Polévka z medvědího česneku patří k české jarní klasice. Máme pro vás jednoduchý recept, ve kterém vůně a barva bylinky vynikne. Potřebovat budete jen tři suroviny: vývar, smetanu a česnek medvědí nebo podivný.
Do krémových polévek z medvědího česneku se většinou přidávají brambory, my jsme je ale v našem receptu záměrně vynechali. Přidávají se pro hustší konzistenci, kterou doženete větším množstvím česneku a zhoustnutím smetany.
Podívejte se na video, jak jsme polévku z medvědího česneku vařili:
Medvědí česnek a jeho příbuzní z čeledi amarylkovitých obsahují alicin, který je zodpovědný za štiplavé česnekové aroma. Z velkého množství tepelně neupraveného česneku by vám mohlo být těžko od žaludku. Jenže tepelně zpracovaný medvědí česnek ztrácí zářivě zelenou barvu a chuť. Co s tím?
Větší část medvědího česneku povařte, rozmixujte a udělejte z něj základ smetanové polévky. V úplně posledním kroku přijdete do polévky trochu čerstvého rozmixovaného česneku (pesta), aby měla polévka silnou chuť a hezkou barvu, ale zároveň vám nepřivodila žaludeční potíže.
- Do polévky můžete vložit pošírované vejce, opečenou slaninu nebo třeba uzeného lososa.
Medvědí česnek (Allium ursinum) je rostlina, která roste ve vlhkých lesích, parcích a vypěstovat si ho můžete i na zahradě. Je známá svými léčivými vlastnostmi, a také svou výraznou chutí. Listy medvědího česneku jsou často používány v kuchyni jako aromatická přísada do salátů, omáček a polévek.
Medvědí česnek často roste v přírodních rezervacích a památkách, kde je jeho sběr zakázán. Použít můžete i česnek podivný (Alium paradoxum), na který můžete narazit na jaře častěji než na medvědí a sbírat ho lze klidně i s cibulkami, které jsou skvělé naložené ve sladkokyselém nálevu a budou hezkou ozobou polévky.
Kromě své intenzivní chuti má polévka z těchto jarních bylinek také mnoho zdravotních benefitů. Je plná antioxidantů, vitamínů a minerálů, které posilují imunitní systém a podporují celkové zdraví.
Zdroj: časopis Apetit