Voňavé zelené lístky šalvěje se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle doplní vepřové maso, připravíte z ní i skvělý čaj proti nachlazení.
V Dívce na koštěti se ze šalvěje připravoval kouzelný lektvar, vy si z ní uvařte třeba kloktadlo na bolest v krku nebo bylinkovou vodu, která zklidní pokožku hlavy. Nám jde však především o jídlo.
- Pár lístků šalvěje dodá pokrmům nezaměnitelnou vůni a šmrnc, užívejte ji však s rozmyslem.
- Obsahuje jedovatou silici thujon, která tepelnou úpravou vyprchá jen částečně.
Jak pěstovat šalvěj
Šalvěj snadno vypěstujete venku na zahradě nebo na balkoně v truhlíku. Vděčná a nenáročná bylinka si libuje ve slunných místech v lehké, dobře propustné půdě. Nemá ráda mráz, tak ji na zimu zakryjte chvojím nebo schovejte v květináči do chladné části domu.
- Listy sklízejte od jara do podzimu.
- Používat je můžete čerstvé i sušené.
- Šalvěj můžete také zamrazit. Lístky takto vydrží až šest měsíců a uchovají si více aroma než sušené.
S čím šalvěj kombinovat
Výrazné a voňavé koření se skvěle hodí k rybám, drůbeži a tučným masům, stejně jako do paštik, nádivek a k těstovinám. Chutnat vám bude také s jablky a fazolemi. Dobře se kombinuje také s bobkovým listem, kmínem, česnekem, libečkem nebo majoránkou.
- Vyzkoušejte noky z ricotty se šalvějovým máslem.
- Skvělá je naše domácí paštika.
- Štěstí a blaho navozuje celerová polévka s čedarem.
- Šalvěj upotřebíte také do těstovin, zkuste třeba penne ricce se šalvějovým pestem.