0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si oblíbené horké nápoje s alkoholem, které pili už staří Římané

Horké nápoje
ZDROJ: Anastasia Shuraeva/Pexels
sdílet:

První sněhová nadílka už přišla, a tak se zdá se, že letošní adventní období bude po několika letech možná zase mrazivé. Čím se zahřát? Dopřejte si tradiční horké nápoje s alkoholem, které vám rozproudí chutě i teplo v těle.

Co by to bylo za advent bez svařáku, punče, grogu nebo horké čokolády ovoněné trochou rumu? Tyto tradiční zimní nápoje potěší vaše chuťové buňky, zahřejí a až je budete připravovat, díky přidanému koření a alkoholovému aroma provoní celý byt vánoční vůní.

Voňavý svařák

Svařák patří mezi tradiční vánoční nápoje, a to nejen u nás, ale také v jiných evropských zemích. Na adventních trzích ho tak můžete najít pod anglickým mulled wine, německým glühwein, švédským glögg nebo maďarským forralt bor.

  • Na chuť svařeného vína nedali dopustit už staří Římané. Ti údajně vařili víno s bylinným odvarem, aby vylepšili jeho chuť.

Svařeného víno si můžete ochutit dle libosti a kromě skořice, badyánu či hřebíčeku použít i další ingredience. My pro vás máme recept na luxusní svařák obohacený o sušené švestky, mandle, jablka, rybízový džem a vanilkový lusk.

Vánoční punč

Málokdo by řekl, že punč má původ v Indii. Název nápoje je odvozen od hindského slova panč, což v překladu znamená pět. Jednalo se totiž o nápoj složený z pěti ingrediencí – alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Původní indický punč se připravoval z anýzového destilátu zvaného arak.

  • Panč se v 17. století dostal z Indie do Velké Británie, kde získal svůj evropský název, pod jakým nápoj známe dnes – punč. Z Británie se pak rozšířil do zbytku Evropy.

Na vánočních trzích narazíte na punče se šťávou z ovocného koncentrátu a často s umělými dochucovadly, doma si však můžete připravit opravdu poctivý punč se vším, co máte rádi.

Silný grog

A máme tu něco ostřejšího! Grog je prostý, ale chutný a hřejivý nápoj připravovaný smícháním horké vody s rumem. Jak vznikl?

  • V 17. století začala posádka Britského královského námořnictva dostávat rum jako příděl z důvodu chladného klima. Důsledkem byla tlupa opilých námořníků potácejících se po palubě.
  • A tak se anglický viceadmirál Edward Vernon přezdívaný „Old Grog“ rozhodl, že bude rum ředit vodou. Od té doby je na světě nápoj zvaný grog, který se v 19. století rozšířil do Německa.
  • Víte, že s tímto nápojem se pojí také známé slovní spojení „jsem grogy“? Výraz samozřejmě neznamená nic jiného, než že dotyčný vypil příliš mnoho grogu.

Pokud je pro vás rum smíchaný s vodou málo, vyzkoušejte doslova luxusní americkou verzi grogu, který je zjemněný utřeným máslem s cukrem, vanilkovým extraktem a vánočním kořením, a ozdobený porcí šlehačky. To musíte ochutnat!

Horká čokoláda

Na závěr pro vás máme to nejsladší a nejjemnější zahřátí vůbec. Už 3000 let před naším letopočtem lidé v Amazonii věděli, jak úžasná chuť se skrývá v kakaových bobech. Podle archeologických nálezů si už tehdy údajně dopřávali nápoj podobný dnešní horké čokoládě. V různých obměnách se kakaový nápoj postupně šířil celým světem.

My pro vás máme recept na skvělou horkou čokoládu vyladěnou trochou brandy, skořicí a vanilkovým extraktem.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč