Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

sdílet:
Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s nafouklým břichem a hledat prázdná zákoutí, kde si může ulevit? Nikdo. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, proč vlastně luštěniny nadýmají a jak tomu zabránit.

Proč luštěniny nadýmají

Každý ví, že luštěniny způsobují nadýmání. Ale už málokdo ví, proč. V luštěninách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují bohužel i látky neprospěšné, tzv. antinutriční. Mezi takové patří oligosacharidy. Problém je, že lidský organismus není schopný vytvářet enzymy, které by tyto sacharidy rozštěpil již v tenkém střevě, proto doputují až do tlustého střeva, kde je rozkládá střevní mikroflóra. Při tomto procesu vznikají plyny – vodík, oxid uhličitý a methan. To je ten důvod, proč nás může po konzumaci luštěnin trápit plynatost.

Velký přehled luštěnin

Více

Dopřejte si luštěniny bez nadýmání

Luštěniny bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Vzhledem k tomu, že dnes už konzumace luštěnin neznamená jen hrachovou kaši a čočkovou polévku, ale naopak existují stovky receptů na výborné pokrmy z různých druhů luštěnin, by to nebyl problém. Ale co s tím nadýmáním? Prozradíme vám pár fíglů, abyste si luštěninové hody mohli dopřát bez tohoto nepříjemného účinku.

Správná úprava luštěnin

  • NAMÁČEJTE – Před tím, než budete luštěniny vařit, je alespoň na osm hodin namočte do vody, tu jednou za čas vyměňte, po osmi hodinách luštěniny ještě jednou propláchněte a dejte vařit do nové, čisté vody. Díky tomuto procesu se z luštěnin (zejména ze slupky) uvolní látky, které způsobují nadýmání. Vodou propláchněte i konzervované luštěniny, protože hutný lák je také plný nadýmavých látek.
  • POUŽÍVEJTE BYLINKY – Některé druhy bylinek mohou plynatost zmírnit, proto je využívejte k dochucení luštěnin. Vhodné jsou například římský kmín, koriandr, saturejka, majoránka, petržel, fenykl, bazalka, anýz, máte, bobkový list nebo libeček.
  • NECHVÁTEJTE – Pokud jste zvyklí luštěniny konzumovat málo a rádi byste je do jídelníčku zařadili častěji, rozhodně na to jděte pozvolna. Tělo si musí postupně zvyknout. Začněte třeba tím, že dvakrát do týdne přidáte pár luštěnin do polévky nebo salátu. Vyzkoušejte náš teplý čočkový salát s dýní  nebo s červenou cibulí a balkánským sýrem.
  • PIJTE – Během jídla, které obsahuje luštěniny, pijte, a to nejlépe čistou vodu. Díky tekutině se luštěniny nafouknou a pomáhají tak čistit střeva. Pokud luštěniny nezapijete, může se dostavit opačný efekt – zácpa.
  • ZKUSTE KLÍČKY – Nechte luštěniny naklíčit a klíčky použijte do salátu nebo pomazánky. Klíčky jsou chutné, bohaté na vitamín C a nenadýmají.

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Více

Luštěniny, které nenadýmají

Pokud se přece jen bojíte, že vás bude po konzumaci luštěnin trápit plynatost, vařte z těch, které nenadýmají a není tedy potřeba je namáčet ani jinak upravovat. Mezi takové patří například červená čočka, cizrna a fazole mungo.

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Více

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Co fazole obsahují Ačkoli jsou benefity luštěnin známy, mnoho z nás se jim i přes to vyhýbá. Nejčastějším důvodem je delší doba přípravy a následná plynatost, která se však dá eliminovat správným namočením fazolí, naklíčením nebo...
  • Novinky a zajímavosti

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Co uvidíte, když se projdete po jakémkoliv trhu v Mexiku? Fazole, fazole a zase fazole. Fazole nesčetných barev a tvarů, fazole takové rozmanitosti, až vás překvapí. Černé fazole a hnědé fazole, červené fazole a bílé fazole, skvrnité i...
  • Tipy a triky

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Nejznámější pomazánka z luštěnin je hummus, který má své čestné místo v blízkovýchodní kuchyni. Připravuje se z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, česneku a citronové šťávy. Variant luštěninových pomazánek existuje mnohem...
  • Tipy a triky

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Proces klíčení se dá použít u mnoha druhů zeleniny, např. u červené řepy nebo ředkviček, my jsme zaměřili na klíčení luštěnin. Naklíčit je možné mungo fazolky, cizrnu, hrách nebo neloupanou červenou čočku. Naopak se vyvarujte klíčení...
  • Tipy a triky

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Hrách setýJednoletá, popínavá rostlina kvete od května do října. Plodem hrachu jsou lusky, v nichž se nacházejí semena plná dužiny, zvaná hrášky. Nezralé hrášky i celé lusky se řadí k zelenině, zralá semena neboli hrách jsou...
  • Tipy a triky

Cizrna: královna mezi luštěninami

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } I když by se mohlo zdát, že cizrna patří k novějším surovinám, opak je pravdou. Lidé si na ní pochutnávají už přes 7000...
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Čočka je považována za jednu z nejstarších plodin lidstva, tradice jejího pěstování sahá až do období neolitu. Řadí se k jednoletým luštěninám rostoucích keřovitě, jedlá semena plodí v luscích. Důležitou roli hraje v kuchyni...

Obchod Apetit