0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví
sdílet:

Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité vitaminy, bílkoviny a esenciální aminokyseliny, čímž prospívá našemu celkovému zdraví. Podívejte se na naše pohankové recepty a zjistěte, jak pohanku využít!

 

Pohanka patří mezi jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů mezi obilninami a pseudoobilninami. Obsahuje okolo 12 % hodnotných bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamin E, měď, zinek, vápník, hořčík, železo. Navíc je přirozeně bezlepková.

Odkud k nám pohanka přišla

  • První zmínka o pěstování pohanky je z 11. století před naším letopočtem a pochází z Číny.
  • Do Evropy ji přes Rusko přivezli mongolští a turečtí vojáci, kteří si z ní vařili kaši plnou potřebných živin.
  • A právě podle těchto pohanských vojsk získala obilnina své české označení.
  • Pohanka je velmi nenáročná rostlina, proto se ji na území Čech i Moravy dařilo pěstovat v horských a podhorských oblastech už ve 12. století.
  • Své oblibě se ve staročeských kuchyních těšila do 18. století. Vytěsnily ji kukuřice, rýže, pšenice a brambory.
  • S nástupem pečiva přestala být kašovitá strava atraktivní a postupně z jídelníčků vymizela.

Velké znovuobjevení zažila na začátku 21. století, kdy se lidé pomalu začali zajímat o zdravý životní styl a „jídla našich babiček“. V současné době je na trhu k mání pohanka v mnoha podobách.

Neloupaná pohanka

Je v takové formě, v jaké se sklidí. Drobné nažky jsou v tvrdé tmavé slupce, která je nepoživatelná. Proto je nutné semínka vyloupat. Tmavé slupky se dají v obchodě pořídit samostatně. Jsou vhodné jako čaj nebo tvoří výplň nahřívacích polštářků.

Loupaná pohanka – kroupy

Vyloupaná semínka se označují jako kroupy a dostávají se ze slupek dvojím způsobem.

  • Mechanické loupání – dochází při něm k opakovanému obrušování nažek mezi mlýnskými kameny. Při tomto zpracování si pohanka zachová nutriční benefity i chuťové vlastnosti. Je však technologicky náročnější a má menší výtěžnost. V obchodě ji poznáme podle světlé barvy.
  • Termické loupání – nažky se napařují horkou vodou a následně rychle vysuší. Oplodí pukne a snadno se od semínka oddělí. Tímto technologickým zpracováním pohanka ztrácí na svých nutričních vlastnostech. Získá výraznou oříškovou chuť a tmavě hnědou barvu.

Její příprava je skutečně velmi snadná:

  • Propláchnutou pohanku zalijte 1,5 až dvojnásobným množstvím vody a přiklopenou vařte asi 10 min a dalších přibližně 15 minut nechte dojít.

Vařená pohanka je chuťově velmi zajímavá a má sypkou konzistenci. Sluší jí kombinace s masem, tofu, špenátem, kapustou, kořenovou zeleninou, dýní, červenou řepou, paprikou. Můžete ji zamíchat do salátů, použít místo rýže do rizota nebo zapéct s houbami.

Uvařená pohanková kroupa plnohodnotně zastoupí i klasické nudličky v polévce. Navíc ji dodá výraznou silnou, až zemitou chuť a ocení ji i lidé, kteří nejí lepek.

Pohanku použijte bez obav i do sladkých receptů. Podobně jako rýžový nebo jáhlový, můžete upéct i pohankový nákyp. Do máslem vymazaného pekáčku dejte uvařenou pohanku smíchanou s ovocem, oříšky, přidejte trochu skořice a vanilky pro vůni. Vše zalijte smetanou a zapečte.

Jednou z možností, jak připravit bezlepkovou náplň do paprik, špalíčků cuket, zelných a kapustových listů i do drůbeže místo nádivky, je právě pohanka. Uvařené kroupy společně s osmaženou cibulkou, česnekem a bylinkami vytvoří směs, která chutí trochu připomíná chuť masa.

Lámanka

Jedná se o nalámané kroupy na menší kousky. Uvařená lámanka má kašovitou konzistenci, proto se hodí k přípravě sladkých i slaných kaší, karbanátků a placiček. Také z ní můžete připravit rychlou a velmi chutnou pomazánku.

Vločky

Vyrábí se napařováním a následným lisováním pohankových krup. V tomto případě jsou již částečně tepelně upravené, proto je není potřeba dále nějak upravovat. Nasypejte je do jogurtu, přimíchejte do müsli, zalijte je horkou vodou a udělejte si kaši. Kombinujte je i s ostatními vločkami (ovesné, žitné, pšeničné).

Mouka

Vyzkoušet můžete také pohankovou mouku. Využití najde všude tam, kde pšeničná nebo jiná mouka. Neobsahuje lepek, takže je nutné počítat s tím, že její zahušťovací schopnosti jsou menší.

Těstoviny – soba nudle

Na trhu jsou k dostání i pohankové těstoviny. Těmi nejznámějšími jsou japonské soba nudle. Pokud jste milovníky asijské kuchyně, rozhodně je vyzkoušejte. Ať už v silném kachním vývaru nebo osmažené na pánvi společně se zeleninou a žampiony.

Mladé natě, klíčky 

Pohanku lze snadno naklíčit. Ideální jsou ke klíčení celá zrna, tedy i ta s tvrdou tmavou slupkou, ale pokud se vám ji nepodaří sehnat, použijte kroupy.

  • Semínka nechte dvě hodiny namočené ve vodě, pak vodu zceďte a pohanku přesypejte buď do nakličovací misky nebo nechte v sítku.
  • Ráno i večer je propláchněte a za dva až tři dny máte klíčky hotové.
  • Když je necháte klíčit déle, vykouknou i mladé natě.
  • Právě klíčky a mladé výhonky obsahují velký podíl retinu, látky, která příznivě působí na imunitní systém a podporuje pružnost cév.

Jak přijít pohance na chuť

  • Když pečete moučník, část pšeničné mouky nahraďte pohankovou. Uvidíte, že ji v zákusku vůbec neucítíte, a navíc dezert obohatíte o mnoho zdraví prospěšných látek.
  • Pohankové vločky smíchejte s ovesnými a vyrobte si domácí granolu nebo müsli.
  • Smíchejte pohankový bulgur s pšeničným. Mají podobný tvar i chuť. Ze začátku přidejte víc toho pšeničného a postupně můžete poměr obracet. Podobně můžete pohanku kombinovat s celozrnnou rýží.
  • Kořeňte a dochucujte. Její zvláštní chuť zamaskuje česnek, cibule, majoránka, oregano, houby ale také med, skořice a ovoce.

Související články

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit