0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?
sdílet:

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s nafouklým břichem a hledat prázdná zákoutí, kde si může ulevit? Nikdo. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, proč vlastně luštěniny nadýmají a jak tomu zabránit. 

Proč luštěniny nadýmají

Každý ví, že luštěniny způsobují nadýmání. Ale už málokdo ví, proč. V luštěninách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují bohužel i látky neprospěšné, tzv. antinutriční. Mezi takové patří oligosacharidy. Problém je, že lidský organismus není schopný vytvářet enzymy, které by tyto oligosacharidy rozštěpil již v tenkém střevě, proto doputují až do tlustého střeva, kde je rozkládá střevní mikroflóra. Při tomto procesu vznikají plyny – vodík, oxid uhličitý a methan. To je ten důvod, proč nás může po konzumaci luštěnin trápit plynatost.

Dopřejte si luštěniny bez nadýmání

Luštěniny bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Dnes už konzumace luštěnin neznamená jen hrachovou kaši a čočkovou polévku, existují totiž stovky receptů na výborné pokrmy z různých druhů luštěnin. Ale co s tím nadýmáním? Prozradíme vám pár fíglů, jak si dopřát luštěninové hody bez nepříjemného doprovodu.

Správná úprava luštěnin

  • NAMÁČEJTE – Před tím, než budete luštěniny vařit, je alespoň na osm hodin namočte do vody, tu jednou za čas vyměňte, po osmi hodinách luštěniny ještě jednou propláchněte a dejte vařit do nové, čisté vody. Díky tomuto procesu se z luštěnin (zejména ze slupky) uvolní látky, které způsobují nadýmání. Vodou propláchněte i konzervované luštěniny, protože hutný lák je také plný nadýmavých látek.
  • POUŽÍVEJTE BYLINKY – Některé druhy bylinek mohou plynatost zmírnit, proto je využívejte k dochucení luštěnin. Vhodné jsou například římský kmín, koriandr, saturejka, majoránka, petržel, fenykl, bazalka, anýz, máte, bobkový list nebo libeček.
  • NECHVÁTEJTE – Pokud jste zvyklí luštěniny konzumovat málo a rádi byste je do jídelníčku zařadili častěji, rozhodně na to jděte pozvolna. Tělo si musí postupně zvyknout. Začněte třeba tím, že dvakrát do týdne přidáte pár luštěnin do polévky nebo salátu. Vyzkoušejte náš teplý čočkový salát s dýní  nebo s červenou cibulí a balkánským sýrem.
  • PIJTE – Během jídla, které obsahuje luštěniny, pijte, a to nejlépe čistou vodu. Díky tekutině se luštěniny nafouknou a pomáhají tak čistit střeva. Pokud luštěniny nezapijete, může se dostavit opačný efekt – zácpa.
  • ZKUSTE KLÍČKY – Nechte luštěniny naklíčit a klíčky použijte do salátu nebo pomazánky. Klíčky jsou chutné, bohaté na vitamín C a nenadýmají.

Luštěniny, které nenadýmají

Pokud se přece jen bojíte, že vás bude po konzumaci luštěnin trápit plynatost, vařte z těch, které nenadýmají a není tedy potřeba je namáčet ani jinak upravovat. Mezi takové patří například červená čočka, cizrna a fazole mungo.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč