Škola vaření: čočka

Škola vaření: čočka
sdílet:

Poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali. Uvidíte, že naše recepty z čočky jsou tak dobré, že rozhodně stojí za občasné celoroční opakování.

 

Připravit!

  • PŘEBÍRÁNÍ čočky, ale i dalších luštěnin, rýže apod., vám může bez nadsázky zachránit zuby. Čočku nasypte na čistou pracovní plochu, na plech nebo stůl, rozhrňte a vyberte všechny kamínky, smetí, zkažená nebo cizorodá semena.
  • PROPLACHOVÁNÍ vyplaví jemný prach a drobné nečistoty.
  • SLUPKY Pokud si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Ty, které se uvolní během vaření, vybírejte děrovanou lžící. Tou můžete odebírat i pěnu, která při vaření luštěnin vzniká.

Pozor!

  • NAMÁČENÍ luštěnin napomáhá lepší stravitelnosti a zkracuje dobu vaření. Čočce sice stačí dvě až čtyři hodiny, ale pokud se z nějakého důvodu k vaření nedostanete ještě ten den, nechte ji klidně namočenou i přes noc. Pak ji v cedníku důkladně propláchněte. Luštěniny namáčejte do studené vody a misku s nimi nechte stát v chladu.
  • STÁŘÍ Bohužel není obvyklé, aby výrobci uváděli na obalech rok sklizně. Ačkoli luštěniny patří při skladování v suchu a temnu mezi velmi trvanlivé potraviny, nejlepší jsou přece jen první rok po sklizni. Dívejte se tedy po čočce s co nejdelší dobou trvanlivosti.
  • PŘEDVAŘENÁ Pokud neoplýváte časem, zkuste naše recepty nejdřív s předvařenou čočkou; dá se běžně koupit. Dobu varu upravte podle návodu na obalu.

Teď!

  • JÍŠKA vznikne, když na tuku opečete hladkou mouku (eventuálně s najemno nasekanou cibulkou). V různých receptech se jíška používá v různých stupních propraženosti od světlé po tmavou. Do čočky na kyselo by měla mít jíška barvu jako na obrázku vpravo. Pokud se vám jíška připálí, v každém případě si udělejte novou.
  • UZENINY & LUŠTĚNINY Luštěniny jsou, stejně jako maso a uzeniny, velmi bohaté na bílkoviny. Jejich vzájemná kombinace je sice chutná, ale dopřávat bychom si ji měli vzhledem k zátěži pro ledviny jen výjimečně.

Uvařte si!

Autor: Stáňa Moravcová ml.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit