0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: řízný křen

křen
ZDROJ: Pixnio.com
sdílet:

Štiplavý křen umí vehnat slzy od očí, ale také pěkně zbystřit smysly. Obzvlášť teď, v období zabijaček a masopustu, se křen doslova vyhřívá na výsluní zájmu gurmánů, kteří rádi jedí hezky česky.

 

Zdravý kořínek

Kořen křenu obsahuje pořádnou porci vitaminu C. Působí antibakteriálně a podporuje trávení. Chuťově nejlepší je křen čerstvě vykopaný – ten z obchodu může být již vyšeptalý, a není tedy tolik průrazný. Máte-li tu možnost, vezměte rýč do ruky a alou do zahrady. Sklízí se na podzim a na jaře.

Štiplavé vaření

V české kuchyni je křen oblíbený pro svou nezaměnitelnou chuť. I střídmá porce nastrouhaného kořene dodá grády smetanové omáčce a krémové polévce. Štiplavý křen se hodí také k uzenému masu a uzené rybě. Sluší mu to i na talíři vedle klobásek, uzeného masa, párků či ovaru. Nám chutná také v bramborovém salátu a bagetě s dokonale šťavnatým rostbífem.

Jablečný křen

Naprosto bezkonkurenční je křen v kombinaci s jablky. Vejmrdu, jak se jablečnému křenu říká, připravíte snadno. Stačí promíchat najemno nastrouhaný křen a jablka. Jablečný křen můžete dochutit solí, okyselit octem, popřípadě rozředit troškou vývaru, a máte dokonalou, sladce pikantní chuťovku k ovaru i dalším zabijačkovým specialitám. Pokud vás na vepřové maso nenalákáme, vyzkoušejte jablečný křen ve formě želé. Na prkénku s vyzrálými sýry se bude skvěle vyjímat.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč