Štiplavý křen umí vehnat slzy od očí, ale také pěkně zbystřit smysly. Obzvlášť teď, v období zabijaček a masopustu, se křen doslova vyhřívá na výsluní zájmu gurmánů, kteří rádi jedí hezky česky.
Zdravý kořínek
Kořen křenu obsahuje pořádnou porci vitaminu C. Působí antibakteriálně a podporuje trávení. Chuťově nejlepší je křen čerstvě vykopaný – ten z obchodu může být již vyšeptalý, a není tedy tolik průrazný. Máte-li tu možnost, vezměte rýč do ruky a alou do zahrady. Sklízí se na podzim a na jaře.
Štiplavé vaření
V české kuchyni je křen oblíbený pro svou nezaměnitelnou chuť. I střídmá porce nastrouhaného kořene dodá grády smetanové omáčce a krémové polévce. Štiplavý křen se hodí také k uzenému masu a uzené rybě. Sluší mu to i na talíři vedle klobásek, uzeného masa, párků či ovaru. Nám chutná také v bramborovém salátu a bagetě s dokonale šťavnatým rostbífem.
Jablečný křen
Naprosto bezkonkurenční je křen v kombinaci s jablky. Vejmrdu, jak se jablečnému křenu říká, připravíte snadno. Stačí promíchat najemno nastrouhaný křen a jablka. Jablečný křen můžete dochutit solí, okyselit octem, popřípadě rozředit troškou vývaru, a máte dokonalou, sladce pikantní chuťovku k ovaru i dalším zabijačkovým specialitám. Pokud vás na vepřové maso nenalákáme, vyzkoušejte jablečný křen ve formě želé. Na prkénku s vyzrálými sýry se bude skvěle vyjímat.