, že magické datum 11. 11. patří dozlatova upečené husičce, knedlíkům, červenému zelí a svatomartinskému vínu. Pokud jste se letos chystali na...
  • Novinky a zajímavosti

5 typů knedlíků k svatomartinské huse

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Pečení svatomartinské husy vyžaduje dostatečný čas na přípravu. V dnešním článku jsme se zaměřili na...
  • Novinky a zajímavosti

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?

Kdo je svatý Martin?Martin Tourský žil ve 4. století našeho letopočtu. Jeho snem bylo stát se mnichem, ale na přání svého otce, který byl římským důstojníkem, se stal vojákem. Jednoho dne jel Martin na koni kontrolovat městské...
  • Tipy a triky

Zelí červené k huse jako stvořené

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno? Pokud vás láká pěstování této košťálové zeleniny, doporučuje se spíše méně kyselé pH půdy, vzhledem k tomu, že zelí je snadným terčem různých...
  • Novinky a zajímavosti

Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?

Pokud si chcete vychutnat svatomartinskou husu, máte dvě možnosti. První je návštěva restaurace, což v současné době není zrovna jednoduché. Husu si však můžete předem objednat, restaurace mají možnost rozvozu a rádi vám ji dovezou. Druhou...
  • Tipy a triky

Jak správně vychladit víno

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť...
  • Tipy a triky

Jak vařit s vínem

Při nákupu vína se nesnažte ušetřit. Spoléhejte se na své chuťové pohárky. Pokud vám víno (nebo jiný alkohol, který chcete do receptu použít) nechutná, použitím koření a dalších dochucovacích složek se to nezmění. Jedině dobré suroviny vám...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit