0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?
sdílet:

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s nafouklým břichem a hledat prázdná zákoutí, kde si může ulevit? Nikdo. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, proč vlastně luštěniny nadýmají a jak tomu zabránit. 

Proč luštěniny nadýmají

Každý ví, že luštěniny způsobují nadýmání. Ale už málokdo ví, proč. V luštěninách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují bohužel i látky neprospěšné, tzv. antinutriční. Mezi takové patří oligosacharidy. Problém je, že lidský organismus není schopný vytvářet enzymy, které by tyto oligosacharidy rozštěpil již v tenkém střevě, proto doputují až do tlustého střeva, kde je rozkládá střevní mikroflóra. Při tomto procesu vznikají plyny – vodík, oxid uhličitý a methan. To je ten důvod, proč nás může po konzumaci luštěnin trápit plynatost.

Dopřejte si luštěniny bez nadýmání

Luštěniny bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Dnes už konzumace luštěnin neznamená jen hrachovou kaši a čočkovou polévku, existují totiž stovky receptů na výborné pokrmy z různých druhů luštěnin. Ale co s tím nadýmáním? Prozradíme vám pár fíglů, jak si dopřát luštěninové hody bez nepříjemného doprovodu.

Správná úprava luštěnin

  • NAMÁČEJTE – Před tím, než budete luštěniny vařit, je alespoň na osm hodin namočte do vody, tu jednou za čas vyměňte, po osmi hodinách luštěniny ještě jednou propláchněte a dejte vařit do nové, čisté vody. Díky tomuto procesu se z luštěnin (zejména ze slupky) uvolní látky, které způsobují nadýmání. Vodou propláchněte i konzervované luštěniny, protože hutný lák je také plný nadýmavých látek.
  • POUŽÍVEJTE BYLINKY – Některé druhy bylinek mohou plynatost zmírnit, proto je využívejte k dochucení luštěnin. Vhodné jsou například římský kmín, koriandr, saturejka, majoránka, petržel, fenykl, bazalka, anýz, máte, bobkový list nebo libeček.
  • NECHVÁTEJTE – Pokud jste zvyklí luštěniny konzumovat málo a rádi byste je do jídelníčku zařadili častěji, rozhodně na to jděte pozvolna. Tělo si musí postupně zvyknout. Začněte třeba tím, že dvakrát do týdne přidáte pár luštěnin do polévky nebo salátu. Vyzkoušejte náš teplý čočkový salát s dýní  nebo s červenou cibulí a balkánským sýrem.
  • PIJTE – Během jídla, které obsahuje luštěniny, pijte, a to nejlépe čistou vodu. Díky tekutině se luštěniny nafouknou a pomáhají tak čistit střeva. Pokud luštěniny nezapijete, může se dostavit opačný efekt – zácpa.
  • ZKUSTE KLÍČKY – Nechte luštěniny naklíčit a klíčky použijte do salátu nebo pomazánky. Klíčky jsou chutné, bohaté na vitamín C a nenadýmají.

Luštěniny, které nenadýmají

Pokud se přece jen bojíte, že vás bude po konzumaci luštěnin trápit plynatost, vařte z těch, které nenadýmají a není tedy potřeba je namáčet ani jinak upravovat. Mezi takové patří například červená čočka, cizrna a fazole mungo.

Související články

Kouzelné fazole: Jaké znáte druhy a proč je jíst?
  • Zajímavosti

Kouzelné fazole: Jaké znáte druhy a proč je jíst?

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční hodnoty, nespočet možností přípravy a zdravotních benefitů. Jejich zařazením na jídelníček získáte spousty výhod, a navíc si...
Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem
  • Zajímavosti

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit