0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rukola oživí saláty, těstoviny i pomazánky

těstoviny se sýrem a rukolou
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Svěží rukola si našla cestu ze středozemní kuchyně i k nám. Štiplavou chutí zpestří saláty, těstoviny i přílohy k různě upravenému masu.

 

Rukola váš jídelníček obohatí nejen výraznou chutí, ale také porcí vitaminů. V hojném množství obsahuje vitamin C a beta-karoten. Čerstvé zelené lístky rozhoďte na těstoviny nebo jimi naplňte bagetu a tousty. Nasekat ji můžete také do bylinkového másla.

Do salátů

Hlavní uplatnění nachází rukola jako součást salátů. Protože je chuťově velmi výrazná, je vhodné ji vždy smíchat s jinými listovými saláty. Použijte ji také na ozdobu a dochucení zeleninové polévky i bramborového pyré.

Při tepelné úpravě nechte rukolu na pánvi jen krátce zavadnout. V této podobě se hodí například k těstovinám nebo jako příloha k masu.

Pomazánka

Ve spojení s ricottou připravíte z rukoly jednoduchou jarní pomazánku. Dochuťte ji citronem, olivovým olejem a mořskou solí, popřípadě dalšími jarními bylinkami.

Rukolové pesto

Z rukoly připravíte také jednoduché pesto. V hmoždíři rozetřete rukolu, česnek, parmazán a olivový olej. Přidat můžete také oříšky (například lískové, vlašské nebo mandle). Směs je výborná na dochucení vařených brambor nebo jako pomazánka na opečené pečivo (bruschettu).

Pampeliškové listy


Zkuste místo rukoly do salátu přidat mladé lístky pampelišek. Oproti rukole nejsou štiplavé, ale výrazně nahořklé. Pro jejich sběr platí stejné podmínky jako pro jiné divoké bylinky – mladé křehké lístky jsou lepší než odrostlé, nesbírejte je nikdy u cesty a vždy je důkladně omyjte.

Ochutnejte rukolu v receptech podle Apetitu:

Připravila Jana Kopřivová

Související články

3 ingredience, 3 jídla: chorizo, kapary & rukola
  • Tipy a triky

3 ingredience, 3 jídla: chorizo, kapary & rukola

Chorizo je naše oblíbená surovina. Je trvanlivé a díky výrazné chuti i multifunkční – nakrájené na kolečka ho můžete jíst jen tak s pečivem anebo uzobávat k pivu či vínu, když vás přepadne chuť na něco dobrého. A když ještě v lednici...
3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít
  • Zdraví a výživa

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít

Když se oteplí, zmocní se nás instinktivní chuť na něco čerstvého a zeleného. Na jaře si tím naše tělo říká o doplnění vitaminů. V létě je často zase příliš vedro na to, abychom chtěli jíst teplá jídla. Nastává období salátů. Možností,...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit