Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šátečky, taštičky a kapsičky: Jak naplnit a zabalit listové těsto jako profesionál

Listové těsto
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Připravte si skvělé šátečky, taštičky a kapsičky, které potěší nejen vzhledem, ale i chutí. Ať už máte chuť na sladké dezerty, nebo slané dobroty, naše jednoduché tipy vám pomohou vytvořit dokonalé kousky. Objevte nové možnosti a pusťte se do pečení!

Práce s listovým těstem je tak jednoduchá, že ji zvládnou začátečníci i menší děti. I zkušení kuchaři a kuchařky po něm sáhnou rádi, protože jeho možnosti jsou téměř nekonečné. Můžete ho plnit sladkými i slanými náplněmi, díky čemuž snadno zužitkujete zbytky z lednice, a hotové dobroty můžou navíc pokaždé vypadat jinak. Šátečky, taštičky, kapsičky? To je jen začátek! Každý z těchto tvarů má své kouzlo a hodí se pro jinou náplň

Tradiční a elegantní šátečky: Klasika nasladko i naslano

Šátečky patří mezi nejoblíbenější tvary, které můžete z listového těsta vytvořit. Stačí těsto nakrájet na čtverce, přidat náplň do středu a přehnout rohy k sobě. Je to rychlé, jednoduché a přitom efektní! Tento tvar je perfektní nejen pro sladké náplně s ovocem či krémem, ale skvěle se hodí i na slané verze – třeba šunku se sýrem nebo houbovou směs. Nezapomeňte pořádně přitlačit okraje, aby vám náplň během pečení nevytekla.

TIP: Jaké další náplně použít? Pro sladkou variantu se hodí marmeláda, povidla, čokoláda, jablka s rozinkami či ořechy nebo tvarohová směs. Pro slanou verzi je vhodná náplň z mletého masa, zeleniny, skvěle chutná i sýr s prosciuttem nebo tuňák s kapary.

Taštičky plné chuti: Různé náplně a spousta možností

Taštičky z listového těsta se připravují tak, že se těsto přeloží na polovinu a uzavře se na okrajích. Tento tvar je ideální pro bohaté náplně, které je třeba dobře uzavřít. Skvěle se hodí pro slané varianty, jako je například kombinace šunky a sýra nebo houbová směs, ale i pro sladké verze s tvarohovým krémem či ovocem. Sladké taštičky můžete před pečením posypat cukrem, slané sýrem.

TIP: Čím dalším taštičky naplnit? Zkuste sladké náplně jako tvarohový či pudinkový krém s rozinkami, čerstvá jablka se skořicí nebo čokoládu s ořechy. Výborně chutnají i slané variace s ricottou a špenátem či sušenými rajčaty a mozzarellou.

Roztomilé kapsičky: Malé jednohubky s lahodným překvapením

Kapsičky z listového těsta jsou malé lahůdky, které si můžete snadno vytvořit pomocí vykrajovátka. Jsou to perfektní jednohubky, které můžete servírovat jak na oslavách, tak jako zobání k večernímu odpočinku, filmu či knize. Při jejich přípravě je klíčové dobře přitlačit okraje, aby náplň během pečení neunikla.

TIP: Čím můžete kapsičky naplnit? Na sladko zkuste čokoládu s ořechy, vanilkový krém s ovocem, karamel s mořskou solí, jahody s mascarpone nebo tvaroh s medem. Jako slané náplně se hodí křenový krém s uzeným lososem, houbová směs s bylinkami, sýr s prosciuttem, kuřecí směs s pórkem nebo špenát s ricottou.

Rady a tipy: Čemu se vyhnout a co naopak neopomenout

Při balení listového těsta je klíčové dobře uzavřít okraje, aby náplň zůstala uvnitř a těsto se během pečení nerozpadlo. K přitlačení okrajů používejte vidličku, případně okraje lehce navlhčete vodou, aby se lépe spojily.

Pokud chcete dosáhnout extra křupavého těsta, potřete vrchní část před pečením vajíčkem a sladkou variantu posypte cukrem, slanou solí, kmínem či semínky sezamu. Také můžete těsto před plněním vychladit, aby se lépe tvarovalo a méně lepilo.

  • Nepřehánějte to s náplní. Příliš mnoho náplně může způsobit, že se balíček během pečení otevře, případně praskne.

  • Nepoužívejte příliš vlhké náplně. Mohou způsobit, že těsto zvlhne a nebude křupavé.

  • Při uzavírání buďte pečliví. Ujistěte se, že jsou okraje dobře přitlačeny, aby náplň nevytekla.

  • Dejte pozor, aby bylo těsto správně rozválené. Pokud je těsto příliš tenké, může se během pečení roztrhnout. Ujistěte se, že máte těsto po celé délce stejně široké – to zajistí rovnoměrné propečení.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín