Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa

Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa
sdílet:

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Spolu s alergií na mléko jsou příčinami, proč výrobci přicházejí s alternativami jako jsou bezlakotózová mléka nebo nápoje rostlinného původu. Mléko totiž trápí značnou část populace. Svoje rostlinné "mléko" si však můžete připravit sami doma z různých druhů ořechů, obilovin nebo semínek. 

Laktóza, tedy mléčný cukr, se nachází v mlécem a mléčných výrobcích. Trávení laktózy napomáhá enzym zvaný laktáza, který se vyskytuje v tenkém střevě. Právě on rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu, jež se snadno a rychleji vstřebají. Při intoleranci se tento enzym nevytváří.

Mezi hlavní symptomy mléčné intolerance patří křeče v břiše, průjmy, nevolnost, zvracení, plynatost, akné, bolesti hlavy a migrény. Řešením jsou bezlaktózové mléko a mléčné výrobky bez laktózy, které jsou běžně k dostání. Problém alergiků ovšem bezlaktózové mléko neřeší, ti musejí sáhnout po rostlinné náhražce

  • Alergie na mléko je imunitní odezvou organismu na mléčné bílkoviny.
  • Intoleranci mléčného cukru (laktózy) způsobuje nedostatek enzymu laktáza

Obilná mléka

Vyrábí se z ovsa, rýže, žita, kukuřice, pšenice či quiony.

  • Oproti kravskému mléku obsahují méně bílkovin a více sacharidů.
  • Naopak jim chybí vitamín D a B12, nasycené tuky a kasein.
  • Jsou však bohatá na vápník, některé vitamíny a minerály, které v kravském mléku nenajdeme.
  • Před spotřebou je nezapomeňte protřepat, dobře se pijí i samotné, vychlazené z lednice.

Rýžový nápoj

První zmínka o rýžovém mléku je z roku 1914, a to v americké kuchařce. Rýžové nápoje neobsahují téměř žádné bílkoviny.

  • Jsou bohatým zdrojem sacharidů s nízkým podílem tuků.
  • Doporučujeme číst složení, rýžové mléka jsou často přílišně doslazována.

Výroba rýžového mléka je jednoduchá. Vzhledem k ceně litr pohybující se mezi 42 až 80 korunami, se jistě vyplatí. Postup je stejný jako u většiny rostlinných "mlék".

  1. Lze ho připravovat i z uvařené rýže, mnohem snazší je však rýži namočit na 24 hodin do studené vody.
  2. Poté rýži zceďte, propláchněte, dolijte 500 ml vody, rozmixujte, doslaďte cukrem, medem či stévii a přidejte špetku soli.
  3. Vzniklou směs doplňte dalším půllitrem vody a přeceďte přes pláténko či jemné sítko.
  4. V lednici vydrží do 7 dní.

Jakou rýži použijete je zcela na vás, doporučujeme jasmínovou, která nápoji dodá příjemnou nasládlou chuť. Výsledný nápoh se pak skvěle hodí na přípravu kaše, horké čokolády, pudingu, koláčů i bábovek či smoothie.

Ovesný nápoj

"Mléko" z ovsa je relativně novým přírůstkem do rodiny rostlinných nápojů. 

  • Ovesný nápoj mí minimální obsah bílkovin.
  • Tělu dodá vitamín B a E, hořčík, mangan, selen a železo. Obsahuje lepek.
  • K dostání je v „čistém“ složení, tedy z ovsa, soli a vody. Zakoupit však můžete i ovesná (ne)mléka obohacená o vlákninu, vitamíny či rostlinné oleje.
  • Cena za litr má veliké rozpětí – od 35 do 80 korun. I zde je dobré číst pečlivě složení.
  • Chuť kávy ovlivní mnohem méně než "mléko" sojové.
  • Skvěle se hodí do smoothie, dodá krémovost a nenaruší šťavnatost ani sladkost ovoce.
  • Oves má protizánětlivé účinky a pomáhá při kožním ekzému, lze ho tedy využít na pleťové zábaly či zklidnění spálené nebo podrážděné pokožky.

Domácí výroba je stejná jako u mléka rýžového, na přípravu vám stačí obyčejný mixér. I u něj nezapomeňte přidat špetku soli.

Špaldový nápoj

Nápoj připravený ze špaldy, nejlépe té fermentované, obsahuje menší podíl sacharidů než ovesné. Špalda není příliš aromatická, proto se i vzniklý nápoj bezvadně hodí na přípravu dezertů, kaší, müsli, ovocných koktejlů či ochucených nápojů. Příliš se nehodí do slaných pokrmů.

  • Špalda podporuje trávení, metabolismus, snižuje vysoký cholesterol, krevní tlak a má pozitivní účinky na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Jeho cena začíná na 40 korunách.
  • Při domácí úpravě doporučujeme namočená (aspoň na 20 hodin) a nabobtnalá špaldová zrna zcedit, promýt v čisté vodě a alespoň půl hodiny povařit. Poté je klasicky rozmixujte, přeceďte přes plátýnko a uchovávejte do 5 dnů v lednici.

Další obiloviny

Nápoje se také připravují z quiony či pohanky, nebojte se vyzkoušet jejich přípravu.

  • Quinoa se většinou používá jako doplněk do ostatních obilných nápojů, především rýžovému. Koupit ho však můžete i samostatně, cena je však značně vyšší.
  • Pohankový nápoj seženete za podobnou cenu, navíc i v instantní úpravě.

    Související články

    Autor: Hana Kovaříková

    Apetit magazín

    Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete
    • Tipy a triky

    Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete

    Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    339 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč