Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí líčka jsou jedním z nejlepších druhů masa: Naučte se je brazírovat

20. 4. 2021
Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami
Olive Magazine/Immediate Media

Celá desetiletí na pultech v řeznictví chyběla, až v posledních letech jim nejlepší šéfkuchaři vrátili zaslouženou slávu. Hovězí líčka dušená na pivě či víně totiž nemají konkurenci!

Líčko pochází z tváře skotu nebo vepřů. Je to kus hovězího masa, který – jak říká šéfkuchař Václav Frič – si řezníci berou domů (a zákazníkům nenechají nic). Jde o část žvýkacích svalů, která je plná zdraví prospěšného kolagenu, proto je maso z líček tak šťavnaté, ačkoli téměř neobsahuje tuk.

Proč si koupit líčka?

Pro cenu. Líčka se prodávají od 239 Kč/kg (hovězí) a 249 Kč/kg (vepřová), z malé farmy za ně zaplatíte zhruba o 60 až 100 Kč více. Když si z nich pak doma připravíte jednu z nejoblíbenějších položek menu drahých restaurací, jako jsou líčka na víně, přesvědčíte se, že se koupě hovězích líček opravdu vyplatí.

Pro chuť. Libové maso z líček je ještě jemnější než hovězí kližka, má výraznou chuť a je šťavnaté. Neexistuje lepší maso na dušení. Připravíte z něj královskou pochoutku. Hovězí líčka jsou skvělá na guláš, dušená na bílém víně, s olivami ve španělské úpravě, po myslivecku či s těstovinami.

Brazírováním k dokonalosti

Může se zdát, že je brazírování další složitou kulinářskou přípravou masa, opak je však pravdou. Brazírování vychází z francouzského braiser, což znamená dušení.

  • Prvním z celého procesu je prudké osmažení masa.
  • Poté se spolu s tekutinou (nejčastěji vývarem, vínem či pivem) přiklopené pokličkou peče při nízké teplotě 3 až 4 hodiny.
  • Díky tekutině se maso dusí a zároveň peče.
  • Správné brazírování tedy potřebuje svůj čas, nižší teplotu a dostatek tekutiny. Díky tomu se kolagen rozpustí a z tuhého, žvýkavého kusu masa se stane rozpadající měkká pochoutka. Brazírováním se tedy připravují i méně oblíbené části masa, jako jsou například kližka, hovězí krk či přední hrudí.

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

> 120 min
4.1(307x)
Přečíst recept

Co připravit z líček?

Hovězí líčka po burgundsku

Měkké hovězí či telecí maso, temně rudá výrazná omáčka se sladkou chutí kořenové zeleniny a vína, se podává s bramborovou kaší a tvoří spolu opravdový chuťový zážitek. Během posledních let se díky českým šéfkuchařům stal pokrm gurmánským hitem a vrátil do zájmu i opomíjené kousky masa.

  • Hovězí líčka po burgundsku připravíte brazírováním, při kterém se maso dusí v troubě minimálně 2 hodiny.
  • Čím více času mu dopřejete, tím bude lepší.
  • Na přípravu se hodí také pomalý hrnec, ve kterém můžete nechat líčka táhnout klidně celou noc. Stejně jako s časem nešetřete ani na kvalitním červeném víně, ve kterém se bude maso dusit.
  • Hovězí maso chutně doplní Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir nebo některé těžší francouzské odrůdy.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

> 120 min
4.6(525x)
Přečíst recept

Vyměňte víno za pivo

Hovězím líčkům sluší nejen červené víno, ale také tmavé pivo. Ke kořenové zelenině přidejte vývar spolu s černým pivem, který dodá potřebnou sladkost i nádech karamelu. Výsledná omáčka vás jistě zaujme svou lehce nasládlou chutí.

Hovězí líčka na pivě

Hovězí líčka na pivě

> 120 min
4.2(44x)
Přečíst recept

Bylinková salsa verde

K měkkému rozpadajícímu se masu můžete podávat také sytě zelenou bylinkovou omáčku, která celý pokrm doplní svou aromatickou vůní a svěží chutí.

  • Salsa se připravuje zvlášť, její základ tvoří čerstvé bylinky, v našem případě je to máta, petrželka, dále také kapary, vinný ocet, sardelové řezy a dijonská hořčice. Vyzkoušejte k nedělnímu obědu tuto netradiční kombinaci, která v ústech rozehraje delikátní symfonii chutí.

Dušená líčka se salsou verde

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

Jemná gulášová polévka

Máte-li k dispozici hovězí líčka, ale nechce se vám do výše uvedené úpravy, připravte si z nich gulášovou polévku. Líčka budou dokonale měkká a známý pokrm získá zcela nový rozměr.

Gulášová polévka z líček

Gulášová polévka z líček

> 60 min
4.2(17x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články