0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: řízný křen

křen
ZDROJ: Pixnio.com
sdílet:

Štiplavý křen umí vehnat slzy od očí, ale také pěkně zbystřit smysly. Obzvlášť teď, v období zabijaček a masopustu, se křen doslova vyhřívá na výsluní zájmu gurmánů, kteří rádi jedí hezky česky.

 

Zdravý kořínek

Kořen křenu obsahuje pořádnou porci vitaminu C. Působí antibakteriálně a podporuje trávení. Chuťově nejlepší je křen čerstvě vykopaný – ten z obchodu může být již vyšeptalý, a není tedy tolik průrazný. Máte-li tu možnost, vezměte rýč do ruky a alou do zahrady. Sklízí se na podzim a na jaře.

Štiplavé vaření

V české kuchyni je křen oblíbený pro svou nezaměnitelnou chuť. I střídmá porce nastrouhaného kořene dodá grády smetanové omáčce a krémové polévce. Štiplavý křen se hodí také k uzenému masu a uzené rybě. Sluší mu to i na talíři vedle klobásek, uzeného masa, párků či ovaru. Nám chutná také v bramborovém salátu a bagetě s dokonale šťavnatým rostbífem.

Jablečný křen

Naprosto bezkonkurenční je křen v kombinaci s jablky. Vejmrdu, jak se jablečnému křenu říká, připravíte snadno. Stačí promíchat najemno nastrouhaný křen a jablka. Jablečný křen můžete dochutit solí, okyselit octem, popřípadě rozředit troškou vývaru, a máte dokonalou, sladce pikantní chuťovku k ovaru i dalším zabijačkovým specialitám. Pokud vás na vepřové maso nenalákáme, vyzkoušejte jablečný křen ve formě želé. Na prkénku s vyzrálými sýry se bude skvěle vyjímat.

Související články

Na víkend: 6 nej jídel s křenem
  • Tipy a triky

Na víkend: 6 nej jídel s křenem

Staří Řekové věřili, že křen bystří rozum. Taky vám ale pořádně protáhne nos a vžene slzy do očí. Vařit s ním však stojí za to!...
Jak zjemnit chuť křenu
  • Tipy a triky

Jak zjemnit chuť křenu

V případě, že se vám chuť křenu zdá příliš ostrá a štiplavá, naložte ho na půl hodiny do kyselého mléka. Tím se křen zjemní.     ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit