0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: čočka

Škola vaření: čočka
sdílet:

Poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali. Uvidíte, že naše recepty z čočky jsou tak dobré, že rozhodně stojí za občasné celoroční opakování.

 

Připravit!

  • PŘEBÍRÁNÍ čočky, ale i dalších luštěnin, rýže apod., vám může bez nadsázky zachránit zuby. Čočku nasypte na čistou pracovní plochu, na plech nebo stůl, rozhrňte a vyberte všechny kamínky, smetí, zkažená nebo cizorodá semena.
  • PROPLACHOVÁNÍ vyplaví jemný prach a drobné nečistoty.
  • SLUPKY Pokud si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Ty, které se uvolní během vaření, vybírejte děrovanou lžící. Tou můžete odebírat i pěnu, která při vaření luštěnin vzniká.

Pozor!

  • NAMÁČENÍ luštěnin napomáhá lepší stravitelnosti a zkracuje dobu vaření. Čočce sice stačí dvě až čtyři hodiny, ale pokud se z nějakého důvodu k vaření nedostanete ještě ten den, nechte ji klidně namočenou i přes noc. Pak ji v cedníku důkladně propláchněte. Luštěniny namáčejte do studené vody a misku s nimi nechte stát v chladu.
  • STÁŘÍ Bohužel není obvyklé, aby výrobci uváděli na obalech rok sklizně. Ačkoli luštěniny patří při skladování v suchu a temnu mezi velmi trvanlivé potraviny, nejlepší jsou přece jen první rok po sklizni. Dívejte se tedy po čočce s co nejdelší dobou trvanlivosti.
  • PŘEDVAŘENÁ Pokud neoplýváte časem, zkuste naše recepty nejdřív s předvařenou čočkou; dá se běžně koupit. Dobu varu upravte podle návodu na obalu.

Teď!

  • JÍŠKA vznikne, když na tuku opečete hladkou mouku (eventuálně s najemno nasekanou cibulkou). V různých receptech se jíška používá v různých stupních propraženosti od světlé po tmavou. Do čočky na kyselo by měla mít jíška barvu jako na obrázku vpravo. Pokud se vám jíška připálí, v každém případě si udělejte novou.
  • UZENINY & LUŠTĚNINY Luštěniny jsou, stejně jako maso a uzeniny, velmi bohaté na bílkoviny. Jejich vzájemná kombinace je sice chutná, ale dopřávat bychom si ji měli vzhledem k zátěži pro ledviny jen výjimečně.

Uvařte si!

Související články

Autor: Stáňa Moravcová ml.

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč