0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro zázračné omlazení i sílu: Osm legendárních pokrmů z českých filmů i s recepty

bublanina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Film a jídlo k sobě patří. Ptáte se proč? Jen si vzpomeňte, kdy jste při sledování filmu něco ujídali. Koneckonců chuť na jídlo dostaneme často proto, že ve filmu nějakou tu dobrotu vidíme. My jsme pro vás vybrali osm oblíbených českých filmů, které jsou s jídlem neodmyslitelně spojené a přidali jsme i recepty.

Byl jedou jeden král

„Přiměřeně, přiměřeně.“

Taková byla metoda krále Já I. a jeho poddaného při pečení lívanců v oblíbené české pohádce Byl jednou jeden král. A jak už asi všichni víme, moc dobře to nedopadlo. S naším receptem ale lívance hravě zvládnete. Jen pozor, aby vám nepřekynuly!

Pelíšky

„Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?“ ptá se maminka Jindřišky strávníků u stolu. „Noky přece musí být trošičku mazlavé na povchu“ odpovídá Jindřiška, která už v tu chvíli zřejmě tuší, že tatínek vyletí. „Noky? Slyšel jsem dobře?“

Co se na Boží hod v Pelíškách událo po této legendární hlášce pronesené Jiřím Kodetem všichni víme. Ve filmu na stole však nebyla svíčková, jak si mnozí myslí, ale vepřová pečeně na smetaně. A k ní se noky zatraceně hodí. I knedlíky.

Císařův pekař – Pekařův císař

Místo klábosení dohlédni raději, aby byly rohlíčky obzláště vypečené,“ radí dvorní astrolog císaře Rudolfa II. ve filmu Císařův pekař pekařovi. „Ano rohlíčky obzvlášťě vypečené budou, pro obzláště vypečeného císaře,“ odpovídá pekař, kterého hraje Jan Werich.

Pokud zrovna nemáte náladu stejně jako císař Rudolf, upečte si rohlíčky podle našeho receptu.

 

Slavnosti sněženek

„Největší pochoutka z divočáka, pánové, je hřbet a kýta na šípkové omáčce, k tomu pajfálský knedlík, vařený ovšem v ubrousku.“  „Nejlepší je normálně s knedlíkem a se zelím.“

Tak se šípkovou nebo se zelím? Stačí jeden kanec a pár myslivců k tomu a spor je na světě. Scénka z filmu od Jiřího Menzela Slavnosti sněženek je zkrátka nesmrtelná. A jak máte divočáka nejraději vy?

Slunce, seno, jahody

„Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu!“  „Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere.“

Kultovní hlášku z filmu Slunce, seno, jahody, kdy Škopková alias Helena Růžičková nutí svého syna držet králíka, kterého stahuje, zná snad každý příznivce Troškových komedií. U Škopků se zase děla králík a nikdo už ho nechce jíst. Věřte, že na králíkovi podle našeho receptu si budete chtít pochutnávat znovu a znovu.

Lotrando a Zubejda

„Chleba s tvarohem nebo život!“

V oblíbené české pohádce Zdeňka Svěráka Lotrando a Zubejda jí loupežník Lotrando chléb s tvarohem, aby byl dost silný a mohl nosit princeznu na ramenou. Nakonec pomocí tohoto jednoduchého pokrmu chorou princeznu Zubejdu vyléčí. Té chléb s tvarohem tak zachutná, že začne znovu jíst. Připravte si tuhle pochoutku k snídani i vy a načerpejte sílu na celý den. 

Jak utopit doktora Mráčka

„No nazdar, ta bublanina musí být zejtra ráno tady!“

Vzpomínáte na scénku z komedie Václava Vorlíčka Jak utopit doktora Mráčka, kdy paní Mráčková alias Stella Zázvorková upeče bublaninu z mouky s ušima, v níž je zakletá paní Wassermannová? Recept na takovou bublaninu sice nemáme, ale za to máme rovnou několik receptů na ty nejlepší bublaniny široko daleko.

Což takhle dát si špenát

„Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát. Králem všech květin je špenát, ten zeleňoučký špenát….“

V komedii Václava Vorlíčka Což takhle dát si špenát jsou této listové zelenině přisuzovány magické účinky. Kdo špenát pozře, jako zázrakem omládne. My vám sice omlazující účinky špenátu zaručit nemůžeme, za to ale můžete vyzkoušet podle našeho receptu ten nejlepší krémový špenát.

Zdroje infomrací: autorka článku, Česká televize

Související články

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit