Rukola oživí saláty, těstoviny i pomazánky

Rukola oživí saláty, těstoviny i pomazánky
sdílet:
Svěží rukola si našla cestu ze středozemní kuchyně i k nám. Štiplavou chutí zpestří saláty, těstoviny i přílohy k různě upravenému masu.

Rukola váš jídelníček obohatí nejen výraznou chutí, ale také porcí vitaminů. V hojném množství obsahuje vitamin C a beta-karoten. Čerstvé zelené lístky rozhoďte na těstoviny nebo jimi naplňte bagetu a tousty. Nasekat ji můžete také do bylinkového másla.

Do salátů


Hlavní uplatnění nachází rukola jako součást salátů. Protože je chuťově velmi výrazná, je vhodné ji vždy smíchat s jinými listovými saláty. Použijte ji také na ozdobu a dochucení zeleninové polévky i bramborového pyré.

Při tepelné úpravě nechte rukolu na pánvi jen krátce zavadnout. V této podobě se hodí například k těstovinám nebo jako příloha k masu.

Pomazánka


Ve spojení s ricottou připravíte z rukoly jednoduchou jarní pomazánku. Dochuťte ji citronem, olivovým olejem a mořskou solí, popřípadě dalšími jarními bylinkami.

Rukolové pesto


Z rukoly připravíte také jednoduché pesto. V hmoždíři rozetřete rukolu, česnek, parmazán a olivový olej. Přidat můžete také oříšky (například lískové, vlašské nebo mandle). Směs je výborná na dochucení vařených brambor nebo jako pomazánka na opečené pečivo (bruschettu).

Pampeliškové listy


Zkuste místo rukoly do salátu přidat mladé lístky pampelišek. Oproti rukole nejsou štiplavé, ale výrazně nahořklé. Pro jejich sběr platí stejné podmínky jako pro jiné divoké bylinky – mladé křehké lístky jsou lepší než odrostlé, nesbírejte je nikdy u cesty a vždy je důkladně omyjte.

Ochutnejte rukolu v receptech podle Apetitu:



Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit