0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: cibuláda

Škola vaření: cibuláda
sdílet:

Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.

 

Naučte se spolu s námi připravit jednoduchou zavařeninu z cibule. Můžete si ji uvařit podle základního receptu (čtěte zde) a také ji vylepšit o další přísady a chutě. Prozradíme vám všechny osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Pod pokličkou

  • Nejlepší cibulovou zavařeninu uvaříte díky jednoduchému triku. Při vaření cibulády začíná cibule karamelizovat ve chvíli, kdy se u dna hrnce utváří lepivá, tmavě zlatá vrstvička. Pod pevně přiléhajícím víkem se bude cibule vařit a při tom změkne. Její štiplavá chuť se zároveň změní ve vyzrálou a nasládlou. Budoucí zavařeninu je kromě toho třeba čas od času promíchat, aby byla probíhající karamelizace rovnoměrná, což je jedna z podmínek zdařilého výsledku.
  • Anebo naopak: cibuli do zavařenin můžete místo dušení pod pokličkou rozpékat s olejem na hlubším plechu nebo v pekáčku v troubě při teplotě cca 175 °C. Stejně jako v hrnci ji občas promíchejte. Až bude zkaramelizovaná, přesuňte ji do hrnce a přidejte ostatní přísady.

Vzhůru nohama

  • Uvařenou cibuládu jednoduše nalijte do sklenic a nechte teplo, aby pracovalo za vás. Sklenice na cibulovou zavařeninu i víčka umyjte v co nejteplejší vodě se saponátem, důkladně opláchněte a osušte, nebo je prožeňte myčkou na nádobí. Pak do nich vložte ještě horkou cibuládu. Zašroubujte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, postavte je na chňapku nebo poskládanou utěrku a nechte vychladnout. Teplo zavařeniny se postará o sterilizaci.
  • Cibuláda vydrží v tmavé spíži neotevřená měsíc. Po otevření vydrží v ledničce zhruba tři týdny.

Další nápady

  • Navinule sladkokyselá chuť cibulád výborně ladí s klasickými grilovanými steaky i klobásami s kaší. Skvěle doplní i fritaty, pizzy nebo sendviče.
  • Cibulové zavařeniny se hodí také k sýrům, obzvlášť k vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní nebo ke camembertu.
  • Cibulády se také dají použít jako náplň do slaných koláčů.
  • Zkuste i kanapky: na slané sušenky naaranžujte cibuládu a kousky sýra, báječný je i kozí.
  • Než se dáte do jídla, vyndejte cibulovou zavařeninu z chladničky a nechte ji dojít do pokojové teploty. Pokud ji budete podávat ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům, prohřejte ji v rendlíku na plotně či v troubě nebo ve vhodné misce v mikrovlnce.

4x recept na cibulovou zavařeninu:

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč