Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví

sdílet:
Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité vitaminy, bílkoviny a esenciální aminokyseliny, čímž prospívá našemu celkovému zdraví. Podívejte se na naše tipy, jak si připravit snadné a chutné pohankové pokrmy plné energie.

Pohanka patří mezi takzvané pseudoobiloviny – z pohledu stravování má podobné vlastnosti jako obiloviny, ale v rostlinném světě patří do čeledi rdesnovité. Jako pseudoobilovina je přirozeně bezlepková a významně pomáhá všem, kteří se snaží omezit příjem lepku nebo trpí celiakií. Díky obsahu rutinu má antioxidační účinky, obsažená vláknina zase podporuje naše trávení. Pro svou bohatou nutriční hodnotu patří mezi superpotraviny moderní doby, do evropské kuchyně však zavítala již ve 13. století.

Zdravé, hravé a lehké!

Více

Poznejte všechny podoby pohanky

Pohanka je ceněna nejen pro absenci lepku, ale také pro všestranné využití v kuchyni. Setkat se můžeme s pohankou v mnoha podobách, z nichž nejznámější je loupaná pohanka neboli pohankové kroupy. Loupaná pohanka se získává z původní neloupané a slouží jak k vaření, tak k výrobě dalších pohankových produktů. V kuchyni tak najdeme bohaté využití pro pohanku lámanku (nalámaná loupaná pohanka), pohankové vločky (lisovaná a napařovaná pohanka), pohankový bulgur (krátce povařené a následně sušené kousky pohanky jako alternativa pšeničného bulguru) a pohankovou mouku (namleté pohankové kroupy). Ze všech uvedených podob pohanky je možno připravit nespočet slaných i sladkých receptů, což z této suroviny dělá učiněný poklad spíže. Vyzkoušejte naše pohankové recepty a podpořte své zdraví nutričně vyváženými i chutnými jídly s blahodárným vlivem na vaše tělo. Zejména v zimě by pak pohanka určitě neměla ve vašem jídelníčku chybět.

Pohanková pomazánka

Více

Zdravá a chutná jídla s pohankou

Jak je patrné z názvu našeho dnešního článku, pohanka patří mezi všestranné suroviny s téměř neomezenými možnostmi využití. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší slané a sladké recepty, při jejichž přípravě pro vás bude práce s pohankou hračka a snadné tak bude i zařazení pohanky do běžného jídelníčku. Vyzkoušejte ji namísto krup ve známém jídle s tradičním názvem a připravte si pohankového kubu s křupavou slaninou nebo se nechte unést omamnou barvou i chutí červené řepy a pusťte se do hřejivé řepné polévky s pohankou. Pohanka se skvěle hodí také do salátů, zkuste třeba náš recept na pohanku se žampiony a polníčkem a podpořte blahodárné účinky rutinu významným podílem vitaminu C obsaženým v polníčku. Ze sladkých pokrmů rozhodně stojí za vyzkoušení bezlepkové banánovo-pohankové vafle a pohankový pohár s kokosem. Patříte-li mezi milovníky lineckého těsta, pak si k odpolední kávě dopřejte pohankové linecké karty s mandlemi příjemně doplněné kyselostí oblíbeného džemu. Nepřehlédněte naše další tipy na vaření s pohankou a dopřejte si tuto královnu kuchyně ve všech jejích podobách.          

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Vaříme v zimě: pohanka

V naší kuchyni se pohanka již po dlouhá staletí používá všude tam, kde jiné obiloviny. Pohanku nejčastěji koupíte jako celé zrno, mouku nebo vločky. Běžně k dostání je také pohanková lámanka, která se nemusí zdlouhavě vařit. Pohanku před...
  • Tipy a triky

Kuskus – teplá večeře do 20 minut

Kuskus je těstovina z tvrdé pšenice ve tvaru drobounkých kuliček. Pochází ze severoafrické kuchyně, ale zdomácněl i v kuchyních jiných oblastí....
  • Novinky a zajímavosti

Březová míza: přírodní zázrak, který pročistí organismus

Břízu bělokorou viděl snad každý, na svých vycházkách do přírody ji ale většinou s nezájmem míjíme. Nepříliš nápadný strom je ve skutečnosti zásobárnou prospěšných látek, které mohou mít na lidské tělo vynikající účinky. Zatímco listy...

Obchod Apetit