Správný křen umí vehnat slzy od očí, ale také pěkně zbystřit smysly. Na Mělnicku se letos sklízí první velká úroda českého křenu. Oproti křenu z dovozu je řízný a štiplavý.
Za návratem křenu na česká pole a do obchodů stojí společnost Český chřest, podle které představuje sklizeň českého křenu historický okamžik. Předcházely tomu tři roky příprav.
- „Přišlo nám jako ostuda, že se naprostá většina křenu, která je v obchodech dostupná, dováží ze zahraničí, zejména z Maďarska. Jedná se o typickou českou zeleninu s dlouhou tradicí. Křen se tak vrací nejen na domácí pole, ale také do české kuchyně ve významném množství a špičkové kvalitě,“ prozradil Jan Charvát ze společnosti Český Chřest.
Český křen se nyní bude sklízet až do začátku prosince, na trhu bude k dispozici do konce února. Křen lze uskladňovat přímo v zemi, proto část letošní úrody zůstane do jara pod zemí, kdy proběhne další sklizeň. „Tento křen bude k dispozici až do další podzimní sklizně, což zajistí nepřetržitý přísun křenu po celý rok,” dodal Jan Charvát.
Křen, co vhání slzy do očí
Křen je plodina náročná na pěstování i skladování. „Vyžaduje spoustu ruční práce, není to jako cibule nebo brambory. Křen je hodně hluboko, musíte ho vytáhnout celý, jinak vám zplevelí, není to s ním snadné. Při skladování chce hodně nízké teploty, i proto je vlastně výhodné, nechat nyní část sklizně uskladněnou v zemi,” prozradil Jan Charvát.
- Český křen nabízí mnoho výhod. Má výrazně bohatší chuť než dovozový křen, což znamená, že jej nebudete v kuchyni potřebovat tolik.
Mělnický křen z Českého chřestu se pěstuje méně intenzivně než v zahraničí, což přispívá k lepší kvalitě a zdravějšímu produktu. Najdete ho v běžné obchodní síti s označením Mělnický křen.
Štiplavé vaření
V české kuchyni je křen oblíbený pro svou nezaměnitelnou chuť. I střídmá porce nastrouhaného kořene dodá grády smetanové omáčce a krémové polévce.
- Štiplavý křen se hodí také k uzenému masu a uzené rybě.
- Sluší mu to i na talíři vedle klobásek, uzeného masa, párků či ovaru.
- Nám chutná také v bramborovém salátu a bagetě s dokonale šťavnatým rostbífem.
Jablečný křen
Naprosto bezkonkurenční je křen v kombinaci s jablky. Vejmrdu, jak se jablečnému křenu říká, připravíte snadno. Stačí promíchat najemno nastrouhaný křen a jablka.
- Jablečný křen můžete dochutit solí, okyselit octem, popřípadně rozředit troškou vývaru, a máte dokonalou, sladce pikantní chuťovku k ovaru i dalším zabijačkovým specialitám.
Pokud vás na vepřové maso nenalákáme, vyzkoušejte jablečný křen ve formě želé. Na prkénku s vyzrálými sýry se bude skvěle vyjímat.