První sněhová nadílka už přišla, a tak se zdá se, že letošní adventní období bude po několika letech možná zase mrazivé. Čím se zahřát? Dopřejte si tradiční horké nápoje s alkoholem, které vám rozproudí chutě i teplo v těle.
Co by to bylo za advent bez svařáku, punče, grogu nebo horké čokolády ovoněné trochou rumu? Tyto tradiční zimní nápoje potěší vaše chuťové buňky, zahřejí a až je budete připravovat, díky přidanému koření a alkoholovému aroma provoní celý byt vánoční vůní.
Voňavý svařák
Svařák patří mezi tradiční vánoční nápoje, a to nejen u nás, ale také v jiných evropských zemích. Na adventních trzích ho tak můžete najít pod anglickým mulled wine, německým glühwein, švédským glögg nebo maďarským forralt bor.
- Na chuť svařeného vína nedali dopustit už staří Římané. Ti údajně vařili víno s bylinným odvarem, aby vylepšili jeho chuť.
Svařeného víno si můžete ochutit dle libosti a kromě skořice, badyánu či hřebíčeku použít i další ingredience. My pro vás máme recept na luxusní svařák obohacený o sušené švestky, mandle, jablka, rybízový džem a vanilkový lusk.
Vánoční punč
Málokdo by řekl, že punč má původ v Indii. Název nápoje je odvozen od hindského slova panč, což v překladu znamená pět. Jednalo se totiž o nápoj složený z pěti ingrediencí – alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Původní indický punč se připravoval z anýzového destilátu zvaného arak.
- Panč se v 17. století dostal z Indie do Velké Británie, kde získal svůj evropský název, pod jakým nápoj známe dnes – punč. Z Británie se pak rozšířil do zbytku Evropy.
Na vánočních trzích narazíte na punče se šťávou z ovocného koncentrátu a často s umělými dochucovadly, doma si však můžete připravit opravdu poctivý punč se vším, co máte rádi.
Silný grog
A máme tu něco ostřejšího! Grog je prostý, ale chutný a hřejivý nápoj připravovaný smícháním horké vody s rumem. Jak vznikl?
- V 17. století začala posádka Britského královského námořnictva dostávat rum jako příděl z důvodu chladného klima. Důsledkem byla tlupa opilých námořníků potácejících se po palubě.
- A tak se anglický viceadmirál Edward Vernon přezdívaný „Old Grog“ rozhodl, že bude rum ředit vodou. Od té doby je na světě nápoj zvaný grog, který se v 19. století rozšířil do Německa.
- Víte, že s tímto nápojem se pojí také známé slovní spojení „jsem grogy“? Výraz samozřejmě neznamená nic jiného, než že dotyčný vypil příliš mnoho grogu.
Pokud je pro vás rum smíchaný s vodou málo, vyzkoušejte doslova luxusní americkou verzi grogu, který je zjemněný utřeným máslem s cukrem, vanilkovým extraktem a vánočním kořením, a ozdobený porcí šlehačky. To musíte ochutnat!
Horká čokoláda
Na závěr pro vás máme to nejsladší a nejjemnější zahřátí vůbec. Už 3000 let před naším letopočtem lidé v Amazonii věděli, jak úžasná chuť se skrývá v kakaových bobech. Podle archeologických nálezů si už tehdy údajně dopřávali nápoj podobný dnešní horké čokoládě. V různých obměnách se kakaový nápoj postupně šířil celým světem.
My pro vás máme recept na skvělou horkou čokoládu vyladěnou trochou brandy, skořicí a vanilkovým extraktem.