Na rukole je skvělé, že ji můžete přidat do jakékoli receptury na zeleninový salát. Říz, švih a porci zdraví dodá v čerstvé podobě také sendvičům, obloženým chlebům, těstovinám nebo pizze. Připravit z ní můžete také pesto a uchovat si tak její výraznou chuť na později.
Rukola (roketa setá) jídelníček obohatí nejen výraznou chutí, ale také porcí vitaminů. V hojném množství obsahuje vitamin C a beta-karoten. K dostání je běžně celoročně zpravidla v plastových vaničkách v hojném množství. Nebojte se ji uplatnit při vaření a přípravě jídel dřív, než uvadne!
- Čerstvé zelené lístky rukoly stačí rozhodit na těstoviny či gnocchi nebo jimi doplňte bagetu, sendviče, burgery či tousty.
- Nasekat ji můžete také do bylinkového másla nebo z ní připravit pesto podobně jako pesto z medvědího česneku nebo ředkvičkových listů.
- Skvěle doplní polévku, míchaná vajíčka či obložené mísy.
S rukolou do salátů i pomazánek
Hlavní uplatnění nachází rukola jako součást salátů. Protože je chuťově velmi výrazná, je vhodné ji vždy smíchat s jinými listovými saláty, jako jsou ledový, římský, čekanka nebo polníček.
- Ve spojení s ricottou připravíte z rukoly jednoduchou jarní pomazánku. Dochuťte ji citronem, olivovým olejem a mořskou solí, popřípadě dalšími jarními bylinkami.
- Z majonézy a jogurtu zase připravíte skvělou rukolovou remuládu.
Rukolové pesto
Z rukoly připravíte také jednoduché pesto. V hmoždíři rozetřete rukolu, česnek, parmazán a olivový olej. Přidat můžete také oříšky (lískové, vlašské nebo mandle).
- Rukolové pesto se výborně hodí na dochucení vařených brambor, bramborové kaše nebo jako pomazánka na opečené pečivo (bruschettu).
Pampeliškové listy
Zkuste místo rukoly do salátu přidat mladé lístky pampelišek. Oproti rukole nejsou štiplavé, ale výrazně nahořklé. Pro jejich sběr platí stejné podmínky jako pro jiné divoké bylinky – mladé křehké lístky jsou lepší než odrostlé, nesbírejte je nikdy u cesty a vždy je důkladně omyjte.
Zdroj informací: časopis Apetit