S kostí, nebo bez? Tipy na nejlahodnější úpravu masa

Hovězí maso
ZDROJ: Anastasia Malysh/Unsplash
sdílet:
Koupili jste si v řeznictví lahodně vypadající vepřové s kostí a nevíte, zda se hodí pro stejnou úpravu jako to bez kosti? Otázka, zda péct maso s kostí nebo bez napadla jistě každého milovníka domácí pečínky. K čemu jsou tedy kosti při tepelné úpravě dobré a jak je maximálně využít pro dosažení toho nejlepšího kulinářského masového zážitku? Kosti mohou povznést váš pokrm do nebeských výšek. Podívejte se s námi, jak na to.

Vývar z kostí jako elixír

Pomalé několikahodinové vaření kuřecích, vepřových či hovězích (ale také králičích a zvěřinových) kostí a následná konzumace v podobě samotného vývaru nebo omáčky a jiné polévky, u níž vývar tvoří základní tekutinu, přináší tělu doslova výživnou explozi.

  • I proto se vývar z kostí považuje za jeden z nejúčinnějších léků při nachlazení, zažívacích potížích nebo bolestech kloubů. Vývar vás zkrátka postaví na nohy. Proč tomu tak je?

Pokud si v řeznictví koupíte kosti na vývar (v potravinových řetězcích se zažilo označení “směs na polévku” obsahující jak kosti, tak i část masa), jejich složení zahrnuje kosti, kostní dřeň a pojivovou tkáň. Tato trojkombinace pak při pomalém vaření vytváří mimořádně výživnou tekutinu se spoustou tělu prospěšných látek. Mezi ně patří například vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, vitaminy A a K2, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, železo, zinek, mangan a další. Pojivové tkáně a chrupavky obsahují glukosamin a chondroitin, jejichž názvy dobře známe z reklam na kloubní doplňky stravy. 

  • Díky výše uvedeným prospěšným látkám působí vývar protizánětlivě, podporuje zdraví kostí a kloubů, má blahodárný vliv na spánek a funkce mozku a v neposlední řadě pomáhá při hubnutí.

Proto ať už doma máte směs kostí na polévku nebo vám kosti zbyly z jiné úpravy masa, nikdy je nevyhazujte. Pokud nevíte, co s nimi, vývar je tou nejlepší volbou.

Jak na dokonalý vývar

Jak na dokonalý vývar

Více

Kotleta nebo karé?

Názvy týkající se vepřové pečeně označují, zda je maso s kostí, nebo bez. Pokud toužíte po pečínce bez kosti, požadujte v řeznictví karé. Kotleta se vždy ponechává s kostí

Bohatství živin, které díky kostem najdeme ve vývaru, zanechají kosti také ve výpeku. Proto, žádáte-li řezníka o vykostění kupovaného masa, nechte si zabalit i kosti a při pečení jimi v pekáčku maso vypodložte. Vytvoříte tak ideální rošt, který dodá výpeku navíc jedinečnou chuť.

Zatímco karé pečeme spíše vcelku, kotlety před pečením porcujeme na plátky. Sluší jim výrazné chuťové marinády. Pro pečení vepřového masa s kostí se dále hodí také koleno, které jinak než s kostí připravit nelze a jde o vskutku delikátní pochoutku. 

Pomalu pečené maso: vepřové

Pomalu pečené maso: vepřové

Více

Upečte si dokonalá hovězí žebra 

Kdo neolizoval kosti, jako by byly obalené v karamelu, snad ani není pořádný masožravec. Ano, v případě žeber jdou jemná slůvka stranou, neboť mastné ruce, pořádná porce křenu a marinádou bohatě obdařené maso spláchnuté v ústech kvalitním ležákem si žádá ostřejší výrazy.

  • Aby byla žebra správně propečená, šťavnatá a s křupavou kůrkou, pečte je při vysoké teplotě pouhých 20 minut.
  • Žebra se skvěle hodí také k přípravě na grilu. S domácí BBQ omáčkou se z vás díky tomuto pokrmu stane mistr grilovací párty.
  • Vyzkoušet můžete tradiční i méně známé recepty, které jsme pro vás připravili pod tímto článkem spolu s dalšími masovými recepty.

Obchod Apetit