0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: cibuláda

Škola vaření: cibuláda
sdílet:

Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.

 

Naučte se spolu s námi připravit jednoduchou zavařeninu z cibule. Můžete si ji uvařit podle základního receptu (čtěte zde) a také ji vylepšit o další přísady a chutě. Prozradíme vám všechny osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Pod pokličkou

  • Nejlepší cibulovou zavařeninu uvaříte díky jednoduchému triku. Při vaření cibulády začíná cibule karamelizovat ve chvíli, kdy se u dna hrnce utváří lepivá, tmavě zlatá vrstvička. Pod pevně přiléhajícím víkem se bude cibule vařit a při tom změkne. Její štiplavá chuť se zároveň změní ve vyzrálou a nasládlou. Budoucí zavařeninu je kromě toho třeba čas od času promíchat, aby byla probíhající karamelizace rovnoměrná, což je jedna z podmínek zdařilého výsledku.
  • Anebo naopak: cibuli do zavařenin můžete místo dušení pod pokličkou rozpékat s olejem na hlubším plechu nebo v pekáčku v troubě při teplotě cca 175 °C. Stejně jako v hrnci ji občas promíchejte. Až bude zkaramelizovaná, přesuňte ji do hrnce a přidejte ostatní přísady.

Vzhůru nohama

  • Uvařenou cibuládu jednoduše nalijte do sklenic a nechte teplo, aby pracovalo za vás. Sklenice na cibulovou zavařeninu i víčka umyjte v co nejteplejší vodě se saponátem, důkladně opláchněte a osušte, nebo je prožeňte myčkou na nádobí. Pak do nich vložte ještě horkou cibuládu. Zašroubujte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, postavte je na chňapku nebo poskládanou utěrku a nechte vychladnout. Teplo zavařeniny se postará o sterilizaci.
  • Cibuláda vydrží v tmavé spíži neotevřená měsíc. Po otevření vydrží v ledničce zhruba tři týdny.

Další nápady

  • Navinule sladkokyselá chuť cibulád výborně ladí s klasickými grilovanými steaky i klobásami s kaší. Skvěle doplní i fritaty, pizzy nebo sendviče.
  • Cibulové zavařeniny se hodí také k sýrům, obzvlášť k vyzrálému čedaru, sýrům s modrou plísní nebo ke camembertu.
  • Cibulády se také dají použít jako náplň do slaných koláčů.
  • Zkuste i kanapky: na slané sušenky naaranžujte cibuládu a kousky sýra, báječný je i kozí.
  • Než se dáte do jídla, vyndejte cibulovou zavařeninu z chladničky a nechte ji dojít do pokojové teploty. Pokud ji budete podávat ke steaku, kuřeti nebo klobásám či párkům, prohřejte ji v rendlíku na plotně či v troubě nebo ve vhodné misce v mikrovlnce.

4x recept na cibulovou zavařeninu:

Související články

5 tipů na správné skladování cibule a česneku
  • Tipy a triky

5 tipů na správné skladování cibule a česneku

Než se pustíte do skladování většího množství cibule a česneku, připomeňme si, jak mají tyto suroviny vypadat, když jsou v kondici. Cibule by měla být před uskladněním pevná a suchá, což poznáme podle barvy a pevnosti slupky. Uvnitř by...
5 večeří: v hlavní roli cibule
  • Tipy a triky

5 večeří: v hlavní roli cibule

Správně skladovaná cibule neztrácí ani na sklonku zimní sezony nic na své chuti a kvalitě. Využijte toho při přípravě snadných večeří v pracovním týdnu. Máme pro vás 5 chutných nápadů....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit