Šalvěj lékařská patří mezi stálice bylinkových zahrádek i domácích lékárniček. Oblíbená je nejen pro svůj silný antibakteriální účinek, ale také díky výrazné chuti, kterou můžete uplatnit například ve středomořské kuchyni. Jak šalvěj správně pěstovat v květináči i na záhonu, kdy ji sklízet a jak ji využít v kuchyni? Víte, proč vám možná nekvete? A jak ji sušit?
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je bylina, kterou najdete jak v léčivých tinkturách, tak i v kuchyních po celém světě. Zahrádkáři ji milují pro její nenáročnost, bylinkáři pro její léčivé vlastnosti a kuchaři pro jedinečnou chuť. Třeba v Toskánsku ji v obchodech seženete ještě snáz než bazalku. Vy si ji snadno můžete vypěstovat i doma. A pokud nemáte zahradu, nevadí, zvládne i květináč.
Jak vypadá šalvěj?
Šalvěj lékařská je vytrvalý polokeř se zdřevnatělými lodyhami, dorůstá výšky cca 30–70 cm.
- Listy jsou stříbřitě zelené, plstnaté, eliptické, mají zvrásněný povrch a silnou aromatickou vůni.
- Květy mají různou barvu podle druhu – od bílé a růžové až po fialovou a modrou. Šalvěj kvete od května do července.
Jaké druhy šalvěje existují?
Rod Salvia čítá přes 1000 druhů, ale v našich podmínkách nejčastěji potkáte tyto:
- Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – nejběžnější, kulinárně nejhojněji užívaná.
- Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) – aromatická, s využitím zejména v parfumerii a aromaterapii.
- Šalvěj hajní (Salvia nemorosa) – okrasná, nenáročná trvalka s fialovými květy.
- Šalvěj luční (Salvia pratensis) – roste na loukách, je to trvalka.
Jak množit šalvěj?
Pokud si chcete vypěstovat hned několik polokeřů šalvěje, je to poměrně jednoduché.
- Řízkováním: Nejlepší čas pro množení řízkováním je v průběhu července, jde to ale až do pozdního léta. Pokud je rostlina nakvetlá, květy i poupata odstraňte. Ostrým nožem odřízněte výhonek dlouhý 6–10 cm, nechejte nejméně 3 páry listů, spodní listy odstraňte. Řízek zasaďte a zalijte. Půda musí být neustále vlhká.
- Dělením trsů: Tato metoda se provádí na jaře nebo na podzim. Starší keříky rozdělte na více částí a každou zasaďte.
- Výsevem: Semena můžete předpěstovat v únoru či březnu v pařeništi. Samotný výsev ven se doporučuje nejdříve až v květnu.
Jak pěstovat šalvěj v květináči?
Šalvěj lékařská je poměrně vhodnou bylinou do truhlíků a květináčů, které umístíte na slunný parapet nebo balkon.
- Nádoba: Zvolte květináč z dobrým odvodněním, ideálně s drenážními otvory a vrstvou keramzitu na dně, aby nedošlo k přemokření.
- Půda: Vyberte dobře propustnou půdu, ideálně písčitohlinitou s neutrálním až mírně zásaditým pH.
- Stanoviště: Šalvěj miluje světlé a teplé místo s přímým sluncem.
- Zálivka: Zalévejte pravidelně, ale mírně – přemokření způsobuje hnilobu kořenů.
- Hnojení: Stačí na jaře lehce přihnojit organickým hnojivem.
Kdy kvete šalvěj a proč nekvete?
Šalvěj kvete zpravidla od května do července, podle podmínek a druhu někdy až do srpna.
Pokud nekvete:
- může mít málo slunce,
- je v jílovité půdě, která jí nesvědčí,
- byla příliš ostře sestřižena,
- rostlina je příliš mladá (vyčkejte), případě naopak stará (je potřeba ji omladit dělením trsů),
- nadměrné dusíkaté hnojení podporuje růst listů, ale brzdí kvetení.
Kdy a jak stříhat šalvěj?
Šalvěj je vhodné stříhat dvakrát ročně.
- Brzy na jaře (únor až duben): Odstraňte suché, poškozené a přerostlé větvičky, ale ponechte cca 5–10 cm dřevnaté části – rostlina špatně regeneruje ze starého dřeva.
- Po odkvětu: Zkrácením výhonů podpoříte druhotné nakvétání a kompaktní tvar.
TIP: Pokud šalvěj ostříháte před zimou, mohla by zmrznout.
Kdy a jak sklízet šalvěj?
Největší sílu mají listy sklizené během slunečných dnů okolo poledne, ale můžete je sklízet po celou vegetační dobu.
- Listy sbírejte ideálně od začátku května až do průběhu července, kdy obsahují nejvíce silic.
- Čas sběru je ideální po oschnutí rosy, za suchého a slunného dne.
- Frekvence sklízení je dána sílou rostliny – pravidelné sklízení (seřezávání) podporuje bujný růst.
Jak sušit šalvěj?
Listy na sušení sbírejte těsně před tím, než šalvěj vykvete. Musejí být naprosto suché, jinak by zhnědly, případně začaly plesnivět.
- Listy otrhejte ze stonků a rozložte je v tenké vrstvě na suché, větrané místo mimo přímé slunce. Sušit můžete jak na vzduchu (cca 1–3 týdny), tak v troubě (cca 1–2 hodiny) či v sušičce na ovoce a zeleninu (cca 2–4 hodiny při teplotě 35–45 °C).
- Pokud šalvěj sušíte v troubě, předehřejte ji na 40–50 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj v jedné vrstvě umístěte listy šalvěje. Během sušení nechejte dvířka trouby pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost. Šalvěj pravidelně kontrolujte a otáčejte. Sušení trvá přibližně 1–2 hodiny.
- Usušené listy se drobí mezi prsty a mají silné aroma.
Jak skladovat sušenou šalvěj?
Správné skladování zabrání plesnivění i ztrátě aroma.
- V čistých, hermeticky uzavřených nádobách, mimo dosah světla, tepla a vlhkosti.
- Vhodné jsou tmavé skleněné dózy.
- Trvanlivost je cca 6–12 měsíců, pak vůně a účinky slábnou.
Jak používat šalvěj v kuchyni?
- Masová jídla: šalvěj se hodí k vepřovému, jehněčímu i k drůbeži.
- Ochucené máslo: nasekanou šalvěj promíchejte s máslem a použijte například na těstoviny.
- Bylinkové pečivo: šalvěj v těstě zvýrazní chuť domácích baget nebo slaných koláčů.
- Nápoje: z listů lze připravit čaj nebo osvěžující nálev s citronem.
TIP: Čím nahradit šalvěj? Pokud šalvěj nemáte po ruce, v kuchyni ji můžete nahradit bylinkami s podobným aroma. Například se hodí tymián (má zemitý tón), rozmarýn (vhodný do mas a pečených pokrmů), majoránka a oregano (vhodné do polévek či luštěnin).
Šalvěj je skvělým pomocníkem čerstvá i sušená. Využijete ji ale nejen v kuchyni, kde má své čestné místo. V léčitelství se používá na kloktadla, čaje, masti, nálevy. V kosmetice našla uplatnění do vlasových vod, zubních past, dezinfekcí.
Zdroj informací: zahradnictvi, gardena, lekarna