Nová registrace Zapomenuté heslo

Šalvěj od A do Z: Jak ji pěstovat, kdy ji sbírat, jak ji využít v kuchyni a nejen to

22. 4. 2025
Šalvěj
Shutterstock
Listy šalvěje tvoří typické růžice, lákavý je i jejich sametově hebký povrch Sušení šalvěje ve svazcích na teplém místě s mírným průvanem je tradiční způsob Šalvěj lékařská se pro své fialové kvítky hodí i do okrasných záhonů a truhlíků Další
2 fotky

Šalvěj lékařská patří mezi stálice bylinkových zahrádek i domácích lékárniček. Oblíbená je nejen pro svůj silný antibakteriální účinek, ale také díky výrazné chuti, kterou můžete uplatnit například ve středomořské kuchyni. Jak šalvěj správně pěstovat v květináči i na záhonu, kdy ji sklízet a jak ji využít v kuchyni? Víte, proč vám možná nekvete? A jak ji sušit?

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je bylina, kterou najdete jak v léčivých tinkturách, tak i v kuchyních po celém světě. Zahrádkáři ji milují pro její nenáročnost, bylinkáři pro její léčivé vlastnosti a kuchaři pro jedinečnou chuť. Třeba v Toskánsku ji v obchodech seženete ještě snáz než bazalku. Vy si ji snadno můžete vypěstovat i doma. A pokud nemáte zahradu, nevadí, zvládne i květináč.

Jak vypadá šalvěj?

Šalvěj lékařská je vytrvalý polokeř se zdřevnatělými lodyhami, dorůstá výšky cca 30–70 cm.

  • Listy jsou stříbřitě zelené, plstnaté, eliptické, mají zvrásněný povrch a silnou aromatickou vůni.
  • Květy mají různou barvu podle druhu – od bílé a růžové až po fialovou a modrou. Šalvěj kvete od května do července.

Jaké druhy šalvěje existují?

Rod Salvia čítá přes 1000 druhů, ale v našich podmínkách nejčastěji potkáte tyto:

  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – nejběžnější, kulinárně nejhojněji užívaná.
  • Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) – aromatická, s využitím zejména v parfumerii a aromaterapii.
  • Šalvěj hajní (Salvia nemorosa) – okrasná, nenáročná trvalka s fialovými květy.
  • Šalvěj luční (Salvia pratensis) – roste na loukách, je to trvalka.

Jak množit šalvěj?

Pokud si chcete vypěstovat hned několik polokeřů šalvěje, je to poměrně jednoduché.

  • Řízkováním: Nejlepší čas pro množení řízkováním je v průběhu července, jde to ale až do pozdního léta. Pokud je rostlina nakvetlá, květy i poupata odstraňte. Ostrým nožem odřízněte výhonek dlouhý 6–10 cm, nechejte nejméně 3 páry listů, spodní listy odstraňte. Řízek zasaďte a zalijte. Půda musí být neustále vlhká.
  • Dělením trsů: Tato metoda se provádí na jaře nebo na podzim. Starší keříky rozdělte na více částí a každou zasaďte.
  • Výsevem: Semena můžete předpěstovat v únoru či březnu v pařeništi. Samotný výsev ven se doporučuje nejdříve až v květnu.

Jak pěstovat šalvěj v květináči?

Šalvěj lékařská je poměrně vhodnou bylinou do truhlíků a květináčů, které umístíte na slunný parapet nebo balkon.

  • Nádoba: Zvolte květináč z dobrým odvodněním, ideálně s drenážními otvory a vrstvou keramzitu na dně, aby nedošlo k přemokření.
  • Půda: Vyberte dobře propustnou půdu, ideálně písčitohlinitou s neutrálním až mírně zásaditým pH.
  • Stanoviště: Šalvěj miluje světlé a teplé místo s přímým sluncem.
  • Zálivka: Zalévejte pravidelně, ale mírně – přemokření způsobuje hnilobu kořenů.
  • Hnojení: Stačí na jaře lehce přihnojit organickým hnojivem.

Kdy kvete šalvěj a proč nekvete?

Šalvěj kvete zpravidla od května do července, podle podmínek a druhu někdy až do srpna.

Pokud nekvete:

  • může mít málo slunce,
  • je v jílovité půdě, která jí nesvědčí,
  • byla příliš ostře sestřižena,
  • rostlina je příliš mladá (vyčkejte), případě naopak stará (je potřeba ji omladit dělením trsů),
  • nadměrné dusíkaté hnojení podporuje růst listů, ale brzdí kvetení.

Kdy a jak stříhat šalvěj?

Šalvěj je vhodné stříhat dvakrát ročně.

  • Brzy na jaře (únor až duben): Odstraňte suché, poškozené a přerostlé větvičky, ale ponechte cca 5–10 cm dřevnaté části – rostlina špatně regeneruje ze starého dřeva.
  • Po odkvětu: Zkrácením výhonů podpoříte druhotné nakvétání a kompaktní tvar.

TIP: Pokud šalvěj ostříháte před zimou, mohla by zmrznout.

Kdy a jak sklízet šalvěj?

Největší sílu mají listy sklizené během slunečných dnů okolo poledne, ale můžete je sklízet po celou vegetační dobu.

  • Listy sbírejte ideálně od začátku května až do průběhu července, kdy obsahují nejvíce silic.
  • Čas sběru je ideální po oschnutí rosy, za suchého a slunného dne.
  • Frekvence sklízení je dána sílou rostliny – pravidelné sklízení (seřezávání) podporuje bujný růst.

Jak sušit šalvěj?

Listy na sušení sbírejte těsně před tím, než šalvěj vykvete. Musejí být naprosto suché, jinak by zhnědly, případně začaly plesnivět.

  • Listy otrhejte ze stonků a rozložte je v tenké vrstvě na suché, větrané místo mimo přímé slunce. Sušit můžete jak na vzduchu (cca 1–3 týdny), tak v troubě (cca 1–2 hodiny) či v sušičce na ovoce a zeleninu (cca 2–4 hodiny při teplotě 35–45 °C).
  • Pokud šalvěj sušíte v troubě, předehřejte ji na 40–50 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj v jedné vrstvě umístěte listy šalvěje. Během sušení nechejte dvířka trouby pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost. Šalvěj pravidelně kontrolujte a otáčejte. Sušení trvá přibližně 1–2 hodiny.
  • Usušené listy se drobí mezi prsty a mají silné aroma.

Jak skladovat sušenou šalvěj?

Správné skladování zabrání plesnivění i ztrátě aroma.

  • V čistých, hermeticky uzavřených nádobách, mimo dosah světla, tepla a vlhkosti.
  • Vhodné jsou tmavé skleněné dózy.
  • Trvanlivost je cca 6–12 měsíců, pak vůně a účinky slábnou.

Jak používat šalvěj v kuchyni?

TIP: Čím nahradit šalvěj? Pokud šalvěj nemáte po ruce, v kuchyni ji můžete nahradit bylinkami s podobným aroma. Například se hodí tymián (má zemitý tón), rozmarýn (vhodný do mas a pečených pokrmů), majoránka a oregano (vhodné do polévek či luštěnin).

Šalvěj je skvělým pomocníkem čerstvá i sušená. Využijete ji ale nejen v kuchyni, kde má své čestné místo. V léčitelství se používá na kloktadla, čaje, masti, nálevy. V kosmetice našla uplatnění do vlasových vod, zubních past, dezinfekcí.

Zdroj informací: zahradnictvigardenalekarna

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky Divoké byliny

Související články