Kuchyňské nůžky vám dokážou usnadnit tolik úkolů, že si bez nich svou kuchyňskou výbavu už nebudete umět představit. Od stříhání bylinek až po porcování pizzy – a až příště budete zápasit s dělením kuřete, vzpomeňte si, že s kuchyňskými nůžkami by to šlo mnohem snadněji.
Věděli jste, že kuchyňské nůžky jsou skvělým nástrojem na porcování neapolské pizzy? Mají jednu výhodu – ihned poznáte, jestli je těsto správně upečené. Pokud se začne lepit na nůžky a stříhání nejde hladce, pizza potřebuje ještě chvíli v troubě.
- Možná vás to dosud nenapadlo, ale s kuchyňskými nůžkami rozporcujete pizzu snadno a přesně. Velký rozruch tím způsobil šéfkuchař David DiBari z pizzerie The Parlor v New Yorku, když ve svém videu před pár lety ukázal, jak pizzu stříhá nůžkami. Strhla se vášnivá debata: stříhat, nebo nestříhat? My jsme jednoznačně pro stříhání!
Jak využít kuchyňské nůžky?
Kuchyňské nůžky na první pohled možná vypadají jako nástroj bez širokého využití. Opak je ale pravdou! Jakmile je jednou vyzkoušíte, rychle zjistíte, že jsou opravdu užitečným parťákem v kuchyni. Jak je můžete využít?
Snadné porcování drůbeže
Když přijde na porcování drůbeže, většina z nás sáhne po noži – a ruku na srdce, kolikrát jste se s ním zbytečně trápili? Vyzkoušejte kuchyňské nůžky, které udělají práci za vás. Odstřihnout páteř při přípravě tzv. spatchcock kuřete je s nimi otázka chvíle.
- A co je vlastně spatchcock? Je to trik, díky kterému se kuře na grilu propeče dvakrát rychleji než vcelku. Páteř jednoduše odstraníte a maso rozložíte na plocho. S nožem je to náročné, ale nůžky zvládnou klouby i kosti jako by nic.
Rychlé stříhání bylinek
S čerstvými bylinkami si kuchyňské nůžky poradí raz dva. Petrželku, pažitku nebo třeba rozmarýn můžete jednoduše nastříhat rovnou do pánve nebo salátu. Není potřeba vytahovat prkénko ani nůž, takže se vyhnete zbytečnému nepořádku.
Stříhání těsta
Pokud chcete udělat malý zářez na těstě, například na bagetách, nůžky vám pomohou. Využijete je také při vytváření zajímavých tvarů pečiva.
Příprava těstovin a nudlí
Kuchyňské nůžky jsou užitečné i při krájení čerstvého těsta na těstoviny nebo při stříhání nudlí do polévek.
Otevírání obalů
Hodí se na otevření plastových nebo fóliových obalů s potravinami (například sáčky s těstovinami, chipsy, kávou atd.), aniž byste museli použít zuby nebo poškodit obal.
Stříhání pečicího papíru
Kuchyňské nůžky vám ušetří čas při stříhání pečicího papíru na správnou velikost pro plechy nebo formy. Stejně dobře je můžete využít na alobal nebo potravinářskou fólii.
Multifunkční kuchyňské nůžky: víc než jen stříhání
Kuchyňské nůžky dokážou mnohem víc, než byste čekali. Spousta modelů má na rukojeti praktické „kleště“, které si poradí s otevřením lahví, rozlousknutím ořechů nebo třeba s klepety mořských plodů, jako je humr.
Snadné čištění
Možná si říkáte, jestli vám čištění nůžek stojí za to. Dobrá zpráva je, že kvalitní modely lze jednoduše rozložit na dvě části, což usnadňuje čištění, zejména po stříhání syrového masa. Mnoho modelů můžete bez obav vložit do myčky! Údržba tedy není tak náročná, jak se na první pohled může zdát.
Jak vybrat ty nejlepší kuchyňské nůžky?
- Vsaďte na nerezovou ocel. Je odolná, dlouho vydrží a poradí si i s náročnějšími úkoly, jako je porcování masa nebo stříhání kostí.
- Ergonomické rukojeti jsou základ. Nůžky vám musí dobře padnout do ruky, aby se s nimi pohodlně pracovalo i při delším používání.
- Hledejte modely, které nabídnou víc než jen stříhání. Otvírák na lahve, louskáček na ořechy nebo možnost rozložení pro snadné čištění – to všechno jsou vlastnosti, které z nůžek udělají nepostradatelného pomocníka.
Zdroj: seriouseats.com, dines.cz, pizza guru, Tescoma, Frekvence 1, Apetit